KİRPİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Kirpi hani o üzerindeki dikenlerle tanıdığımız bildiğimiz sevimli minicik hayvandır. Peki hiç merak ettiniz mi kirpi nasıl bir hayvandır. Ne yer ne içer. Merak edenler yazımızı okumaya devam edin.

Kirpinin özellikleri nelerdir?

Kirpi vücudu yaklaşık 2,5 cm civarında dikenlerle örtülü minik sevimli bir hayvandır. Genel olarak kirpilerin kilosu yarım kilo ile bir kg arasında olmaktadır. Fakat bazıların kilosu nadir olarak da olsa bir buçuk kiloya kadar çıkabilmektedir. Kirpilerin koku alma ve işitme duyuları çok gelişmiştir. Tırmanabilen, koşabilen ve yüzebilen hayvanlardır.
Tehlike hissettiği anda kendilerini güvenceye almak için vücutlarını yuvarlak hale getirirler. Yaşam alanı olarak kaya diplerini ve toprak altlarını kullanırlar. Sulu ve nemli yerleri seven kirpiler genel olarak birçok iklim tipine uyum sağlayıp yaşamayı başarırlar. Fakat Avrupa ve Asya’da daha yaygın olarak yaşamaktadırlar.

Genel olarak geceleri ortaya çıkan kirpileri bu yüzden bizde çoğunlukla gece geç saatlerde görürüz.  Kirpiler tıpkı kış uykusuna yattığı en bilinen hayvan olan ayılar gibi kış uykusuna yatarlar.

Sıcaklıkların 4-5° düşmesiyle birlikte soğuktan korunmak için kış uykusuna yatarlar. Bununla birlikte çöllerde yaşayan kirpiler de yazın çok sıcak havalarda yaz uykusuna yatmaktadırlar.

Memeli hayvanlardan olan kirpilerin hamilelikleri altı hafta boyunca devam eder. Bu hamileliklerin bitiminde çoğunlukla sekiz tane yavru dünyaya gelmektedir. Doğan yavruların dünyaya geldiklerinden birkaç saat sonra dikenleri çıkmaya başlar. Bir kirpinin ortalama ömrü on beş ile yirmi yıl arasındadır.

Peki kirpiler ne yerler,

Geceleri avlanmaya çıkan böcek, fare, sümüklü böcek ve solucanla beslenen kirpiler ayrıca bunların dışında zehirden etkilenmedikleri için zehirli böcekler ve yılan yavrularını da rahatlıkla yiyebilmektedirler. Ayrıca çok mecbur kaldıklarında bitkide tüketebilmektedirler. Bununla birlikte kirpiler laktozu sindiremezler. Bu nedenle iyilik olsun diye önlerine koyacağınız inek sütü kirpilerin ölmesine neden olabilir.

Bunların dışında kirpiler hakkında en çok bilinenlerden biride etlerinin egzamaya, hemoroide iyi geldiği noktasıdır. Bu sebeple ne yazık ki birçok kirpi öldürülse de kirpi etinin tam olarak iyi gelip gelmediği kanıtlanmamıştır.