KULAK TIKANIKLIĞI NEDEN OLUR? NASIL GEÇER?

Tags

Kulak duymamızı sağlayan organımız olmakla birlikte aynı zamanda denge organımızdır. Bu nedenle tıkanması durumu bizi oldukça rahatsız eden bir durumdur. Kulak tıkanması kulak kanallarının birçok sebep nedeniyle kapanması sonucu ortaya çıkan yaygın bir durumdur. Kulağımızın tıkanmasının birden fazla nedeni vardır. Kulakta kir birikmesi, basınç oluşması, enfeksiyonlar başlıca nedenleri arasındadır. Üstelik insan kulağının yapısı gereği sinüslerle, burunla, boğazla, geniz yoluyla ve sinüzitlerle bağlantılı olması buralarda yaşanan sorunlar sonucunda da tıkanıklıklar yaşanmasına neden olabilmektedir.

Kulağımızın tıkandığını nasıl anlarız?

Kulak tıkanıklığında en çok rastlanılan belirtiler şunlardır:

•    Kulak içerisinde hissedilen basınç veya doluluk hissi.
•    Kulaktan gelen sarımsı renkte akıntı.
•    Ve geçici duyma kaybı.

Kulak tıkanması esnasında hafif ağrılar görülmekle birlikte zaman zaman şiddetli ağrılarda yaşanabilmektedir. Bunun dışında kulakta çıtırdama, çınlama gibi durumlarda yaşanabilmektedir. Ayrıca sinüslerden kaynaklı kulak tıkanmalarında baş ağrısı da görülebilmektedir.

Kulak tıkanması neden olur?

Kulak tıkanması,

    Enfeksiyonlar ve Alerjiler
Östaki borusu burunun en arka tarafından başlayıp kulağın orta tabakasında sona ermektedir. Orta kulak bir tarafta duymayı sağlayan organların bulunduğu diğer tarafta ise kulak zarını içeren içi boş bir bölümdür. Östaki borusu alerjiler ya da iltihap sonucu tıkanabilmektedir. Bunun sonucunda kulak içi basıncı düşer ve bunun sonucun da kulak içerisinde bir vakumun oluşmasına sebep olur. Bu vakumdan kaynaklı oluşan çekim geniz yolundaki veya sinüslerdeki mukus orta kulağa doğru akmasına ve kulakta tıkanmaya neden olmaktadır.

    Kulak Çubuğuyla Kulak Temizleme
Birçoğumuzun kulaktaki kiri temizlemek için kullandıkları kulak çubukları aslında kulağı temizlemek yerine kirlerin orta kulağa ilerlemesine neden olurlar. Uzmanlara göre kulak temizlenmeye ihtiyaç duymamaktadır. Kulak yapısı gereği dışarıdan gelen bakteri ve yabancı maddeleri otomatik temizlenmektedir. Bu nedenle sürekli kulak çubuğu kullanan kişilerde kulak tıkanması sıklıkla yaşanan bir sorundur.

    Hava Basıncı Değişiklikleri
bu hepimizin yaşadığı diğerlerine göre geçici olarak yaşanan bir kulak tıkanması problemidir. Yüksek yerlere çıktığımızda hava basıncında yaşanan değişim sonucu östaki borusu tıkanır ve kulağımızda bir doluluk hissi ve şişkinliğe neden olmaktadır. Bunun sonucunda kulakta belli bir süre duyma güçlüğü yaşanır.

•    İkinci Derece sebepler.
•    Kulağa yabancı bir cismin kaçması.
•    Orta kulakta tıkanmaya neden olan küçük bir kist.
•    İç kulağı beyne bağlayan sinirlerde kanserojen içermeyen urlar.
•    Sinüzit, sinüslerde oluşan enfeksiyonlar.
•    İç kulaktaki mukus ya da kulaktaki sulu atıklarla beraber ortaya çıkan mantar enfeksiyonları.
•    Burun akıntıları sonucu kulak kanalının tıkanmasına neden olması.
•    Kulak tıkanması suyun kulağa girmesiyle de hissedilebilir.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bunun için öncelikle doktorunuza gidip kulağınızın neden tıkandığının tanısı konulup sonrasında verilen damlalarla hastalığın tedavisi yapılmaktadır.