Kombu çayı şeker, çay, ve özel bir bakteri – maya karışımının fermente edilmesi ile üretilen bir içecektir. Bazen kombu mantarı çayı olarak lanse edilse de, kombu mantar değildir. Şeker ve çaya eklenen bakteri – maya karışımı fermentasyon sürecini başlatır ve içindeki maddeleri kimyasal olarak tamamen değiştirir. İşlemin sonunda sirke, B vitaminleri, alkol ve diğer kimyasal bileşikler oluşur.
2000 yıl önce Çinliler Kombu Çayının sağlık faydalarını keşfetmişlerdir ve ona “ölümsüz sağlık iksiri” adını vermişlerdir. Günümüzde bu çay faydalı bir içecek olarak dünya genelinde bir itibar kazanmıştır.
Kombu çayının sağlık faydaları bilimsel olarak ispatlanmamıştır. Ayrıca kombu çayı mide sorunları ve alerjik reaksiyonlar gibi yan etkiler de oluşturabilir. Bununla birlikte bu ürünü kullanan birçok kişi de faydalarını gözlemlemişler ve ürünün dünya genelinde bilinmesini sağlamışlardır. İşte Kombu çayının iddia edilen 7 faydası:
1. Vücudu Temizler
Kombu çayının en önemli sağlık faydalarından biri vücudu toksinlerden temizlemesidir. Birçok bakteriyel asit ve enzim bulunduran kombu çayı vücudu arındırmasının yanı sıra pankreasın yükünü azaltır ve karaciğerin aşırı zorlanmasını engeller. Düzenli kombu çayı tüketimi karaciğerin sağlıklı kalmasına imkan verir.
2. Kanseri Önler ve Tedavi Eder
Kombu çayının toksin maddelerden vücudu temizleme özelliği ve içerdiği yüksek miktardaki glikuronik asit kanserin önlenmesine ve tedavisine yardım eder. Kanserle savaşmanın en efektif yollarından biri vücudu toksin maddelerden arındırmaktır. Bazı insanlar kombu çayı içerek, organik ve doğal bir diyeti takip ederek ve yapay kimyasal maddeler içeren ürünleri evlerinden uzaklaştırarak kanserden kurtulduklarını iddia etmektedir.
Nobel ödüllü Rus yazar Alexander Solzhenitsyn otobiyografisinde düzenli Kombu çayı tüketerek mide kanserinin iyileştiğini anlatmaktadır. Bu yazarın iddiasının ardından, eski ABD başkanlarından Ronald Reagan da kanserin vücuda yayılmasını engellemek için kombu çayını kullanmış ve hayatta kalmayı başarmıştır. Ronald Reagan 93 yaşına kadar da yaşamıştır.
3. Artrit (Eklem Yangısı) Riskini Azaltır
Kombu çayı yüksek miktarda glukozamin içerir. Bu madde sağlıklı eklemler için gerekli bir bileşendir. Glukozamin iyalüronik asid üretiminde rol oynar. Bu asit de kıkırdak yapısının korunmasına ve eklem acısının azaltılmasına yardım eder. İyalüronik asit ayrıca dokuların birleşmesinde görev aldığı için sağlıklı dokuların devamı için gereklidir.
4. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Kombu çayı antioksidanlar açısından çok zengin bir içecektir. Bu antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirir ve serbest radikallerin vücuda vereceği zararı engeller. Sonuç olarak, vücudunuz enfeksiyon ve hastalıklara karşı daha kuvvetli olacaktır.
5. Enerji Düzeyini Artırır
Toksiklerden temizleme etkisi vücut fonksiyonlarının daha etkili çalışması anlamına gelir. Bütün vücut süreçleri sorunsuz işlediğinde, enerji düzeyiniz önemli ölçüde artacaktır.
6. Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Kombu çayının diğer bir özelliği metabolizmayı hızlandırmasıdır. Metabolizma hızı arttığında kilo verme de o oranda kolaylaşacaktır.
7. Zihinsel Ve Duygusal Sakinlik Sağlar
Kombu çayı vücudu ve zihni sakinleştiren birtakım asitler içerir. Bu çayın düzenli kullanımı stres, uyku bozuklukları, depresyon, anksiyete ve diğer zihinsel ve duygusal problemlerin üstesinden gelinmesine yardımcı olur.