KURŞUN KALEM NASIL YAPILIR? KISACA

Tags

Kalem yazının bulunmasıyla birlikte kullanılmaya başlamıştır. Kalemin bulunması tarihin bulunmasına da öncülük etmiştir. Fakat tabi kalem deyince dire günümüzdeki kalemler gelmesin aklınıza. Bu kalemler uzun yıllar ve uğraşlar neticesinde ortaya çıkmıştır.

Kalem olarak ilk olarak birçoğumuzun çok eski filmlerde gördüğü mürekkepli kalemler kullanılmıştır. İlk kurşun kalem 18.yy. da grafit adlı madenin bulunması sonucu bulunmuştur. İlk olarak işlenmeden sadece çizim için kullanılan grafit maddesi daha sonra ahşap bir gövdenin içine yerleştirilerek kullanılmaya başlamıştır.
Günümüzde teknolojisinde gelişmesi ile birlikte birçok kalem üretilmektedir. Yuvarlak ve altıgen şekildeki kurşun kalemler ahşap gövdelidirler. Bu türde ahşap gövdeli ağaçlar Kanada kavağından yapılmaktadır. Ülkemizde de yetiştirilen bu ağaç türü düz ve işlenebilir bir yapıya sahiptir. Bu ağacın kütüklerinden kalem yapılacak olan kısmı temizlenip işlemlerden geçirilerek hazırlanıyor. Bir tomruğun ancak %30’luk kısmından kalem yapılabiliyor. Ve kalem yapabilmek için en az üç ay bekleyip ağacın iyice kuruması beklemek gerekmektedir.

Ağaç tamamen kuruduktan sonra küçük parçalar halinde kesilip ince testerelerden geçirilir. Daha sonrada dört saatlik bir süre yüksek basınç’ dan geçirilerek dayanıklılığının artması sağlanır. Daha sonra bu ahşap gövdenin ortasına kalem uçlarının girmesi için kanallar açılır. Daha sonra bu açılan kanallara tutkal sürülüp grafit kalem ucu sabitlenmiş olur. Son olarak keleme istenilen renk kazandırılıp paketlenir. Bir tomruktan yaklaşık olarak 3000 adet kalem oluşturmaktadır.

Kurşun kalem yapmak için kullanılan tahtaların en iyisi sedir ağacı kullanılarak en basit olanı ise çam ağacından yapılmaktadır.

Bu ağaçlardan kesilen tahtalardan ilk önce bir tabaka çıkarılır. Daha sonra bunların üzerine kurşun kalemlerin yerleştirileceği oluklar yerleştirildikten sonra, aynı biçimde yapılmış olan ikinci bir tabaka bunun üzerine yapıştırılarak, makinelerde sıkıştırılarak yapılır. Kalem yapmak için kullanılan tahtaların ilk başta üst yarısı daha sonra alt yarısı oyulup çubuk şekline getirilir. Ardından cilaları yapılıp üzerine gereken yazılar yazılıp kullanılmaya hazır hale getirilir.

Kurşun kalemler kurşunlarının sertlik derecesine göre numaralandırılmaktadır. Bu noktada yumuşak kalemler “B”, sert kalemler “H” ve orta sertlikte kalemler ise “HB” koduyla tanımlanırlar. Bu kodlanmış numaralar “B1”, “B2”, “B3” diye yükseldikçe kalem yumuşar; “H1”, “H2”, “H3” diye yükseldikçe sertleşme gösterir. Bununla birlikte yumuşaklık derecesi “B6” ya kadar ulaşan kalemler de vardır. Fakat bu tarz kalemler yazı yazmak için değil de genel olarak resim çizmek için kullanılmaktadır.