KUŞLAR NASIL UÇAR?

Hepimizin zaman zaman kuş olsak diye iç geçirmişliği muhakkak vardır. Bu güzel hayvanların gökte süzülüşlerini izleyip hayran kalmamak mümkün değildir. Hatta geçmişten günümüze yapılan uçakların gövdelerinin kuşlara benzetilip yapıldığı da bilinen gerçekler arasındadır. Peki, hiç merak ettiniz mi kuşlar nasıl açar? Ya da belki merak ettiniz ama daha önce okumaya fırsat mı bulamadınız.

Gelin o halde birlikte okuyup bu soruya cevap arayalım.

Kuşlar nasıl uçar

Omurgalı bir vücut yapısına sahip olan kuşların doğada bilinen on bin türü bulunmaktadır. Vücut ısıları sabit olan kuşlar bu özellikleriyle diğer canlılardan oldukça farklı bir yapıya sahiptirler. Kemiklerinin içi boş olan ve vücut ağırlıkları bu nedenle hafif olan kuşlar adeta uçmak için yaratılmışlardır. Ayrıca yine vücutlarının içinde hava kesecikleri de yer almaktadır. Bunun dışında dışkılamayı da sıvı olarak yaptıklarından buda vücut ağırlıklarının hafif olmasının diğer bir nedenidir. Uçmalarını sağlayan kanatlarının da oldukça hafif olması da adeta özel uçmak için yaratıldıklarının başka bir göstergesidir.

Kuşların kemikleri boş olsa da iskelet yapıları inanılmaz derecede güçlüdür.  Üstelik iskelet sistemi tam bir bütün halindedir. Göğüs, omuz ve kalça kemikleri birleşiktir. Bu nedenle kuşlar oldukça sağlam bir yapıya sahip olmuşlardır. Kuşların vücut ağırlığının çok az bir kısmını iskeletleri oluşturmaktadır. Kuşun cinsine göre değişmekle birlikte vücut ağırlıklarının ancak % 5lik bir dilimini iskeletleri oluşturur.

Kuşlar uçmaları esnasında hafif olduğu için başlarını öne doğru eğmeden uçarlar. Bu sayede dengeleri çok fazla bozulmaz. Ayrıca yine kanatlarında bulunan tüyler denge sistemlerinde en önemli unsurlardan biridir. Uçmalarına yardımcı olan bir diğer unsurda vücutlarında bulunan tüylerim hem hafif hem de kaldırma özelliklerinin bulunması sayesindedir.

Kuşları kara canlılarından ayıran diğer bir özellikleri de solunum sistemindeki farklılıklarıdır. Kuşların oksijen ihtiyaçlarını karşılamaları çok önemlidir. Bir insana göre vücutları tam yirmi kat daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Kuşların akciğerleri buna uygun olarak tasarlanmıştır. Tek yönlü olarak hava alıp verebildikleri için ihtiyaçları olan oksijeni kesintisiz temin ederler. Bu durumda yine onların havada uçmalarını destekleyen bir diğer unsurdur.

Kuşlar vücut tiplerine ve ağırlıklarına göre farklı şekilde uçabilme yeteneğine sahiptirler. Uçma tekniklerinde bu nedenle farklılıklar olabilmektedir. Ama göç eden kuşlar V şeklini alıp o şekilde özellikle zayıf olanları ortada bırakarak birbirlerine destek olacak şekilde uçmaktadırlar.

Kuşların nasıl uçtuğu konusunda kafanızda bir fikir oluşturduğum inancı ile sizlere iyi günler diliyorum.