Kivinin Faydaları ve Besin Değerleri

Asya ve Avustralya’da çok uzun zamandır popüler bir yiyecek olan kivi, son yıllarda bütün Türkiye’de market raflarındaki yerini almış görünüyor. Türkiye’de yetiştirilmeye başlanmasıyla fiyatı da uygun hâle gelen kivi hem lezzeti, hem de birçok sağlık faydası ile kışın alınabilecek en iyi meyvelerden biri.
Tam bir C vitamini deposu olan kivi ayrıca antioksidanlar açısından da zengin bir meyve. Kivinin besin değerlerine bir göz atalım:

Kivinin Besin Değerleri

Ortalama büyüklükteki bir kivi (71 gram) sadece 43 kaloridir. 2.6 gram lif içeriği (günlük ihtiyacın %10’u) sayesinde sindirimi de sağlıklıdır. Kivi C vitamini açısından en zengin yiyeceklerden biridir. Sadece 1 kivi yiyerek günlük C vitamini ihtiyacının %124’ünü karşılayabilirsiniz. Kış günlerinde soğuk algınlığından korunmak için her gün kivi tüketmenizi bu yüzden tavsiye ederim. Kivide ayrıca günlük ihtiyacın %7’si kadar potasyum, %6’sı kadar magnezyum, %3’ü kadar A vitamini, %3’ü kadar B6 vitamini ve %2 kadar demir, kalsiyum, niasin, E vitamini, riboflavin bulunmaktadır.

Kivinin Faydaları

Kivi içeriğindeki C vitamini ve antioksidanlar sayesinde kalp hastalıkları, kanser ve daha birçok sağlık problemi riskini azaltıyor, daha sağlıklı bir yaşam fırsatı sunuyor. Kivinin başlıca 6 faydası şunlardır:
1. Kardiyovasküler Faydaları
Kivideki lif birçok hastalığa karşı etkili olabilir. Araştırmalar lif açısından zengin bir diyetin kolesterol seviyesini düşürdüğünü, bunun sonucunda da kalp hastalıkları riskini azalttığını gösteriyor. Kiviler ayrıca C vitamini açısından çok zengin. C vitamini güçlü bir antioksidan. Bu da oksidatif strese ve kalp hastalıkları gibi birçok sağlık problemine yol açan serbest radikallere karşı koruma anlamına geliyor.
C vitamininin ayrıca tansiyonu azaltmaya yardımcı olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu da hipertansiyon ya da başka bir kardiyovasküler riskin düşmesi anlamına geliyor. C vitamini ayrıca kan damarlarının genişlemesini sağlayarak, damar sertleşmesi, yüksek kolesterol, konjestif kalp yetmezliği ve göğüs anjini gibi kalp hastalıklarını önlemeye yardım oluyor. Düzenli kivi tüketimi ayrıca kandaki trigliserit miktarını azaltabilir, pıhtı atması riskini azaltır ve kadiyovasküler sağlığı korur. Kivi iyi bir E vitamini, magnezyumi potasyum ve bakır kaynağıdır. Bütün hepsi kardiyovasküler sistemin sağlığı için gerekli besin maddeleridir.
2. Kanseri Önlemeye Yardım Olur
Serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stres akciğer, kolon, mide kanseri gibi birçok kanser türüyle ilişkilidir. Kivinin içeriğindeki C vitamini, lutein, zeaksantin gibi antioksidanlar bu serbest radikallere karşı savaşarak organlarımızı oksidatif stresten korur. C vitamini ayrıca başka bir antioksidan olan E vitamininin vücutta yeniden oluşturulmasına yardım eder.
3. Kemik ve Eklem Sağlığını İyileştirir
C vitamini vücutta ilerleyip, karşılaştığı bütün serbest radikalleri nötralize eden zaruri bir antioksidandır. Serbest radikaller sağlıklı hücreleri zarar vererek, kemiklerde ve bağ dokularında enflamasyona sebebiyet verebilirler. Bu yüzden C vitamini eklem iltihabı veya osteoartrite sahip hastalarda belirtilerin ciddiyetini azaltır. Kiviler ayrıca iyi bir potasyum kaynağı olarak kemiklerin zayıflamasını engeller.
4. Sindirim Sağlığını Artırır
Kivideki lif yiyeceklerin mideden kalın bağırsağa sağlıklı bir hızda ilerlemesini sağlar. Böylece sindirim sisteminin parçaları aşırı çalışmaz ve kimyasalların ideal dengesi ve sağlıklı bir sindirim için gerekli mikroorganizmaların popülasyonu desteklenmiş olur.
5. Kan Şekerini Düzenler
Kivideki lif yiyeceklerin sağlıklı bir hızda sindirim sisteminde ilerlemesini sağlayarak, kan şekeri emiliminin düzenlenmesini sağlar. Şeker alımındaki aşırı artış kan şekerinde istenmeyen yükselişlere, şeker alımındaki azalma kan şekerinde hızlı düşüşlere neden olabilir. Kivideki lif bu iki uç noktadan kaçınılmasını sağlar.
6. Akciğer Sağlığını İyileştirir
Kivi portakaldan daha fazla C vitamini içerir ve nefes darlığı, astım ve öksürük gibi solunumsal kalp problemlerine karşı etkilidir. İtalya’da 6-7 yaşlarındaki 18.000 çocukla yapılan ünlü bir araştırmaya göre kivi ve turunçgilleri daha fazla tüketenler %44 daha az hırıltılı solunum, %32 daha az nefes darlığı, %28 daha az burun akıntısı ve %25 daha az kronik öksürükle karşılaşmışlar.
7. Kivi Çekirdeklerinde Omega-3 Bulunur
Her ne kadar balık gibi zengin olmasa da, kivi çekirdekleri iyi miktarda omega-3 ve ALA (alfa-linoleik asit) içerir. Bu temel yağ asitleri vücutta üretilemez ve diyetle beraber alınmalıdır. Kalp, eklem ve metabolik sağlık açısından faydaları herkesçe bilinen omega-3’ü bitkisel olarak bulabileceğiniz nadir kaynaklardan birisi kivi.