KİMYON NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

Türk mutfağının özellikle et yemekleri için vazgeçilmez baharatlarından biri olan kimyonun yemeklere kattığı lezzet dışında aynı zamanda sağlığa da birçok faydası vardır. Bilinen hiçbir yan etkisi olmayan kimyon yaklaşık 2000 yıldır bilinip kullanılan bir baharattır.
Maydanozgiller ailesinden gelen kimyon bilim insanları arasında Cuminum cyminum adıyla bilinmektedir. Şemsiyeye benzeyen çiçekleri 3 - 5 parçadan oluşan ufak, beyaz veya pembe renktedir.

Kimyon tohumları dikdörtgenimsi bir yapıya sahip olup dereotu ve maydanoz gibi sarı- kahverengi renge sahiptir. 30-50 cm kadar uzayabilen kimyon bitkisinin kökleri dallanma özelliği içeren bir yıl boyunca yaşayabilen bir bitkidir. Hindistan’ın doğu kısmında yetişen bitki sert, acı ve keskin tadı ile özellikle et yemeklerinin vazgeçilmezidir. Kimyon yetişmek için en az 3-4 aylık sıcak hava koşullarına ihtiyaç duyar. Bu yüzden de genel olarak Akdeniz İklimlerini tercih eden bir bitkidir.

Kendine özgü zengin bir bileşime, tada, güçlü bir kokuya ve aromaya sahip olan kimyon bitkisinin bu yapısının nedeni içeriğinde bulunan esansiyel yağlardan kaynaklanmaktadır.

Bunun dışında içerisinde A vitamini, K vitamini, C vitamini, kalsiyum, Demir, B6 vitamini, Magnezyum, Riboflavin (B2 Vit.), diyet lifi, su, yağ, şeker, Folat (Vit. B9), Fosfor, karbonhidrat, E vitamini, B12 vitamini, Niasin (B3 Vit.), Çinko, Sodyum ve Potasyum bulunan kimyon buradan da anlayacağınız gibi sadece yemeklerimize lezzet değil sağlığımıza da birçok katkı sunar.

Gelelim kimyonun sağlığımıza faydalarına,

    Kasılma ve krampları gidererek kas gevşetici gibi işlev görür.

    Karın içerisinde oluşan gazları giderir.

    Uyarıcı etkiye sahip olduğu bilinmektedir.

    Ses kısıklığına iyi gelmektedir.

    Kimyon iştahı uyarıcı etkiye sahiptir.

    Hazımsızlık ve sindirim güçlüklerinde kişiyi rahatlatıp şifa verme özelliğine sahiptir.

    Şişkinlik gidericidir.

    Kadınların regl dönemlerini düzene sokup düzensizliklerin giderilmesinde yardımcı olmaktadır.

    Hamilelikte mide bulantısını azaltır. Ayrıca anne sütünü arttırıcı etkisi vardır.

    Terleticidir.

    Kas ağrılarını giderir.

    Meme boyutunu arttırmada kullanılmaktadır.

    Büzücü bir etkiye sahip olan kimyon bu nedenle canlı dokularda, görülür bir şekilde, fibriler sıkışma oluşturur. Bu sayede yara olan bölgeden salgı akmasını kılcal damarlardaki kanamalarının azalmasına etki eder.