ATLETİZM SPORU NASIL YAPILIR?

Tags

Spor dallarının içinde sporun anası olarak kabul edilen atletizm temel hareketler içerisinde yürüme, koşma, atlama ve atma gibi dalların bütününden oluşan bir spor dalıdır.

Bu karmaşık yapılı hareketler insan vücudunun dolaşım ve sinir sisteminin en iyi şekilde gelişmesi için hareketlilik, dayanıklılık ve beceri faaliyetlerinin daha mükemmel hale gelmesini sağlayan bir spor dalıdır.
Bilinen en eski spor dalı olan atletizmin ilk olarak antik Mısır koşu yarışlarına kadar uzanmaktadır. Mısır’dan sonra Antik Yunan medeniyetine geçen atletizm burada iyice yayılmıştır. Gerek mısırda gerekse Yunanistan’da yapılan atletizm yarışmalarının o zamanlar devlet adamları için bir güç gösterisi olarak kabul görmesi bu sporu daha da önemli hale getirmiştir. Koşu, yürüyüş, atlama ve fırlatma gibi yeteneklerin sergilenmesi ile alakalı olduğundan ta binlerce yıl öncesinden insanlar tarafından atletizme büyük ilgi gösterilmiş ve günümüzde de bu ilgi aynı şekilde devam etmektedir.

Atletizm bahsettiğim gibi ta eski mısırdan başlayıp dünyaya yayılmış olsa da bu oynanan atletizm oyunlarının şüphesiz en ünlüsü Antik Yunan’da başlayan Olimpiyat oyunlarıdır. Bu oyunlar için atletler yarışmaların yapılacağı tarihten haftalar öncesinden Olympia kentine gelerek çalışmalar yapıp yarışmalara hazırlanırlarmış. Ta eski çağlardan beri insanların yoğun ilgi gösterdiği bu yarışmalar için o günden bugüne çok büyük organizasyonlar düzenlenmektedir.

Günümüzde atletizm oyunlarının resmi olarak düzenleyicisi ve idari makamı   “Uluslararası Atletizm Federasyonu Birliği, IAAF”dır. Hatta atletizm alanında yapılan yarışlarda kırılan “dünya rekorları”, Uluslararası Atletizm Federasyonu Birliği tarafından kabul görüp onaylanmaktadır.

Dünyada yapılan ilk modern olimpiyatlar 1896 senesinde yine Yunanistan’da yapılmıştır.
İlk atletizm kulübü Mincing Lane Athletic 1861 senesinde kurulmuştur. İlk atletizm şampiyonaları ise 1866 yılında kurulan Amateur Athletic Club tarafından düzenlenmiştir. Bugünde hala uygulanan atletizm kuralları ise 1912 yılında Stockholm’ de kurulmuş olan ve on beşin üzerinde ülkenin üye olduğu uluslararası kuruluş olan International Amateur Athletic Federation (I.A.A.F) tarafından hazırlanarak yürürlüğe alınmış ve halende devam etmektedir.

Ülkemizde ise atletizm ilk olarak 1896 yılında İstanbul’da KURTULUŞ kulübünde başlamıştır. Ülkemizin ilk atleti Celal İbrahim’dir. Ülkemizde atletizm federasyonu 1922 yılında kurulmuştur. 1948 yılında Ruhi SARIALP Londra Olimpiyatlarında Üç adım atlamada üçüncü olmuş Türk atleti olarak tarihe adına yazdırmıştır.

Dünyada ve ülkemizde atletizm sporu ilk çağlarda olduğu gibi günümüzde de popülaritesi oldukça yüksektir. Ve sanıyorum ki daima öyle kalacaktır.

Atletizmin dallara göre sınıflandırılması,

•    Koşular,
•    Atlamalar,
•    Sportif yürüyüşler,
•    Atmalar,
•    Çoklu yarışmalar.