BOĞA BAŞLI KÖPEK BALIKLARININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Boğa başlı köpek balıkları genel olarak iki ile üç metre arası boylarında olurlar. Zaman zaman dört metreyi de buldukları görülmektedir. Bu tür yüksek oranda görülen testosteron seviyesi nedeniyle oldukça agresif yapılı saldırgan ve insanlar için oldukça tehlikeli bir köpek balığı türüdür. Sahile yakın bölgelerde görülen birçok köpek balığı saldırılarını da boğa başlı köpek balıkları gerçekleştirmektedir.
Boğa başlı köpek balıkları aynı zamanda tatlı sulara da girip orada da timsahlarla bile dövüştüğü bilinmektedir. Tatlı sulara girebilen tek bilinen köpek balığı türü olarak da akıllarda yer etmektedir.
Boğa başlı köpek balıklarının başları üzerinde gözlerinden başlayıp kafalarının üstüne doğru ilerleyen iki çıkıntı bulunmaktadır. Bu iki çıkıntı ön taraflarından bakıldığında çok net bir şekilde görülür. Bu nedenle bu köpek balığı türüne boğa başlı köpek balığı denilmiştir. Boynuz uzunlukları türlerine ve yaşlarına göre değişkenlik göstermektedir.

Boğa başlı köpek balıklarının iki adet sırt yüzgecinin devamında çok güçlü bir omurga yapıları vardır. Ayrıca yine onlara özgü olarak anal yüzgeçleri de bulunmaktadır. Boğa başlı köpek balıklarının iki sırt yüzgeci de oldukça gelişmiş durumdadır. Fakat yine de göğüs yüzgeçleri çok daha gelişmiştir. Göğüsleri oldukça geniş ve güçlüdür. Bu özellikleri yüzünden kayaların altında ve su altındaki diğer engellerin üzerinde çok rahat tırmanırlar.

Boğa başlı veya bilinen diğer adları ile boynuzlu köpek balıklarının tamamı yumurtlama özelliği gösterirler. Kur yapma sürecinde aynı dişi boğa başlı köpek balığına birden fazla erkek boğa başlı köpek balığı kur yapsa da sadece içlerinden bir tanesi dişi köpek balığı ile çiftleşme yaşayabilir. Bu çiftleşmeden bir ya da dört hafta içinde yumurtlama başlar. Yumurtlama süreci yumurta kesesinin büyük olmasından dolayı oldukça uzun sürer. Bir yumurta için saatler geçer.

Boğa başlı köpek balıkları daha çok sığ sularda avlanırlar. Avlanmak için gece olup havanın kararmasını beklerler. Havanın kararmasıyla birlikte daha çok hareketlenirler. Havanın kararması saklanmalarını kolaylaştırarak avlarını daha kolay yakalamalarını sağlar. Küçük olan türleri henüz dişleri çok gelişmediğinden yumuşak ufak avları tercih ederken büyük olanlar daha büyük ve sert kabukları besinleri de avlayabilirler.