GÖKKUŞAĞI NASIL OLUŞUR? ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Tags

Gökkuşağı gördüğünde sanırım mutlu olmayan hiç kimse yoktur. Hangi yaşta olursak olalım bu doğa olayı yüzümüzü gülümsetir. Hatta sizi bilmem ama ben dilek bile dilerim. Peki, hiç düşündünüz mü bu gökyüzünde oluşan rengarenk çember nasıl oluyor. Merak edenler gelin hep birlikte öğrenelim.
Gökkuşağı, güneş ışınlarının sis bulutları veya yağmur damlalarının etkisiyle dağıtılması, kırılması ve yansıtılması neticesinde ortaya çıkan bir doğa olayıdır.
Ortam içerisinde hareket eden ışık ışınları farklı bir ortam içerisine girdiklerinde ya yansıyarak ortam içerisinde kalırlar ya da kırılmaya uğrayarak diğer bir ortama geçiş yaparlar. İşte bu kırılmalar renklere göre değişiklik göstermektedir. Bu kırılma açısı mor renk için en küçük kırmızı için en büyüktür.

Gökyüzünde gördüğümüz gökkuşakları aslına bakarsanız tam bir daire şeklinde oluşmaktadırlar. Fakat biz onları görüş açımızdan dolayı yarım daire şeklinde görürüz. Ama eğer yüksek bir dağın tepesinde veya uçakla uçarken şansınız varsa gökkuşağını tam bir çember olarak görebilirisiniz.

Gelelim gökkuşağı çeşitlerine,

•    İlk gökkuşağı: Bu gökkuşağı hepimizin bildiği en yaygın olarak görülen yağmur sonrası oluşan gökkuşağıdır. Bu gökkuşağında havada asılı kalan yağmur damlalarının büyüklüğü gökkuşağının açık veya koyu olmasını belirler.

•    İkinci (Çift) gökkuşağı: Bu gökkuşağı adından da anlayacağınız gibi iki tane oluşan gökkuşağıdır. Bu gökkuşakları yağmur damlalarının ışığı iki kere yansıtması sonucu oluşurlar. İkinci olanın rengi daha soluk ve renkleri tersten sıralanmaktadır.

•    Çoklu gökkuşağı: Bu gökkuşakları genel olarak ilk gökkuşağının iç tarafında oluşmaktadırlar. Nadir olarak da çift gökkuşaklarının dış tarafında oluşurlar. Bu gökkuşağı havada asılı kalan ufak ama aynı boyutta olan yağmur damlaları sayesinde oluşur.

•    Kırmızı Gökkuşağı: Bu gökkuşağı aynı zamanda tek renkli gökkuşağı olarak da bilinmektedir. Genel olarak gün batımında ya da gün doğumunda yağan yağmur sonrası oluşurlar.

•    Yansımalı Gökkuşakları: Bu gökkuşakları sadece su kenarında oluşurlar. Bu gökkuşakları su veya ıslak kumdan yansıyan ışık sayesinde oluşurlar.

•    İkiz Gökkuşakları: Bu gökkuşakları ikinci gökkuşaklarına benzemektedirler. Fakat onlara oranla daha az görülürler.

•    Bulut Gökkuşakları: Bu gökkuşaklarının gerçekten muhteşem bir görüntüsü vardır. Deniz kenarlarında ya da göl kenarlarında çok daha fazla görülürler. Bu gökkuşakları için yağmura gerek yoktur. Nemli havada asılı kalan minik damlalar bu gökkuşaklarının oluşması için yeterlidir.

•    Ay Gökkuşağı: Bu gökkuşakları isminden de tahmin edeceğiniz gibi sadece ay ışığında görülürler. Bu gökkuşaklarını görmek oldukça zordur. Bunun için karanlık bir gökyüzü, hafif yağan ve kısa süre önce yağmış bir yağmur ve dolunaya ihtiyacınız vardır. Buda her zaman mümkün olan bir şey değildir. Şunu da belirtelim diğer gökkuşaklarına göre bu gökkuşağının rengi çok parlak değildir.

•    Gökkuşağı Tekerleği: Tekerlek biçiminde olan bu gökkuşağı yoğun bulutlu olan havalarda görülür. Güneş ışınlarının bulutlar tarafından kesilmesi sonucu oluşmaktadırlar.

•    Alexander'ın Koyu Kuşağı: Aslına bakarsanız tam olarak bir gökkuşağı değildir. Fakat çift gökkuşakları arasında oluşan koyu bir halka şeklindedir. Bu nedenle onu da gökkuşağı şeklinde algılıyoruz.