GÖZ KIZARMASI (KANLANMASI) NEDEN OLUR?

Göz içerisinde bulunan minik damarların genişleyip kan toplaması sonucunda gözler kanlanır ve kırmızı görülür. Çoğu kez bu yaşanılan durum gözün kuruması, tahriş olması ve alerji gibi basit sebeplerden yaşanır.

Ama yukarıdaki nedenlerin dışında göz kızarması birçok farklı sebebinde belirtisi olarak karşımıza çıkabilmektedir. Gözde meydana gelen kanama gibi bir neden olabileceği gibi gözün enfeksiyon kapması gibi durumlardan da kaynaklanabilmektedir.
Bazı durumlarda birkaç gün gözü dinlendirerek geçtiği halde bazen de geçmeyen göz kızarıklığı da olabilir. Göz kızarıklığının tedavisinden önce neden olduğunun tespiti çok önemlidir.

Peki, göz kızarıklığı neden olur

    Alerjik reaksiyonlar.

    Akut glokom olarak tanımlanan gözde ani basınç artışı yani göz tansiyonu.

    Sigara ve alkol kullanımı.

    Göz yaşı kanallarının tıkalı olması.

    Göz kuruluğu.

    Uzun süre güneş ışığına maruz kalmak.

    Göz kapaklarının ve kirpiklerinin iltihaplanması (blefarit) nedeniyle.

    Lens kullanımı: Lens kullanırken hijyen kurallarına uyulması gerçekten çok önemlidir. Ama bu konuda yapılan ihmaller yüzünden göz kızarıklığı çok sık yaşanılan bir durumdur. Bu nedenle lens kullananların hem temizliğe hem de uzun süre lens kullanımı bu tarz şikayetlerine neden olmaktadır.

    Hamilelik: Hamilelikte değişen hormonların sonucu olarak gözde kan oturması ve kızarıklık durumları yaşanabilmektedir. Ama bu durum geçici bir durumdur. Hamileliğin sona ermesiyle birlikte sona erecektir.

    Konjoktivit olarak bilinen alerji ve enfeksiyondan kaynaklanan iltihaplanma rahatsızlığı göz kızarıklığının en belirgin nedenlerinden biridir. Göz hijyenine dikkat etmemek, lens kullanımı ve gribal enfeksiyonlar bu hastalığa sebep olabilir.

    Ramatolojik rahatsızlıklar.

    Uykusuzluk.

    Uyuşturucu kullanımı.

    Uzun süre bilgisayar karşısında vakit geçirmek ya da bilgisayar başında çalışmak zorunda kalmak ve yine uzun süre kitap okumak, uygun ışık olmaması gibi durumlarda göz kızarıklığına neden olmaktadır.

    Enfeksiyon ya da yaralanma sonucu kornea tabakasında oluşan yaralar kornea ülseri olarak tanımlanmaktadır. Kornea ülseri göz kızarıklığının yanı sıra göz kuruluğuna hatta gözde görme kaybına bile neden olabilmektedir. Bu nedenle kesinlikle ihmal edilmemelidir.

    Tiroit hastalığı göz kızarıklığına ve göz kuruluğuna sebep olabildiği gibi aynı zamanda gözde tahrişe de neden olabilmektedir.

    Yüksek tansiyon: Tüm vücuttaki damarları etkileyen tansiyon yüksekliği göz damarlarını da olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden yüksek tansiyon yüzünden gözde kızarıklık durumu yaşanmaktadır.

    Gözün renkli bölümünün iltihaplanması olarak tanımlanan üveit hastalığı da göz kızarıklığına neden olan sebeplerden biridir.

    Travma.

    Hapşırma, öksürme ve ıkınma gibi zorlanma hareketleri gözde kızarıklığına neden olabilmektedir. Fakat bu durum birkaç gün içinde geçecek bir durumdur.

Göz kanlanması sizin de gördüğünüz gibi birçok nedeni olabilmektedir. Bu nedenle özellikle geçmeyen ve tekrar eden göz kızarıklığında bir doktora gitmeli ve göz kızarıklığının nedeni tam olarak tespit edilmeli ve bu tespit sonrasında gerekli tedavi uygulanmalıdır.