Ağız Yarasına Bitkisel Tedavi Ne İyi Gelir?

Tags

* Sirke ile gargara yapabilirsiniz. 1′er çorba kaşığı böğürtlen yaprağı, hünnap, mercimek ve sinirli yaprağını kaynatın.Elde edilen su ılıdığında gargara yapın.
* Kuru üzüm. Anason ve balı eşit miktarlarda karıştırarak ezin. Sonra da ağızdaki yaraların üstüne sürün.
* Kuru üzüm suyu, baldıran suyu, kitre suyu, gül suyu aynı oranda karıştırılır. Ağızda tutulur ve bol bol gargara yapılır.
* Bol kekik çiğneyin. Sirke ve susam yağı karışımı ile ağızda gargara yapın.
* Çocuk çiviti de ağız yaralarına iyi gelmektedir.
Dut Şurubu
Bir çubuğun ucuna pamuk dolayıp ağız içindeki yara ve aftlara Dut şurubu uygulanır. Uyguladıktan sonra bir süre bir şey içmemek daha faydalıdır. Ağız içi Yarasına iyi gelir
Nar ekşisi
Nar ekşisi de Ağız içi yaraları ve aft’ın üzerine sürülür. Hakiki nar ekşisi tercih edin.



Karanfil
Karanfil yağı ağız içi yaralarını hem tedavi eder hem de acıyı azaltır.
Maydanoz
Maydanoz çiğnemek ağız içi oluşan bakterileri yok ederek, yara ve aftları iyileştirir.



Limon
Limon suyu ile Gargara yapmak ağız yaralarını ve aftların tedavisinde yardımcıdır.
Sirke
Elma yada üzüm sirkesi Ağız içi yaraları ve aft için fayda verir. Uygulama sırasında canınız yanabilir.
Papatya
Papatya ve su ile elde edilen karışım gargara yapılır.
Soğan
Soğan suyu ile gargara yapılır.
Erik
Erik Suyu ile gargara yapılır
Fesleğen
Çiğ olarak yiyerek ve suyu hazırlanıp gargara yapılırsa ağız içi yara ve aftları tedavi eder.



Aft ağız içerisinde sıklıkla yanak ve dudak mukozasında, dil üzerinde, yumuşak damakta, farenkste, dişeti üzerinde görülen solgun sarı-kırmızı hale ile çevrili oldukça ağrılı ülserleşmiş lezyonlardır.
Toplumun %18-20 az ya da çok aft sorunu ile karşı karşıyadır. Bayanlarda daha sıklıkla rastlanır. Gülmeyi, konuşmayı, çiğnemeyi güçleştirir. Tedaviye rağmen 1-2 hafta sürer. Bazan biri iyileşirken biri yeniden çıkar. Aft genellikle tek olarak seyretse de aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir.
Aftın oluşumunu hızlandırıcı ve seyrini kötüleştirici birçok faktör saptanmasına karşın oluş nedeni tam olarak belirlenememiştir. Nedeni bakteri ya da bir virüs olmadığı için lokal yayılımı ya da bir başkasına bulaşması söz konusu değildir. Bulaşıcı değildir.


Aft oluşumunda hangi faktörler önemlidir?
Stres
Günümüzde migren, yüksek tansiyon ve gastrit gibi birçok hastalığın nedenleri arasında kabul edilen stres aft oluşmasının en önemli nedenlerinden birisidir.




Yiyecekler
Turunçgiller, sirke, turşu, patates cipsi, tuzlu ve baharatlı çerezler gibi ağız mukozasını tahriş edebilen yiyecekler aft oluşumunu hızlandıran önemli faktörler arasında sayılmaktadır. Bunların yanı sıra bazı bünyeler için alerjik olabilen kara buğday, çavdar, arpa, çikolata, fındık, kabuklu deniz hayvanları, soya, domates, bazı patlıcan, elma, incir, peynir gibi yiyeceklerde aft oluşumunu hızlandırırlar.



Travma
Yanak dil dudak ısırma, sert yiyeceklerin tahrişi ve yumuşak olmayan diş fırçalama işlemleri ve iyi adapte olmayan protezlerin neden olduğu vuruklar aft için uygun zeminin oluşmasına yardımcı olurlar.
Diş Macunu
Diş macunlarının temizleme özelliğini artırmak için köpük yapıcı olarak yapılarına katılan bazı maddeler mukoza hücrelerinin yıkımını artıran tahriş edicilerdir.



Sistemik Hastalılar
Behçet Hastalığı : Genital ülser, konjuktivit, retinit, lokositoz gibi, birçok sistemik belirtiler yanında ağız içerisinde oluşan tekrarlayıcı aftlarla kendini gösteren bir hastalıktır.
Birçok malign ve otoümmin hastalıklarla birlikte de tekrarlayıcı aftlar görülebilmektedir.
B12 vitamini ve demir noksanlığı,sigara içme, tütün çiğnemenin gibi alışkanlıkların de aft oluşumuna katkıda bulunan önemli faktörler olduğu bilinmektedir.



Tedavi
Aftlar herhangi bir tedavi uygulanmasa da genellikle 7-10 gün sonra kendiliğinden iyileşmektedir. Aft sorunu ile karşı karşıya olanların aşağıda sıralanan işlemlerden birini yada birkaçını uyguladıklarında daha rahat bir periyot geçirmeleri mümkündür
Ağrıyı azaltmak ve iyileşme sürecini kısaltmak için
Sıcak, asidik ve tahriş edici gıdalardan kaçınılmalır.
Yemeklerden önce aft bölgesine ağız için hazırlanmış anestezik kremler uygulanabilir.
Gene aftın başlangıç safhasında bölgeye bir topikal steroid uygulanması ya da steroidli bir gargara ile gargara yapmak aftın fazla büyümesini engeller ve ağrıyı azaltır.
“Chlorhexadine” gargaralar iyileşme periyodunu kısaltır.

Antibiyotikler fayda sağlamaz
İki haftadan uzun süren iyileşmeyen ağız yaralarında doktorunuza ya da dişhekiminize başvurmalısınız.




Ağız içindeki yaralar nasıl geçer?



Ağızdaki yaralar kısa bir sürede nasıl iyileşir?



Ağızdaki yaraları iyileştirmek için ne yapmalı?



Ağız içindeki yaralar için, ünlü bir uzman bazı bitkisel çözümler sunuyor.
Ünlü Bitki Uzmanından Ağız Yaraları için Bitkisel Reçeteler:
* Aktardan kişniş tohumu alınır. Dövülerek toz haline getirilir. 200 gram suyun içerisine, toz haline getirdiğiniz, kişniş tohumunudan, 1 çay kaşığı atılır. Karışım 20 dakika demlendirilip, içilir.



Bu tedavi, 5 günde rahatsızlığa cevap veriyor.



agiz* Sirke ile gargara yapabilirsiniz. 1’er çorba kaşığı böğürtlen yaprağı, hünnap , mercimek ve sinirli yaprağını kaynatın. Elde edilen su ılıdığında gargara yapın.
* Kuru üzüm, anason ve balı eşit miktarlarda karıştırarak, ezin. Ağız yaralarının üstüne sürün.
* Kuru üzüm suyu, baldıran suyu, kitre suyu, gül suyu aynı oranda karıştırılır. Ağızda tutulur ve bol bol gargara yapılır.
* Bol kekik çiğneyin. Sirke ve susam yağı karışımı ile ağızda gargara yapın.
* Çocuk çiviti de ağız yaralarına iyi gelmektedir.