TAHİN NASIL YAPILIR? FAYDALARI NELERDİR?

Tags

Daha çok kış aylarında tüketilen pekmezin olmazsa olmazı konumundaki tahin benim gibi düşkünleri için yazında dondurmasıyla her daim vazgeçilmez lezzetlerin arasındadır. Kekten, kurabiyeye hatta yemeklerin içine bile katılan bu eşsiz lezzet nasıl yapılıyor diye hiç düşündünüz mü? Gelim hep beraber susamın tahine dönüşme mucizesini birlikte öğrenelim. Susam deyince belki şaşırmış olabilirsiniz. Ama şaşırmayın tahin hani şu gevreğin üzerine serpilen bildiğiniz susamdan yapılmakta. Ama tabi susamın tahine dönüşmesi için uzun uğraşlar verildiği bir gerçek.
Tahinin yapıldığı susam aynı addaki bitkinin tohumu aslında. Gövdesi tüylü bir yapıda olan bu bitki otuz ile 125 cm arasında değişen bir boy aralığına sahip. Ülkemizde birçok bölgede yetişen susam bitkisi oldukça narin yapılıdır. Bitkinin tohumları %60 oranında yağ,%25 oranında ise protein içermektedir. Önce çiçeklenen ardından da yaprakları sararıp kahverengiye dönen bitkinin tohumları toplanıyor ve işte tahine dönüşme serüveni de başlamış oluyor.

İlk başta toplanan susamları fabrikalara getirilip burada kabuklarından ayrılmaları için tuzlu suyun içine konuluyorlar. Tuzlu suyun içinde 8-12 saat kadar bekletilip kabuklarından ayrılması sağlanıyor. Sonrasında kabuklarından ayrılan susam özel makinelerde kurutma işlemine tabi tutuluyor. Kuruduktan sonra ise kavrulup içindeki yağ açığa çıkartılıyor. Ve ezilme işlemine geçiliyor. İşte bu ezilme esnasında çok koyu kıvamlı çıkan sıvı tahin oluyor.

Sanıyorum artık herkes tahinin nasıl elde edildiğini anlamıştır. O halde gelelim tahinin faydalarına,

•    Vücudun kaybetmiş olduğu enerjiyi yeniden kazandırır. Bu sayede kendinizi daha dinamik hissetmenize neden olmaktadır.

•    Kalsiyum deposudur. Bu sayede kemiklerimizi güçlendirir.

•    Vücut direncini arttırmaya yardımcı olur. Bu sayede özellikle kış aylarında yakalanılan grip, soğuk algınlığı gibi solunum yolu hastalıklarına karşı korunmayı sağladığından bu hastalıklara yakalanma riskini düşürür.

•    Damar tıkanıklığı tedavisinde oldukça etkin bir rol oynar. Damarlara destek olarak kan dolaşımının düzenli olmasına etki eder.

•    İçerisinde bulunan faydalı yağlar bağırsak hareketlerini düzenleyerek mide ağrılarının azalmasına yardımcı olmaktadır.

•     Kış aylarında pekmezle karıştırıp tüketildiğinde üşüme hissini azaltır. Ayrıca sıcak tutar.

•    Bir takım hastalıklar yüzünden kullanılmak zorunda kalınan ağır ilaçların vücuda verebileceği olası zararlara karşı kalkan görevi görerek vücudu korur.

•    Zengin kalsiyum içeriği sayesinde kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Kemik erimesi gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

•    Böbrek rahatsızlığı çeken kişilerin böbrek fonksiyonların düzenlenmesine destek sağlar.