HAMILELIKTE KANSIZLIK NEDEN OLUR?
Hamilelik anne için önemli bir dönemdir. Bu nedenle hamilelik sırasında annenin dengeli beslenemediği düşünülür ise yüksek ihtimalle sağlıklı bir annede de kansızlık oluşabilir. Çünkü anne adayının hamilelik döneminde daha çok demir içeriği zengin besinlerle beslenmesi gerekmektedir ve anne zayıf bile olsa bebek yinede bir takım mineralleri almak zorundadır.
Bu nedenle annenin hamilelik döneminde düzenli ve demir oranı yüksek besinler ile beslenmesi aslında çok daha önemlidir. Fakat bu her gelir düzeyinde mümkün olmayabilir. Dünya genelinde hemoglobin değeri 11 gr dl'nin altında ise bu durum kansızlık olarak kabul edilmektedir. Hamileliğin 6'ıncı ayından (2 trimester) ve devamında kan plazma hacminin fazlalaşmasına bağlı olarak 10,5 gr dl sınır değer olarak bilinmektedir. Hamilelikte folik asit takviyesi de gerekebilir. Folik asit takviyesi aynı zamanda çocuğun gelişiminde de önemli bir yeri vardır.
Hamilelikte doktor kontrolü altında demir ya da folik asit preparatlarının kullanılmasının hem annenin hemde bebeğin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Özellikle de hemoglobin değerinin 12 ve 10 gr dl arasında tutulması gerekmektedir. Bu durumun doktor kontrolü altında değerlendirilmesi de önemlidir
Hamilelik döneminde kansızlık nasıl önlenir?
Hamilelik süresince, genelde annenin 1000 gr demir oranına ihtiyacı olduğunu düşünürsek, bunun bir kısmı bebeğe bir kısmı annenin kendi ihtiyaçlarına gittiğinden genelde az sayıda hamileliklerde demir depoları bu ihtiyacı giderebilir. Bu nedenle demir ilaçları kullanılmak faydalı olur. Fakat ilk haftalarda kullanılan demir ilaçları bulantıyı ve kusmayı arttırabilir. 16'ıncı haftadan sonra demir takviyesi alınabilir veya akşam yatmadan bu ilacı kullanmak bulantıyı azaltabilir. Yinede doktorun önerdiği şekilde kullanmak daha önemlidir.
Demir ilaçlarının emilimini arttıran diğer bir yöntem ise C vitaminidir. İlaç olarak içemeyenler için iğnesi de kullanılabilir. Fakat bu ilaçları yinede dikkatli kullanmak gereklidir. Çok fazla kullanmak veya dikkatsiz kullanmak anneye de bebeğe de zarar verebilir. Örneğin pekmez, kuru üzüm, siyah dut, badem, yumurta, balık, kırmızı et, ciğer, tavuk, gibi besinlerin protein değeri de yüksektir. Bunlar hamilelikte düzenli yenilir ise demir açısından destek olur. Bunların yanı sıra maliyeti düşük, mide ve bağırsak sorunu yok ise nohut, kuru fasulye, yeşil mercimek, bezelye, bakla ve benzeri baklagilleri de haftada en az 2,3 defa yemek faydalı olur ve yumurtalı ıspanak, brokoli, haşlanmış kereviz, yer elması, yeşil yapraklı sebzeler, vişne. nar, havuç, domates ve benzeri sebzeler de demir destekçisi olarak tüketilmelidir.
Ayrıca kola, gazoz, fazla çay, kahve gibi içecekleri de hamilelik sırasında içmemek gereklidir. Çünkü bu içecekler demirin emilimini düşürür. Bunların yerine kekik çayı. ada çayı, maydanoz çayı, gibi bitki çaylarını günde 1-2 fincan içmek daha faydalı olur. Aynı zamanda sık ve fazla yapılan doğumlarında hem sonraki bebeklerin hemde annenin kronik kansızlık veya anemi hastası olmasına zemin hazırladığı bilinmektedir.
HAMILELIKTE KANSIZLIK BELIRTILERI VE TEDAVISI
Tags