NESLİ TÜKENEN HAYVANLAR NELERDİR?

Daha önce yaşamış fakat nesli devam etmeyen ve bitme aşamasına gelen hayvanların listesini sizler için hazırlamış bulunmaktayım. Nesli tükenen hayvanların neslinin devam etmemesinde bir takım etkenler bulunmaktadır. Örneğin, doğa olayları yada insanlar evet bir çok hayvanın nesilinin tükenmesine biz insanlar neden olmaktadır. Konuyu fazla dağıtmadan isterseniz nesli tükenen hayvanlar hangileri kısaca bakalım.

NESLİ TÜKENEN VE TÜKENMEYE YAKIN HAYVANLAR

    Balonlu Fok: Atlantik kıtasının kuzeyinde küçük bir bölümünde yaşayan balonlu foklar neredeyse yok denecek durumdadırlar.

    Proboscis Maymunu: Latince adıyla Nasalis larvatus yalnızca Güneydoğu Asya da bulunan Borneo adasında ağaçlarda yaşayan ender bir türdür. Ve yakın gelecekte bu hayvanın da görülmesi mümkün olmayacaktır.

    Kakapo: Dünyanın en şişman papağanı olan bu tür aynı zamanda uçamayan tek papağan türüdür. Yeni Zelanda’ya özgü bu papağan türü yakın gelecekte artık görülemeyecek canlı türleri arasındadır.

    Olm: Orta ve Güneydoğu Avrupa'da deniz altında yaşayan bu kör canlı su altında yaşayan nadir canlılardan biridir. Soyları neredeyse yok denecek kadar azdır.

    Dugong: Afrika’nın batı kıyılarından pasifik okyanusuna uzanan bölgede nadir olarak rastlanan bir deniz ineği türüdür. Hatta bu canlının soylarının tükendiği bile iddialar arasındadır.

    Aksolotl: Meksika’ya özgü bu hayvanlar köstebek semenderinin en tanınmış türleridir. Deniz dışında yaşayamayan canlı Meksika’da yiyecek olarak tüketildiğinden nesli ciddi tehlike altındadır.

    Hint Gharial Timsahı: Sadece Hindistan’da yaşayan bu timsah türünün şu an 200’lerin altında olduğu ve yakın gelecekte bu sayının daha da düşeceği hatta bir süre sonra da bu türün yok olacağı kabul edilmektedir. İlginç bir timsah türü olan bu canlılara müthiş bir balık avcısıdır.

    İnce Loris: Güney Asya özgü bu hayvan bir tür maymun cinsinden gelen, ilkel bir primat türüdür. Sadece geceleri ortaya çıkan ince lorisde soyu tükenmekte olan hayvanlar arasındadır.

    Hindistan Cevizi Yengeci: Adından da anlaşılacağı gibi Hindistan cevizi ağaçlarının tepesine tırmanmasıyla ünlü olan bir yengeç türüdür. Dünyanın en büyük eklem bacaklılarına örnek olan bu canlının nesli neredeyse tükenmektedir.

    Solenodon: Memeli canlılar arasında kabul edilen zehirli bir türdür. Ve sayıları yok denecek kadar azdır.

    Florida Puması: Kedigiller ailesinden olan bu puma türü de nesli tükenmekte olan hayvanlar arasındadır. Amerika kıtasında yaşayan tek puma türüdür. Ve sayısı oldukça azdır.

    Gooty Örümceği: Yalnızca Hindistan yaşayan bu canlı türü parlak renkleri yüzünden koleksiyonerlerin hedefinde olan bu örümcek de soyu tükenmekte olan canlılar arasındadır.

    Sakallı Akbaba: Atmacagiller ailesinden olan bu tür cinsine ait te türdür. Nuri kuşu olarak da bilinmektedir.

    Kalkık Burunlu Maymun: Adeta estetik yapılmışçasına bir buruna sahip olduğundan kalkık burunlu olarak tanımlanan bu maymun türü Asya’nın yüksek tepelerinde nadir olarak görülmektedir.

    Pallas Kedisi: Orta Asya’da yaşayan Manul olarak da adlandırılan oldukça küçük bir kedi türüdür. Yakın gelecekte bu kedi türü de neslinin tükenmesiyle karşı karşıyadır.

    Yabanarısı Yarasası: Bu yarasa domuz burunlu yarasa olarak da bilinmektedir. En küçük memeli hayvan olarak kabul edilen yarasanın da nesli tükenmek üzeredir.

    Quokka: Avustralya’nın batı kesiminde bulunan, bir kanguru türü ağaç kangurusu olarak da biliniyor. Oldukça küçük ve sevimli bu canlının da yakın gelecekte soyunun tükeneceği düşünülüyor.

    Ganj Nehir Yunusu: İndus nehir yunusu olarak da tanımlanan bu nehir yunusu Pakistan ve Hindistan’da yaşayan bir türdür. Yakın gelecekte bu türe rastlanılmayacağı düşünülmektedir.

    Okapi: Zürafagiller ailesinden olan geviş getiren toynaklı bir türdür. Sayıları günden güne yok olma tehlikesi altındadır.

    Sayga: Orta Asya’da yaşayan bu antilop türü ilginç burun yapılarıyla diğer antiloplardan ayrılmaktadır. Sayıları son derece azdır.