EGZERSİZ YAPARKEN KAÇ KALORİ HARCIYORUZ?

Egzersiz yaparken kaç kalori harcıyoruz?. Aslında bunun için tam net ve kesin rakamlar vermek kesinlikle doğru değildir. Çünkü her sporun kalori yaktırma oranının farklı olduğu gibi insanların metabolizmalarının da aynı şekilde farklı çalıştığını bilip bu noktada bu bilgiler ışığında hareket etmek doğru olandır. Sadece spor yapmanın dışında günlük hayatta yaptığımız bizim sıradan olarak tabir ettiğimiz işler bile bize kalori yaktırır. Çünkü; yapmış olduğumuz her hareket için enerji harcarız. Kilomuz ile yapılan işin süresi, harcanan enerjinin miktarı ile doğru orantılıdır. Bu anlamda kalori hesaplama amaçlı hazırlanmış programlardan egzersiz yaparken kaç kalori yaktığınızı hesaplayabilirsiniz. Böylece size en uygun sporu yaparak kendinizi daha iyi ve zinde hissedebilirsiniz.

Peki, hangi aktivite kaç kalori yaktırıyor?

Koşu: Yarım saatlik bir koşu yaklaşık olarak 450 kalori harcamanızı sağlıyor.

Koşmaya başlamadan önce iyice ısınmak, doğru ayakkabıları giymek ve herhangi bir sakatlık yaşamamak için uygun tempoyu ayarlamak çok önemli.

Bisiklet sürmek: Bisiklet kullanmak aynı zamanda keyif de veren mükemmel bir egzersizdir. Hızınıza göre yarım saatte tahmini 300 ya da 400 kalori yakmanızı sağlar. Aynı zamanda kalple ilgili de idman yapmanızı sağlar.

Yüzme: Vücudunuzun her noktasının hareket etmesini sağlayan bu sporla 30 dakikada 360 kalori harcarsınız. Tabi ki yüzme şekillerine göre değişiklik gösterebilir.

Basketbol: Hem arkadaşlarınızla keyifli saatler geçirip hem de oynarken durmaksızın hareket ederek yarım saatte içerisinde 288 kalori oranında bir kayıp sağlamakta. Ama basket maçı yapmadan ısınmaya özen gösterelim.

Yürüyüş yapmak: Yüksek tempoda 15 dakika içinde 55 kalori harcarsınız.

Voleybol oynamak: Eğlenerek yapacağınız başka bir spor olan voleybol egzersizi yaparken kaç kalori yakıyoruz dersiniz, 1 saat içinde 280 kalori.

Günlük işlerde kaç kalori,

Pek çoğumuzun aklına gelmese de daha öncede söylediğimiz gibi günlük işleri yaparken de kalori yakarız.15 dakika bulaşık yıkayarak 89 kalori, temizlik yaparken yarım saatte 110 kalori, duş alırken on beş dakika için 84 kalori harcarız. Mesela uyurken 15 dakikada 18 kalori harcayacağınız eminiz ki hiç aklınıza gelmez. Hatta televizyon seyretmek bile bize 15 dakikada 21 kalori harcatır tabi izlerken sürekli yemek yemiyorsak. Hesaplamaları yaparken genellemelere göre bir değerlendirmeye soktuğumuzu atlamayın. Size şimdiden bol kalori yakmalar.