AKVARYUMDA LEPİSTES BALIĞI YETİŞTİRME

Son yılların en büyük hobilerinden biri akvaryumda balık yetiştirmektir. Birçok balık yetiştiren akvaryum tutkunlarının yetiştirdiği balıklardan biride rengarenk yapıları ve ilginç kuyruk yapılarıyla akvaryuma bakanların beğenisi kazanan lepistes balıklarıdır.

Ama tabi he balık gibi lepistes balığının akvaryumda yetiştirilmesi içinde dikkat edilmesi gereken birtakım durumlar vardır. Bende bu nedenle bu konuda tam bilgisi olmayan akvaryum severler için lepistes balığının akvaryumda nasıl yetiştirileceğine dair bir araştırma yapıp sizlerle paylaşmak istedim.
Lepistes balığı yapı olarak oldukça narin bir balıktır. Bu nedenle bu balığı yetiştirirken birtakım şeylere özellikle çok dikkat etmek gerekmektedir. Lepistes balıkları yetiştirmek isteyenlerin ilk olarak öğrenmeleri gereken şey bu balık türünün beklemiş suyu tercih ettikleridir. O nedenle bu balığı almadan önce akvaryumunuza yerleştireceğiniz kum, taş, hotum gibi materyalleri çok iyi dezenfekte edip akvaryumunuza yerleştirin. Mümkünse 100 lt civarında bir akvaryum alın. Ayrıca akvaryumda iki hava çıkışı ve filtre olmasına özen gösterin. Bu arada söylemek de fayda var diye düşündüğümden belirteyim akvaryuma koyacağınız kum deniz değil dere kumu olmalıdır. Bunların dışında akvaryuma ileride özellikle yavru lepisteslerinde kolaylıkla sığınabileceği büyüyüp uzayan bitkiler koymanız lepistesleriniz için yaşanılası bir ortam hazırlamanın olmazsa olmazı konumundadır. Lepistesler ısı sıcaklığından çok fazla etkilenen balıklar oldukları için bu dengeyi sağlayabilmek adına düzgün bir ısıtıcı almalı ve akvaryumun ısısını 26 ile 28 derece arasında sabitlemelisiniz. Son olarak uygun bir floresan ışık takarak akvaryumunuzu hazırlamayı teknik olarak tamamlayın.

Şimdi alacaklarınızı söyledik bunları aldıktan ve gereken hijyeni sağladıktan sonra içine yerleştireceğiniz taşları, kumu, hortumlarınızı ve filtrelerinizi nereye koyacağınızı belirleyip yerleştirin. Daha sonra akvaryumunuzu bildiğiniz çeşme suyu ile dolduruyorsunuz. Damacana suyu akvaryuma kesinlikle koymuyorsunuz. Suyumuzu doldurduktan sonra balık severlerin ve bir an önce balık koymak isteyenlerin hoşuna gitmese de en az iki hafta süreyle motoru çalışır vaziyette bekleyip suyu dinlendirmek gerekmektedir. Bu bekleyiş esnasında sadece balıklarınız için değil akvaryuma yerleştireceğiniz bitkileriniz içinde uygun bir su ortamı yaratmış olursunuz.

Yeterli süre dolduktan sonra ilk olarak akvaryuma koyacağınız uygun olan bitkileri akvaryuma yerleştiriyoruz. Bazılarınız yaşasın artık sıra balıklara geldi diye düşünebilir. Ama maalesef lespisteslerinizi koymadan önce iki hafta daha bekletmeniz gerekiyor. Suya bitkileri koyduktan sonra suyun bulanıklaştığını göreceksiniz. İşte balıkları koyabileceğiniz nokta bu bulanıklık geçip temiz bir su görüntüsü ile karşılaştığınızda akvaryumunuz hazır duruma gelmiş demektir.

Bu sırada akvaryumunuza karidesler kullanılarak hazırlanmış yem ve nitrivec olarak bilinen bakterilerden suya ilave ederek suyu tamamen hazırlanmış hale getirin. İlk olarak akvaryumunuza 1 ya da 2 lepistes balığı koyun. Bir anda çok fazla balık ilavesi yapmak suyu hazırlamak adına yaptığınız her şeyin boşa gitmesine neden olacağından buda dikkat etmeniz gereken diğer bir durumdur. Sonrasında iki hafta kadar bekleyip akvaryumunuzu inceleyin ve koklayın. Koklayın diyoruz çünkü akvaryumdan ıslak ot kokusu almanız gerekmektedir. Eğer bu koku yerine çirkin bir koku alıyorsanız bir problem var demektir. Böylece daha balık koymadığınız için soruna müdahale daha kolay olacaktır.


Gelelim akvaryuma koyacağımız lepisteslere,

Akvaryuma koyacağınız lepistes adetlerini 1 erkeğe 2 adet dişi olacak şekilde belirleyin. Kuyruğu zarar görmüş pulları dökülmüş ve mat görünüşlü balıkları almaktan kaçının. Genç ve parlak görünüşlü olan lepistesler sağlıklı olanlardır. Evet balıklarımızı seçip satın alıp geldikten sonra balıkları torbadan çıkarmadan akvaryumun içine yerleştiriyoruz. Bu şekilde bir saat kadar bekletip balıkların akvaryumdaki suya adapte olmalarını sağlıyoruz. Bir saatin ardından balıkların bulunduğu torbanın suyunu biraz boşaltıp içine akvaryumdaki sudan yarı yarıya olacak şekilde ilave edip bir süre daha beklettikten sonra balıkları torbanın içinden alarak akvaryuma koyabilirsiniz. Balıklarınız koyduktan sonrada yazımızın başında da hassas olduğunu belirttiğimiz lepisteslerinizin akvaryuma alışmalarını sağlamak için ışıkları kapatıp yem atmadan bekliyoruz. Çünkü bu nakil süreci balıkların yaşadığı stres yüzünden bu aşamada en çok yaşanan balık kayıplarının önüne geçmenizi sağlayacaktır.

Bütün bu süreçleri geçtikten sonra balıklarınız için günde 2 kere hemen tüketilebilecekleri oranda yem vererek balıklarınızı beslemeye başlayabilirsiniz. Çok fazla yem vermek suyun çok çabuk kirlenmesine neden olacağından çok fazla yem vermemeye dikkat edin.

Bunların dışında akvaryumunuza tuz, ilaç gibi maddeler karıştırmayın. Akvaryumunuzu sadece on gün de bir tamamen olmamak koşulu ile dip temizliği yapın ama akvaryumu kesinlikle tamamen temizlemeyip su ilavesi yapın. Bunun dışında iki ay arayla filtrelerin temizliğini yapmanız gerekmektedir. Fakat bu temizliği musluk suyu ile yapmamanızda fayda vardır. Çünkü musluk suyundaki klor suda bulunması gereken bakterileri öldürebileceğinden akvaryumunuza zarar verebilir.

Son olarak eğer balıklarınız akvaryumunuzun her yerinde güvenli bir şekilde yüzüyorlar renklerinde herhangi bir matlık ve yüzgeçlerinde pullanma yoksa her şey yolunda demektir. Sadece dişiler doğum zamanında bitkilerin arasına saklanarak askıdaymış gibi durabilirler. Bu yazdıklarımıza dikkat ederek uzun yıllar balıklarınızı seyrederek keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.