Gözlerde Batma Yanma Hissi Neden Olur ?

Tags

Gözlerde Batma Yanma Hissi Neden Olur?

Gözlerde batmaya neden olan faktörler

Vücutta iki kısım vardır ki direkt hava ile temas eder. Bunlardan biri ağız boşluğu diğerleri ise göz kapakları aralığıdır. Göz kapağı aralığı çevrede ve havada bulunan her şey ile direkt olarak temas eder ve bu temas nedeni ile havadaki toz, toprak, alerjik maddeler, polenler gibi etkenler göze gelir.

Bu temasın bir yıkama sitemi vardır ve göz kapakları sürekli hareket ettiği için temizlik görevini yaparlar. İki göz kapağı arasında bazı maddeler var veya bu iki göz kapağı arasında göz yaşı eksikliği var ise bu durum genellikle gözde batma belirtisi olarak kendini gösterir.

Gözlerde batma hissi nedenleri

Gözde batma hissi önemli bir belirtidir ve birçok nedeni olabilir. Örneğin, yoğun bilgisayar kullanımı, İnsanlar dakikada 25-30 defa gözlerini kırpar iken, bilgisayar karşısında bu göz kırpma hareketi sayısı 7-8'e düşer. Göz kırpma sayısı azaldığı ve gözün yüzeyini bu kapaklar yeteri kadar temizleyemediği için göz kuruluğu başlar ve bu kuruma nedeni ile gözlerde batma hissi oluşur.

Diğer bir neden ise havadaki alerjenler kaşıntıya neden olarak, gözün yüzeyinde bozulmalara ve gözlerde batma hissine sebep olur. Ayrıca yabancı cisimlerin kaçması sonucu kornea yüzeyinde çizilme olur ve bu durumda da gözde batma hissi yaşanır.

Gözde batma hangi hastalıkların belirtisidir?

Gözde batmaya neden olan en önemli faktörlerden biri kuru göz hastalığıdır. Kuru göz hastalığı basit bir nedenden (bilgisayar kullanımı, çevresel faktörler) olabileceği gibi, romatizmal hastalıkların ilk belirtisi de olabilir.

Örneğin, tiroid hastalığı, Behçet hastalığı, omurga romatizması gibi hastalıklardan kaynaklanabilen, göz kuruluğu ve gözde batma hissi ortaya çıkabilir. Dolayısı ile sadece gözde batma deyip geçilmemesi ve bu durumun mutlaka uzman bir göz doktoru tarafından değerlendirilmesi gereklidir.

Göz sorunlarında gözde yanma ve batma var ise, bu durum genellikle göz yaşı eksikliğinden, gözlerde batma ve kaşıntı var ise alerjik nedenden, gözlerde batma, kızarıklık ve çapaklanma var ise enfeksiyonlardan kaynaklandığı düşünülmelidir.

Kuru göz hastalığı tedavi edilmediğinde bir süre sonra alerjiye ve enfeksiyona dönüşebilir. İltihabi bir durum varlığında göz yaşı eksikliğine bağlı göz kuruluğu gelişebilir. Alerjik bir göz hastalığı, kaşımaya bağlı enfeksiyona dönüşebilir ve göz kuruluğuna yol açabilir. Bütün bu durumlar birbiri ile paralel olarak gözlerde batma, yanma, ağrı, kızarıklık, çapaklanma gibi sorunlara neden olur ve mutlaka tedavi edilmelidir.

Gözde batma hissi olduğunda mutlaka doktora gitmek gerekir mi?

Gözlerde her batma olduğunda doktora gidilmeli mi diyecek olursak, batmanın doktor tarafından görülebilmesi için sürekli batma hissi yaşanmalıdır. Eğer gece uykusuz kalınmış ve sabah erken kalkılmış ise, uzun süre bilgisayar kullanımı veya kitap okuma sonrası gözlerde batma hissi kaçınılmazdır.

Fakat gözlerde gündüzleri başlayan ve öğleden sonra artış gösteren batma hisleri, ikincisi sabah kalkıldığında göz kapaklarının birbirine yapışık olması ve elimiz ile açmak zorunda kaldığımız batma hisleri, üçüncüsü sürekli yüz yıkama ihtiyacı hissettiren batma hisleri olduğunda ve bu batma hisleri sürekli olduğunda mutlaka doktora gidilmelidir.

Gözde batma hissi nasıl iyileşir?

Gözlerde batma hissi oluştuğunda bu batmanın tedavisi yapılabilir. Tedavide iki önemli yöntem uygulanabilir. Birincisi çevresel faktörlerin düzeltilmesi, ikincisi ilaç tedavileridir. Gözde batmanın nedeni uzun süre bilgisayar kullanımı ise bu bilgisayar kullanma saatinin düzene girmesi, uykusuzluk nedeni ille gözlerde batma oluşmuş ise uyku saatinin düzenlenmesi şeklinde yöntemler ile gözdeki batmayı önlemek mümkündür.

Çevredeki alerjik materyallerin göz ile teması sonucu gözlerde kaşıntı ile birlikte kuruluk ve batma yapacağı için alerjik etkenlerden uzaklaşmak veya bu etkenlere karşı korunmak ta gözlerdeki batmayı geçirmenin bir çaresidir. Gözlerde batma hissinin en önemli nedeni göz kuruluğudur. Günümüzde göz kuruluğu önemli bir toplumsal problemdir.

Kadınların yaklaşık % 45'inde, bilgisayar kullananların % 60'ında, menopoz sonrası kadınların % 60'ında, göz kuruluğu söz konudur ve göz kuruluğu gözlerde batmaya sebep olur. Göz kuruluğunu gidermenin en iyi çaresi gözleri doktorun reçete ettiği suni göz yaşları ile gözleri nemlendirmek tir. Gözde batma hissinin veya kuruluğun nedeni enfeksiyonlar, tiroid hastalığı ya da romatizmal hastalıklar ise bu etkenlerin tedavisi ve göz yaşını arttıran damlalar ile batma hissini tedavi etmek mümkündür.