Saçkıran Bitkisel Tedavisi Nasıl Yapılır? Saçkıran Sarımsak

Tags

Saçkıran bir mantar enfeksiyonunun oluşturduğu ve özellikle saç sakal kıllarını döken bir deri hastalığıdır. Mantar kılların içerisinde ilerleyip, bu kılların matlaşıp, çabuk kırılabilmesine neden olur ve böylelikle, kıllı bölgede kılsız veya az kıllı bir bölge oluşur. Saç kıran genelde baş bölgesinde olmakla beraber ,sakalda,vücut tüylerinde de olabilir.



Saçkıran Aşırı stres ve deprasyon altında da görülebilen bir hastalıktır, psikolijik durum düzelmeye başlandığında hastalıkta eş zamanlı düzelme görülür. Burada anlattığımız tedevi yöntemi mantar enfeksiyonunun oluşturduğu saçkıran hastalığı içindir.



Havana 3 diş sarımsak ve bir miktar tuz ekleyip dövün içine 1-2 damla alkol ekleyin, saç kıran olan bölgeyi temiz bir havlu kızarıncaya kadar silin, tuzla birlikte ezdiğiniz sarımsağı merhem sürer gibi saçkıranlı bölgeye sürünüz.
Bu işlemi haftada 1 gün deneyin, engeç 3 hafta sonunda saçkıranlı bölgede kılların çıkmaya başlayacaktır.




Saçkıran nedir?, Saç derisinde, kaş, kirpik ve vücuttaki diğer tüylü bölgelerde meydana gelen kıy kaybıdır. Saçkıran olduğunda saç derisinde yama ve bozuk para şeklinde tüy dökülmesi görülmektedir. Hastalık sadece bir bölgede görülebildiği gibi vücudun tüm bölgelerinde de görülebilmektedir. Saçkıran en çok çocuklarda ve genç erişkinlerde görülmektedir. Genellikle 20 yaş altı kişilerde görüldüğü saptanmıştır. Saçkıran genellikle genetik olarak görülmektedir. Saçkırana mantar neden olmaktadır ve bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Saçkıran olan kişinin tarağını kullanmak ya da şapkasını takmak bu hastalığın bulaşmasına neden olan etmenlerdendir.



Saçkıran Hastalığının Nedenleri
Saçkıran hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, genellikle stresten kaynaklandığı ve genetik olduğu düşünülmektedir. Saçkıran olan kişilerde tiroit ve kansızlık gibi problemler de görülmektedir. Saçkıran bağışıklık sisteminden de kaynaklanmaktadır. Ailede saçkıran var ise genetik olarak kişide de görülme olasılığı artmaktadır.




Saçkıran Hastalığının Tedavisi
Saçkıran hastalığının kesin bir çözümü yoktur. Hastalık bazen kendiliğinden iyileşme gösterebilmektedir. Saç bulunmayan bölgeye kortizon enjekte edilerek o alanda kıl çıkması sağlanabilir. Eğer saçlar çıkmaya başlarsa ilave olarak başka işlemler de uygulanabilir.
Bu rahatsızlığın tedavisinde çok farklı yöntemler kullanılmaktadır. Bazı kişilerde losyonlar kullanılarak saç çıkması sağlanabilmektedir.
Saçkıran Nedir ?



Bu amaçla hazırlanmış birçok kortizon içeren ilaç bulunmaktadır.



İmmunoterapi adı verilen alerjiye neden bir uygulama ile tedavi uygulanabilir. Fakat bu uygulama kişide lenf bezlerinin büyümesine, tahriş oluşmasına ve rahatsızlığa neden olabilmektedir. Ayrıca saçkıran tedavisi için “ PUVA ” adı verilen bir ışık tedavisi de uygulanabilmektedir. Fakat bu tedavi yöntemlerinde bazı yan etkilerin oluşumu da görülmektedir.



Saçkıran İçin Öneriler
Bir miktar taze olacak çiriş yumrusunu mikserden geçirerek, suyunu tülbent yardımıyla sıkın ve kalan öz suyunu saçkıran oluşan sorunlu bölgelere sürün.
Aynı şekilde taze ak kızıl ağaç yaprağını mikserden geçirerek yine sorunlu bölgeye aynı uygulamayı yapabilirsiniz.
1 adet iri soğanı mikserden geçirerek elde ettiğiniz öz suyuna zeytinyağı da ilave ederek saçkıran oluşan bölgeye uygulayabilirsiniz.
Saçkıran oluşan bölgeyi hafif tahriş olmasını sağlayarak, sarımsak suyu ve tuzu karıştırıp bu bölgeye sürebilirsiniz.
5 adet sarımsak, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 çay kaşığı çörek otunu bir şişenin içerisinde karıştırın. Sarımsakları ezerek karışıma ilave edebilirsiniz. Hazırladığınız karışımı 3 gün beklettikten sonra saçkıran oluşan bölgeye sürün ve 30 dakika sonra yıkayabilirsiniz. Bu uygulamayı haftada 1 kez tekrarlamayı ihmal etmeyin. Kısa sürede saçkıran sorununuza çözüm bulabilirsiniz.




Saçkıran saçlı deride, kaş, kirpik ve vücudun tüyle kaplı bölgelerinde kıl kaybı yapan bir hastalıktır ve saçkıran tedavisi mümkündür. Saçkıran, en sık saçlı deride görülür. Saçlı deride yama veya bozuk para şeklinde saçsız kalmış alanlar görülür. Bu saçsız alanlar bir tane veya çok sayıda olabilir. Saçkıran hastalığında nadiren tüm saçlı deride kıl kaybı olabilir. Hatta hastalık tüm vücuttaki tüylerin dökülmesi şeklinde görülebilir.



Saçkıran hastalığı en sık çocuk ve genç erişkinlerde görülür. Hastaların %60’ı 20 yaş altındadır. Saçkıran hastalığında %10-30 oranında aile öyküsü bulunabilir.



Saçkıran hastalığının nedenleri bilinmemektedir. Ancak stresin saçkıranda önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Saçkıran hastalarında tiroit problemleri yani guatr ve kansızlık sıklıkla görülebilmektedir. Ancak bu hastalıklar saçkıranın nedeni değil, şiddetlendiren faktörlerdir.



Saçkıran tedavisi genellikle iyileşme ile sonuçlanır. Saçkıran hastalığı ortaya çıktıktan sonra %30 hastada 6 ay içinde iyileşme olabilir. 1 yıl içinde ise %50 oranında iyileşme görülebilir.



Erken yaşta başlayan ve yaygın saç dökülmesi olan hastalarda saçkıran tedavisi ve iyileşmesi diğer hastalar göre daha güç olabilir.



Saçkıran hastalarının %10-20’ sinde tırnak bozuklukları görülebilir. Tırnak kalınlaşması, tırnak yüzeyinde çukurcuk ve çizgiler başlıca tırnak bozuklularıdr. Saçkıranda tırnak bozuklukları hastalığın seyrinin şiddetli olacağının bir bulgusudur.



Saçkıran tedavisi için rutin yapılan laboratuar testleri yoktur. Ancak özellikle çocuklarda tiroit testleri yapılmalıdır.



Saçkıran Bulaşıcımıdır?
Hayır saçkıran bulaşıcı bir hastalık değildir. Yiyeceklerle ,içecekler veya teneffüs yoluyla saçkıranın herhangi bir bulaşma belirtisi gözlenmemiştir.



Saçkıran Tedavisi
Topikal(Deriye Sürülerek Uygulanan) Kortikosteroidler:
Kortizonlu krem ve losyonlar tedavi başlangıcında kullanılabilir. Genellikle hafif vakalarda tedaviye yanıt alınır.



İntralezyoner Kortikosteroidler:
Saç kaybı olan bölgeye belli oranlarda, çok ince uçlu iğnelerle saçlı deri içine kortizon enjekte edilir. Çok yaygın saç dökülmesi olmayan hastalarda, saçkıran tedavisi bu şekliyle çok güzel sonuçlar verebilir.



Sistemil Kortikosteroidler:
Şiddetli vakalarda ağız yoluyla veya iğne olarak kortizonlu ilaçlar kullanılır. Kısa süreli kullanılması gereklidir. Uzun süreli kullanımlar sonrası saçkıran hastalığının tekrarı sık olarak görülür. Ayrıca kortizonun yan etkileri ile karşılaşılabilir.



Topikal Antralin:
Antralin maddesi belli oranlarda pomat şeklinde deriye uygulanır. Deriyi tahriş ederek ve bilmediğimiz mekanizmalarla etkili olmaktadır. Kumaşları mor renge boyayabileceği için kullanırken kıyafet ve çarşaflara dikkat edilmelidir.



Topikal Minoxidil:
Saç dökülmesi tedavisinde yaygın kullanılan %5 minoxidil, saçkıran tedavisi için de faydalı bulunmuştur. Diğer tedavilerle birlikte kullanılmaktadır.



TOPİKAL İMMUNOTERAPİ:



Psoralenli Ultraviyole Tedavisi (Puva):
Ultraviyole A ışınları, psoralen maddesi içilerek veya saçkıran bölgesine sürülerek hastalıklı bölgeye uygulanır. Diğer tedavilerden yanıt alınamamış hastalarda tercih edilen bir saçkıran tedavisi yöntemidir.



Topikal Pimecrolismus, Tacrolimus:
Saçkıran tedavisinde yeni denenmeye başlamış ilaçlardır. Tedaviden başarılı sonuçlar alınabilmektedir.



Saçkıran Tedavisi – Sarımsak
Saçkıran hastalığında sarımsak da etkili sonuçlar verebiliyor. Bunun için havana 3 diş sarımsak ve bir miktar tuz ekleyip dövün içine 1-2 damla alkol ekleyin, saçkıran olan bölgeyi temiz bir havlu kızarıncaya kadar silin, tuzla birlikte ezdiğiniz sarımsağı merhem sürer gibi saç kıranlı bölgeye sürünüz. Bu işlemi haftada 1 gün deneyin, en geç 3 hafta sonunda saç kıranlı bölgede kılların çıkmaya başlayacaktır.