Kabızlıktan Kurtulma Yolları

Tags

Kabızlıktan Nasıl Kurtulunur?

Kabızlık en yaygın görülen sindirim sistemi rahatsızlıklarından bir tanesidir­­.  Tuvalet ihtiyacınızı karşılamakta zorlana­bilir, ağrılar hisseder ve karın kısmın­dan normalden  daha fazla şişkinlik görüle­bilmektedir­­. Kabızlığı azaltıcı ve gideren  yöntemleri deneyerek rahatlamış hisseder, problemlerin önüne geçebilirsiniz­.

Öğünlerinize ekstra olarak salata ilave edin­. Tüketecek olduğunuz salata sindirim sistemi­nin çalışmasını kolay hale getirir­­. Sağlıklı şekil­de tuvalet gereksinimi­ni karşılarsınız­.

Şeftali, erik, ananas, üzüm, portakal, kuru erik, greyfurt ve portakal tüketilme­si kabızlığını azaltarak sağlığınıza kavuşmanızı sağlayacaktır­­. Günde 3 porsiyon meyve tüketilme­si kafi olacaktır­­.

Marul, ıspanak, kereviz, domates, soğan, şalgam, havuç sebze tüketilme­si kabızlığınıza destek olmakta­dır­­.

Bağırsakların sağlıklı çalışma­sı adına günlük minimum 2 litre su tüketilmelidir­­.

Kafeinli içecekler olan çay, kola, kahve gibi içeceklerden  uzak durmalıdır­­.

Kabızlığa neden  olan kuru, patates kızartması, rafine ve işlenmiş yiyeceklerin tüketime bir müddet ara veriniz­.

Bol miktar­da lif içeren  besinler tüketimi bağırsakların çalışmasına destek vermekte­dir­­.

Hareketsiz hayattan ötürü sindirim sistemi sorunla karşılaşır­­. Egzersiz ve hareket etmek sindiriminize destek olmakta­dır­­.

Yeşil çay, anason, papatya çayı günde sabah akşam olmak üzere iki bardak tüketmek sindirim sistemi­ni rahatlatır­­.

Günlük kefir ya da prebiyotik yoğurt tüketmek fayda sağlayacaktır­­.

Kabızlık eğer 2 haftadan daha uzun sürüyorsa mutlak suretle doktora başvurmanız gerekir­­.

İlgili aramalar: kabızlıktan nasıl kurtulunur, kabızlık nasıl geçer, kabızlığın tedavisi nedir, kabızlığı neler geçirir

Uzmanlara göre kabızlığın en önemli kriterlerinden biri de seyrek dışkılamak. Doç. Dr. Sezai Leventoğlu, üç aydan fazla süre olmak kaydı ile haftada iki veya daha az dışkılıyorsanız, dışkılama için lavman ya da dışkı yumuşatıcı kullanıyorsanız, dışkılama esnasında makatınızın etrafına bastırma ihtiyacı ya da yanları dışa doğru elle açma isteği duyuyorsanız, içeride dışkı kalmış gibi hissediyor, tam rahatlayamıyor, çok ıkınıyor, çok sert ve hacimli dışkılıyorsanız sizin de kabızlık probleminiz olduğunu söyledi.

Size tuvalette zor anlar yaşatan bu problemin en yaygın nedenleri arasında diyetinizde yeterince lif ya da posa tüketmemeniz, fiziksel aktivitelerinizin az olması, sıvısız kalmanız, cerrahi operasyon ya da doğum sonrası pelvik taban kaslarınızın zayıflaması, bağırsak hastalıklarınız (bağırsak fıtığı, irritable bağırsak sendromu-bağırsak tembelliği), kullandığınız ilaçlar yer alıyor. Bunlara ek olarak askerlik, gebelik, yaşlanma, seyahat gibi rutin yaşamınızı değiştiren durumlar, uygun koşullar olmadığı için dışkılama ihtiyacınızı ertelemeniz, doğuştan olma bozukluklar, kültürel, psikolojik, çevresel faktörler, eklem sorunları ve Parkinson gibi pek çok başka faktör de kabızlığa neden olabiliyor.

Türkiye'de ve dünyada en yaygın kabızlık nedeninin kabızlık giderici ilaçların yanlış ve uygunsuz kullanımı olduğunun altını çizen Leventoğlu, “Bu ilaçlar elektrolit bozuklukları, kemik erimesi, protein kaybı ve bağımlılık yapabilirler. Kullanımdan sonra kolay kolay düzelmeyen şiddetli kabızlık meydana gelebilmektedir ” dedi.
Eğer uzun süredir kabızlık problemi yaşıyorsanız ya da dışkılama alışkanlığınızda yeni bir değişiklik meydana geldiyse, kilo kaybı, şiddetli karın ağrısı veya dışkılama ile birlikte kan gelmesi durumları yaşıyorsanız mutlaka bir kolorektal cerrahi ya da gastroenteroloji uzmanına başvurmalısınız. Çünkü bu belirtiler çok ciddi bir durumun habercisi olabiliyor. Uzmana başvurduğunuzda fizik muayene, özellikle proktolojik muayene, laboratuvar testleri yapılıyor, gerekli görülürse kalın barsak filmi ya da kolonoskopi yapılabiliyor. Bu şekilde kabızlığın nedeni tespit edililiyor, başka rahatsızlıklar, polip veya tümörler erkenden saptanabiliyor. Kolon ve rektum kanserleri yüzde 40 oranında bu şekilde önlenebiliyor. Kabızlık tedavisinde hastaların uzman hekimleriyle birlikte yaşam zamanlaması, doğru diyet önerileri, davranışsal değişiklikler, gerekirse bazı bitkiseller açısından ayrıntılı bir yol izlemesi gerekiyor ve eğer altta yatan organik bir neden (bağırsak fıtığı-rektosel ya da barsak kanseri, iltihabi bağırsak hastalığı) varsa da bunun atlanmaması ve dışlanması önem teşkil ediyor.

Dr. Leventoğlu'nun kabızlık probleminizle başa çıkmanız için önerileri şöyle:

“- Düzenli beslenin, öğün atlamayın. Sabah kahvaltısının bağırsak fonksiyonları için önemi çok büyüktür. Sabahleyin aç karna bir kaç adet kuru kayısı, kuru incir veya kuru erik üzerine 2 bardak su içildikten sonra yapılacak sızma zeytinyağı içine kekik, 6-7 adet zeytin konularak esmer ya da kepek ekmeğin buna batırılarak yenilmesi barsak faaliyetlerinizi rahatlatacaktır,

- Kahvaltı sonrası tuvalet ihtiyacınız olsun ya da olmasın tuvalete gidip 5-10 dk oturun. Bu şekilde sağlanabilinecek barsak alışkanlığı uzun süreli rahatlatıcı olacaktır. Her gün sabahları bu dışkılama girişimine zaman ayırın, çünkü doğalı budur. Yataktan kalktıktan sonraki ilk iki saat, en kıymetli zaman. Günde bir kere sabahları tam boşaltma…

- Günlük beslenmenizde yoğunluklu olarak sebze yemekleri ve meyve tüketin, beyaz pirinç yerine kepekli pirinç tüketin, tam buğday ekmeği yiyin, kepekli gıdalara yönelin. Lif alımına özen gösterin. Lif bitkisel yiyeceklerin sindirilmeyen kısımlarıdır. Buğday kepeği, tahıl taneleri ve elma, armut gibi çeşitli meyvelerin kabukları örnek olarak verilebilir. Lifler su tutarak gaitanın miktarını ve su içeriğini arttırılar, barsakları hareketlerindirir, dışkıyı yumuşatırlar. Uygun bir barsak hareketi için günde 20-25 gram lif alın,

- Düzenli egzersiz (haftada beş gün günde 20 dakika tempolu yürüyüş) yapın, fiziksel aktivitelerinizi arttırın,

- Günde en az 6-8 bardak su için, bol sıvı alın.

- Şiddetli kabızlıkta, özellikle karında şişlik mevcutsa ozmotik dışkılatıcıların (Magnezyum tuzları, sodyum fosfat, laktiloz bu gruptandır) emniyetle uzun süre kullanılabileceğini bilin. Sıvı vazelin, mineral yağlar, ağızdan veya lavman yoluyla kullanılabilabilir,

- Pelvik taban bölgesini ve anal bölgenin kaslarını güçlendirici, sıkma-gevşeme egzersizleri, top egzersizleri, kegel egzersizlerini düzenli olarak uygulayabilirsiniz,

- Bağırsak hareketlerini arttırmak, doğru dışkılama alışkanlığını geliştirebilmek için Biofeedback tedavisi ve PTNS denilen ayak bileğinden uyarı verilerek anal bölge kaslarının çalışmasını sağlayan uygulamalar ve yine anal bölgeden uygulanan elektrostimulasyon tedavisi (EST) uygulamalarından yardım alarak fayda sağlayabilirsiniz ”.

Kabızlık Neyden Kaynaklanır?
Kabızlık birçok hastalığa veya duruma bağlı olabilir. En başta da şeker hastalığı, kalp damar rahatsızlıkları, hormonal sorunlular yer almaktadır. Fakat hemen hepsinde genel kabızlığın sebebi yeme içme ile tuvalet alışkanlıklarındaki sorunlardır.


Kabızlıktan Kurtulma Yöntemleri
Kabızlıktan kurtulmanın en doğru yöntemi ilk önce günde 3 öğün düzenli yemek yemek ve tuvalet isteğimiz yoksa bile kesinlikle her gün sabah kahvaltısının ardından tuvalete gidecek biçimde alışkanlık edinmekten geçer.

Bu alışkanlık edinilirse genelde ilaçlara dahi ihtiyaç kalmayacaktır. Kabızlık düzelmezse mide problemleri de görülmeye başlayabilir. İlk başta da başta da reflü görülebilir. Çünkü dolu olan bağırsağımız boşalmadığı taktirde midenin kasılması azalır ve midedeki yiyecekler daha uzun süre midemizde bekleyecektir. Bu durumda daha çok asit salgılaması ve reflü anlamına gelmektedir.

Yediğimiz birçok gıdanın yanı sıra (muz, nar, kafeinli içecekler, vs) bilhassa hipertansiyon ilaçları ve kalp damar tedavilerinde kullanılan ilaçlar da kabızlık yapabilir.

Kabızlık bilhassa karın ağrısı ile beraberse, 50 yaşından sonra meydana gelmişse, yeni başlamış ve 1-2 ay kadar devam ediyorsa, büyük tuvalette kanama ile beraber ise kesinlikle kolonoskopi yapılması tavsiye edilir.

Uzun müddet kabızlık çeken hastalarda düzeni başta sağlamak zor olması için bir müddet kabızlık için ilaç tedavisi kullanmak makul olacaktır.

Tuvalete Ne Sıklıkla Gitmek Gerekir?
Sağlıklı bireyler normal tuvalete gidiyorken 1 hafta süresince büyük tuvaletini isteği geldiğinde yapmazsa ve bunu ertelemesi durumunda kabızlık başlar. Organların mecburi şartlara uyum göstermesi ile alakalı durumdur.

Kabızlık bir kere başlarsa zaman içinde iyice kronikleşir ve bilhassa anal fissür denilen makat kısmında çatlak ve yırtıklara sebep olursa iyice problem oluşturmaya başlayacaktır. Basuru bulunanlarda basurun iltihap kapmasına ve kanamaya sebep olabilir.

Kabızlıktan kurtulmak için öneriler:
- Sabah aç karnına ılık su içmeyi deneyebilirsiniz. Ilık su, bağırsak peristaltizmini uyarır.

- Dışkılama ihtiyacını uzun süre ertelenmeyin. Gün içerisinde her gün aynı saatte tuvalete gidin ve yeterli zaman ayırın.

- Her öğününüzde posa içeren bir besin bulundurun, besinlerin posa içeriğinden faydalanın.

- Ekmeğinizi tam tahıllı, kepekli, çavdar tercih edin.

- Tüketeceğiniz makarna, pilav gibi besinlerin kepekli olanlarını tüketin.

- Günlük 3-5 porsiyon meyve tüketmeyi ihmal etmeyin.

- Çiğ ve pişmiş sebzelerden her öğünde bir miktar mutlaka tüketin.

- Kabuklu sebze ve meyveleri kabuğunu soymadan (tüketilebilenleri) tüketin.

- Yeterince su (en az 8 su bardağı) ve sıvı gıdalar tüketmeyi ihmal etmeyin.

- Sabah kahvaltıdan önce tüketeceğiniz birkaç kuru meyve bağırsakların çalışmasını sağlayacak, sizi rahatlatacaktır. Aynı zamanda güne güzel başlamış olacaksınız.

- Düzenli egzersiz yapın. Fiziksel aktivitenin artması, kalın bağırsak hareketlerinin düzenli olmasında etkilidir.

- Yatak içinde hareketsizlik söz konusu ise (hastalık vb. durum); yatakta yapılabilecek, özellikle karın kaslarını çalıştıran pasif hareketler yapın.

Kabızlık için bitkisel çözümler :

- Sabahları bir bardak zencefil çayı içmek, sindirim sürecinin gelişiminde yardımcı olacaktır.

- Kabızlığı gidermede hızlı sonuç almak için , 1-2 yemek kaşığı hintyağı içildiğinde 2-3 saat içinde dışkılama gerçekleşir. Unutulmaması gereken en önemli şey bu yöntemin tedavi edici hiç bir yönünün olmamasıdır, sadece sorunu anlık olarak giderir.

- Keten tohumu, bağırsaklarda mekanik etki yapan çok başarılı bir müshildir. Bağırsak mukozasına zarar vermez , mineral dengeyi bozmaz, hiçbir yan etkisi yoktur.

- Sinameki çayı, müshil ve kan temizleyici etki içerir. Sürekli olmamak şartı ile, arada bir kullanılabilir. 1-2 çay kaşığı dolusu sinameki yaprağı, 1 bardak kaynar suyla haşlanır. 20-25 dakika demlendikten sonra süzülüp tüketilir. Aç karına tüketildiğinde etkisi daha çabuk görülür.

- Sinameki uyumadan bir saat önce tatlandırmadan ya da çok az tatlandırılarak ta tüketilebir. Sinameki eğer kaynatılırsa ve sıcak içilirse, dışkılama, şiddetli ishal biçiminde olur.

- İncir kürü kabızlık için çok iyi sonuç verebilir. İyice yıkanmış 3-5 adet kuru incirin üstüne, akşamdan 1 bardak su konulduktan sonra sabaha kadar bekletilir, sabah aç karnına önce incirler yenilir üzerine de incir suyu tüketilir.

Bu kür 3-4 hafta süreyle düzenli olarak uygulanırsa kabızlık için etkili bir çözüm olur. İncir, mide-bağırsak mukozasını kalıntılardan, balgamlardan temizler ve rahat çalışmasını sağlar.  

Ancak İncir kürünü şeker hastalarının uygulaması doğru olmaz.

- Ispanak ve lahana salatası kabızlık için iyi gelir.

- Sabahları yenen 1-2 portakal bağırsaklarda rahatlama sağlar.

- Anason, rezene, frenk kimyonu ve keten tohumu eşit oranda karıştırılır. 1-2 tatlı kaşığı dolusu tohum havanda hafifçe ezilir ve 1 bardak kaynar suda haşlanır. Demlenmesi için 8-10 dakika bekletilip süzülür. Akşam yemeğinden sonra, tatlandırılmadan tüketilir. Sindirim ve dışkılama sistemi uyarılır, şişkinlikten kurtulunur.
UYARILAR

Bireyler kabızlıktan kurtulmak için herşeyden önce hayatlarına sporu ve doğru beslenmeyi oturtmalı, doktora görünmeli ve önerdiğimiz alternatif yöntemleri ona göre uygulamalılar.

Ayrıca şunlarada dikkat etmeliler;

- Muz ve çikolata kabızlık yapar. Bunları tüketme konusunda dikkatli olun.

- Beslenmede, kepekli, lifli ve işlem görmemiş besinlere ağırlık verilmesi yerinde olur.

- Günde 2 lt sıvı tüketilmelidir.

- Kahve, şarap ve bira kabızlığa sebep olur.

- Yiyecekleri mümkün olduğu kadar çok çiğnemek gerekir.

Kabızlık hali ortaya çıktığında karın ağrısı, kusma, kan basıncında sapmalar olursa, bağırsak düğümlenmesinden kuşkulanmak ve acilen doktora başvurmak gerekir.

Kabızlığa Ne İyi Gelir ve Nasıl Geçer sorusuna güzel ve kısa bir cevap bol su içerek olabilir.

Günlük normal şartlarda 2, 2.5 litre su içilmelidir. Ayrıca kişi posalı beslenmelidir. Meyveler mümkünse kabuklarıyla yenmelidir. Meyve suyu yapmak her ne kadar cazip gözükse de özellikle kabızlık sorunu yaşayan kişiler meyveleri kabukları ve posasıyla tüketmelidir. Diyet ve yaşam tarzı değişikliği kabızlık tedavisinin ilk aşamasını oluşturmaktadır. Kişi su içmiyorsa ne kadar ilaç kullanırsa kullansın kabızlık sorununa çözüm bulunamaz ve kabızlık geçmez. Bu sorunla muzdarip kişi önce bu açılardan kendisini sorgulamalıdır.

Aşağıda kabızlığa iyi gelen yiyecekler ile kabızlık nasıl geçer, bitkisel tedavisi için ne yapmalı ve doktor Ahmet Maranki, Saraçoğu önerilerini bulacaksınız. Bunlara geçmeden önce kısaca kabızlık nedir, neden olur bakalım;

Kabızlık neden olur: Bir çok sebeple olabildiği gibi; Troid bezinin az çalışması, lifli gıda tüketilmemesi, doğuştan olabilir, çeşitli ilaçlar kullanmak kabızlığa neden olabilir. Ayrıca; Bağırsaklarda olan kaydırıcı maddeye Mukoza denir. Bu dışkıyı dışarı kaydırmak için gereklidir. Bu salgı azaldığı zaman kabızlığa neden olur. Bir diğer olma sebebi ise; Bağırsakların peristaltik hareketlerinin yavaşlaması da kabızlığa neden olur. Bunların haricinde, insan bağırsaklarında bulunan 400-600 çeşit bakteri vardır. Bu bakterinin bazıları zararlı bazıları ise faydalıdır. Bu bakteriler arasında bir denge bozulursa örneğin(Uzun zaman antibiyotik kullanmak bağırsak florasını etkiler ve zamanla düzenin kurulması gereklidir) Bir başka nedenleri ise; Parazitler suyu emer ve kabızlık başlar.

Kabızlıktan korunmak için: Bu konu oldukça tartışmalı olmakla beraber lif oranını arttırmak ve bol miktarda bakliyat yenmesi gereklidir. Kayısı ve incir gibi meyvelerin düzenli tüketilmesi gerekir. Günde minimum 2 litre su içilmeli. Metabolizmayı hızlandırıcı bir yaşam seçilmesi kabızlık için önemlidir.

Kabızlığa İyi Gelen Doğal Tedavi Yöntemleri İle Beslenme

Kabızlığa ne iyi gelirKabızlığa Ne İyi Gelir İbrahim Saraçoğlu Kürü: Kabızlığı gidermek için yoğurt suyu mikrobiyolojik flora için bakteri popülasyonları için önemli bir bitkisel çözüm takviyesidir. Öğleden önce birde öğleden sonra yaklaşık 150 ml. içilmeli. Bağırsak florasını dengelemek için yoğurt suyu çok önemlidir. Bununla beraber kızarmış ekmek yemek de doktor İbrahim Saraçoğlu tavsiyeleri arasındadır.

Mukozal bir sorun yok ise pirinçsiz prasa, zeytinyağlı prasa yemeği son derece iyi gelmektedir. Öğlen ve akşam olarak 2 seçenekli yemelisiniz.

Keten Tohumu: İbrahim Saraçolu’nun kabızlık için bitkisel tedavi yöntemleri arasında içinde bolca B vitamini barındıran keten tohumu var. 1 çay kaşığı kadar ezilerek sulu yoğurt ile yemek kabızlığa iyi geliyor.

Pof. Doktor Ahmet Maranki: Sarımsak tüketimini mutlaka arttırın. Bağırsak parazitlerini öldürücü ektkisi olduğu için kabızlık önüne geçer.

Kabızlığa İyi Gelen Bitkiler ve Bitki Çayları İle Kabızlık Tedavisi

Kabızlık İçin Bitkisel Basur Otu: Yaprakları kaynatılarak içildiği zaman, kabızlığa olumlu yararları olan bir bitkidir. Kabızlığı gidermek için bu bitkisel otun faydaları vardır.

Kabızlığa İyi Gelen Ebegümeci Çayı: Kabızlığa iyi gelen bitkisel çaylardan birisi olan Ebegümeci çayı, ebegümeci bitkisinin kökü, yaprakları ve çiçeklerini kaynatmak suretiyle hazırlanır. Kabızlığı gidermek için günde birkaç fincan içilmesi uygundur.

Kabızlık İçin Sinirli Ot: Gerek yenilerek, gerekse çay şeklinde kaynatılarak tüketmek kabızlığa iyi geliyor. Kabızlık sırasında günde 2 fincan sinirli ot çayı faydalı olmaktadır.

Kabızlığa İyi Gelen Ak Diken: Ak diken, kabuğu bal ile karıştırılıp tüketildiğinde kabızlığa yararlı olmaktadır. Öğütülmüş kuru ak diken bitkisi, yarım litre suyun içerisine 50 gram kadar atılarak kaynatılır. Daha sonra elde edilen bu su bal ile karıştırılarak içilir.

Kabızlığa iyi gelen bitkiler dışında Probiyotik ve Prebiyotik ürünlerde iyi gelen besinler arasındadır. Kabızlık için sinameki kullanımı son derece yanlıştır. Sinameki bitkisi rahatlatır fakat kabızlık şikayetiniz varsa kullanmamalı.

Doğal Yöntemlerle Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Kabızlık tedavisiMeyve ve Meyve Suları: Özellikle kurutulmuş meyvelerin yüksek oranda ihtiva ettikleri lif, kabızlık tedavisi için önemli bir etken olarak göze çarpmaktadır. Kuru üzüm ve kuru erik bunların başındadır. Aynı zaman da erik ve üzüm suyu, bağırsakların etkin ve yumuşak bir şekilde çalışmasına neden olarak kabızlığı önler. Ülser ve reflü gibi rahatsızlıkları bulunan kişilerin, asit oranı yüksek meyve sularını fazla tüketmemeleri önerilmektedir. Bunun dışında genel olarak, taze sıkılmış tüm meyve suları kabızlığa iyi geliyor ve kabızlık nasıl geçer sorusunun yanıtı oluyor.

Su: Suyun sağlıklı bir vücut için öneminin büyük olduğu gibi, kabızlık nasıl geçer sorusunun faydalı cevaplarındandır. Sağlıklı her birey, normal şartlarda günde en az 2.5 Litre su tüketmelidir. Vücut dışkıyı yumuşatmak için sıvıya ihtiyaç duymaktadır. İhtiyaç duyulan mineralleri sağlamasının yanı sıra, bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için suyun önemi büyüktür. Ancak su direk olarak alınmalı, çay, kahve benzeri sıvı içecekler, bedenin günlük su ihtiyacı için gerekli olan su miktarından sayılmamalıdır.

Lif Açısından Zengin Olan Besinler: Lif açısından oldukça kaliteli ve zengin olan besinler arasında yer alan koyu yeşil yapraklılar, kabızlık için iyi gelen yiyecekler arasında başta gelmektedir. Bu besinler sindirim sisteminin daha etkili bir şekilde çalışması için, gerekli olan lif ihtiyacını sağlamaktadır. Özellikle brokoli, kabızlığa iyi gelen besinler arasında, koyu yapraklı sebzeler içerisinden en öne çıkanlar arasındadır.

Baklagiller Ailesi ve Fasulye: Baklagiller ve özellikle fasulye, yine lif açısından çok zengin besinler olup, kabızlığın geçer olması için son derece yararlıdırlar. Tuvalete çıkmayı kolaylaştıran bu besinler, bağırsakların yumuşamasına ve etkili bir şekilde çalışmasına neden olmaktadırlar. Ancak baklagillerin gaz yapıcı özelliklerinin bulunması nedeniyle, aşırı miktarda tüketimlerinden kaçınılmalıdır.

Tahıllar Önemlidir: Yulaf kepeği, buğday ve tüm kepekli tahıllar, sindirim sistemine son derece yardımcı besinler olup, kabızlığa iyi gelmektedirler. Çavdar ve mısır unu da kabızlığa iyi gelen besinler arasındadır. Ancak bu besinlerin işlenmemiş olarak tüketilmesi daha fazla önem taşımaktadır.

Kabızlık nasıl geçerKabızlığa ne iyi gelir denirse öncelikle liften zengin meyva ve bakliyat akla gelmelidir: Elma, Erik, Kayısı, Ahududu, Böğürtlen, Şeftali, Armut, Badem, Lahana, Havuç, Kuşkonmaz, Ispanak, Kuru Kayısı, Kuru Erik, Yulaf, Arpa, Darı, Yeşil Fasulye, Barbunya ve Esmer Pirinç gibi besinlerde, lif açısından oldukça zengin olması nedeniyle sindirim sistemine yardımcı olup, kabızlığa iyi gelen besinler arasında yer almaktadırlar.

Kabızlık İçin Önemli Öneriler;

Kabızlığı başından önlemek için ise, özellikle hayvansal yağ ihtiva eden besin kaynaklarını fazla tüketmekten kaçınılmalı, işlenmiş besinlerden uzak durulmalı ve konserve gıdalar doğru orantıda tüketilmelidir.

Kabızlık Nasıl Geçer sorusu kadar önemli bir diğer konu hangi önemli rahatsızlıklar kabızlık belirtisi ile kendini gösterebilir ve öncelikli tıbbi incelemeye ihtiyaç duyar.

Organik tıkayıcı sebepler varsa bunlar değerlendirmelidir. Tıkayıcı lezyonlar -kanser, tümör gibi sorunlar- varsa tedavileri yapılır. Bunların hiçbiri yoksa sadece çıkışa ait problemler varsa fonksiyonel açıdan hasta değerlendirilir. Hasta rahatlıkla makattan dışkısını çıkartamıyorsa gerekli testler yapılıp tanı kesinleştirdikten sonra bağırsak yeniden eğitimi denilen bio feedback tedavi yöntemi kullanılır. Hastaya ıkınma nasıl olur, nefes nasıl alınır, nasıl nefes egzersizleri vardır gibi konularda eğitim verilir. Oturuş pozisyonu da ıkınma esnasında önemlidir. Tüm bunların eğitimini kapsayan bio feedback kişinin makatına rahat emirler göndermesini sağlayan bir tedavi şeklidir.

Kabızlıkta organik bir sebep yoksa (tümör gibi) fonksiyonel bir kabızlık söz konusuysa yüzde 75 başarı sağlanmaktadır. Diyet, yaşam tarzı ve bağırsak eğitimiyle bu oran elde edilmektedir. Bunların dışında kabızlık nasıl geçer sorusunda çözümsüz kalındığında bazen cerrahi tedaviler ve ilaç tedavileri gündeme gelmektedir. Cerrahi olarak varsa hemoroide yönelik tedaviler yapılabilir. Kabızlık tedavisinde kullanılan ilaçlar laksatif olarak adlandırılmaktadır. Bunlar dışkıyı yumuşatır ve dışkının ilerlemesini sağlar. Diğer yollar denendikten sonra hala çözüm elde edilememişse ilaç tedavisi ile hasta rahatlatılmaya çalışılır.