Limon Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

Tags

Limon kabuğunun faydaları


Limon kabuğu Cilt kanseri riskini önler: Yapılan bir araştırma sonucuna göre, limon kabuğunda bulunan “D-Limonene” adlı maddenin çok güçlü bir cilt dostu olduğu belirlenmiştir. Limon kabuğundaki Bu madde tümör gelişimini engelleyerek cilt kanseri riskini önemli ölçüde düşüren bir bileşendir.


Amerika’da yılda 200.000’den fazla insan cilt kanserine yakalanıyor. Bu sorun son yıllarda ülkemizde de çok artış göstermeye başladı. Cilt kanseri, güneşin parladığı her yerde kendini gösterebilir. Yüzünüzde, kulaklarınızda, ellerinizde ve dudaklarınızda oluşabilir. Limon kabuğunda bulunan “D-Limonene” sayesinde bu riski düşürmek sizin elinizde.

Limon kabuğu Kalbinizi rahatlatır: Limon kabuğu aynı zamanda sinir sisteminize olumlu etki yapar, bakterileri öldürür ve kalbi rahatlatır. Yapılan bir çalışmada, kadınların yumurtalık kanseri riskini de düşürdüğü ortaya konmuştur. Limon kabuklarının bu özelliği içeriğinde bulunan polifenollerden kaynaklanmaktadır.

Limon kabuğu Karaciğerinize yararlıdır: Limon kabuğu özellikle alkol tüketenler için olmazsa olmazlardandır. Karaciğer ve safra kesesine yararlıdır, mide asiditesini giderir ve balgam söktürücü etkisi vardır.

Limon kabuğu Sinirlerinizi yatıştırır: Kalp hastalıkları ve kanseri önleme konusunda etkilidir. Özellikle cilt kanserine karşı bir kalkan oluşturur. Cildi güzelleştirici ve sinirleri yatıştırma özelliğine de sahiptir.

Limon kabuğunu nasıl tüketmeli?


Limon kabuklarını yemeklere az miktarda katabilirsiniz. Kabukları çayınıza ilave ederek çayı lezzetlendirebilirsiniz. Makarna sosuna limon kabuğu rendesi eklemek iyi bir alternatif olabilir. Rendelediğiniz limon kabuklarını salatanıza, yaptığınız keklere ve kurabiyelere de ekleyebilirsiniz.

Çoğumuz limon gibi turunçgillerin faydalarını bilir, fakat genellikle faydalarının yarısını çöpe atarız, yani kabuğunu. Genelde, çoğumuz limonun sadece suyunu kullanırız, bu mutfakta da olabilir ya da tıbbi sebepler için de olabilir. Fakat, bilmediğimiz şey şudur ki limonun şifalı özelliklerinin çoğu kabuğunun içindedir çünkü suyundan 5-10 kat daha fazla vitamin barındırmaktadır.

Limon Kabuğunun Faydaları Nelerdir?

    Limonun kabuğunda çok önemli medikal maddeler vardır, örneğin içeriğindeki yağ, citronella, phallandrene, C vitamini, sitrik asit, malik asit, formik asit, hesperidin ve pektin.
    İçeriklerinin yanı sıra, limon kabuğu vücudu toksinlerden arındırmak için çok güçlüdür ve bunun sonucu olarak yenileyici özelliği de vardır.
    Karın şişkinliği ile savaşır, ayrıca bağırsak gazını da azaltır.
    Detoks yapıcı etkileri ile karaciğeri temizlemeye yardım eder, bu şekilde toksik içerikleri ve atıkları da uzaklaştırır.
    Sindirime yardımcı olur ve kabızlık problemlerini önler.
    Yüksek C vitamini ve diğer vitamin içeriği sayesinde, çok güçlü bir bağışıklık sistemi güçlendiricidir ve enfeksiyonlarla, soğuk algınlığı, nezle ve solunumla ilgili problemleri önler.
    Alkali kanı arttırır.
    Yüksek kan basıncı seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
    Sinirlilik ile savaşır.
    Antiseptik özelliği vardır.
    Astrenjan özellikleri sayesinde ciltteki aşırı yağı azaltır.
    Ciltteki ve dişlerdeki koyu lekelerin rengini açmaya yardımcı olur.
    Kötü huylu tümörleri kırmaya yarayan güçlü anti-kanserojen etkisi vardır.


Son dönemlerde yapılan çalışmalar limon kabuğunun kanserli hücrelerle savaşma konusunda kemoterapiden 10 kat daha etkili olduğunu söylüyor. Detoks etkisi olan içeriği ve zengin besin içeriği bazı türdeki kanserlerle savaşmak ve önlemek için çok önemli olabilir.

Son zamanlarda paylaşılan 1970’den beri 20’den fazla test ile yürütülen bir çalışma, limon kabuğunun kötü huylu hücreleri 12 çeşit kansere kadar parçalayabildiğini gösteriyor. Bu türlerden bazıları ise, göğüs kanseri, prostat kanseri, kolon kanseri, pankreas kanseri vs. Limon kabuğunun en güzel yanı ise, kanserle savaşan tedavi edici ilaçların çoğunun yan etkilerinin tersine, vücuda hiç bir yan etki yaşatmamasıdır.

Limon Kabuğunun Faydalarından Nasıl Yararlanırız?

Limon kabuğu genellikle tatlılarda ve karakteristik acı tat gerektiren tariflerde kullanılır. Fakat, limon kabuğunun faydalarını aklımızda tutarak, aşağıdaki ipuçlarıyla limon kabuğunu beslenmemize daha sık dahil etmeye başlayabiliriz:

    Limonu iyice yıkayın, ardından yeterince donana kadar dondurucuda bekletin. Donduktan sonra kabuğunu rendeleyip kullanabilirsiniz ya da blenderden geçirebilirsiniz. Bu limon çeşnisini çorbalarınıza, salatalarınıza, doğal meyve sularınıza, soslarınıza, pilava, sushiye, balık yemeklerine ve benzerlerine koyabilirsiniz.
    Limonatanın tadını çıkarmak istediğiniz zaman, kabuğunu blenderden geçirin, bu şekilde avantajlarını %100 olarak görebilirsiniz. Aroma muhtemelen daha farklı olacaktır fakat yine de çok lezzetli ve tazeleyicidir.
    Limon çeşnisini viskiye, şaraba veya vodka kokteyllerine güzel bir dokunuş olarak da kullanabilirsiniz.

Limon Kabuğu Çayı

limon çayı

Bütün bir limonu yemek yerine limonun kabuğunu yiyerek alabileceğiniz bütün faydalarından yararlanabilirsiniz. Bu çayın vücuda detoks yapma, toksinlerden arındırma ve kirlilik, kimyasal ürünler, sigara dumanı ve kötü beslenme yüzünden vücutta biriken serbest kökler ile savaşma gibi özellikleri vardır. Ayrıca antibakteriyel ve antimikrobiktir ve yüksek C vitamini sayesinde soğuk algınlığını önler.

İçindekiler

    1 litre su
    2 adet limonun kabuğu ve suyu
    Bal ya da şeker kamışı

Yapılışı

    İlk olarak, 1 litre suyu içine 1 limonun kabuğunu koyarak 15 dakika boyunca kaynatın.
    Önerilen zaman geçtiğinde, ocaktan alın ve 2 limonun suyunu bu karışıma ekleyin.
    Son olarak, bir miktar bal veya şeker kamışı ile tatlandırın.

Bu limon çayını kahvaltı hariç her öğünden sonra soğuk veya sıcak olarak tüketebilirsiniz. Kahvaltı zamanı için ise, kahvaltı öncesinde boş mideye içmek daha iyidir.