Leziz zeytinyağı Türkiye de dahil olmak üzere Akdeniz çevresindeki yemek kültürünün hep önemli bir parçası olmuştur. Bilimsel çalışmalar ise lezzetinin yanı sıra sağlığa birçok yararı olduğunu da gösteriyor. İşte zeytinyağının başlıca 10 faydası:
1. Daha Sağlıklı Bir Kalp
Tekli doymamış yağlar ve antioksidanlarla dolu olan zeytinyağı, kötü kolesterolü (LDL) düşürür. Böylece kardiyovasküler hastalıklar ve diğer kalp problemlerine karşı korur. Damarlardaki olası bir tıkanmayı önleyerek, kalp krizi riskini azaltır.
2. Kanser Riskini Azaltır
Zeytinyağı, antienflamatuar özellik gösteren bir antioksidan olan polifenol açısından zengindir. Böylece hücrelerdeki oksidatif stres ve kronik enflamasyon riskini azaltır. Araştırmalar zeytinyağının meme kanseri riskini azalttığını ortaya koyuyor. Zeytinyağı ayrıca solunum ve sindirim sisteminde oluşabilecek kanser türlerine karşı koruma sağlar.
3. Kan Şekerini Kontrol Altına Alır
Tekli doymamış yağlar bakımından zengin olan zeytinyağı insülinin sağlıklı düzeyde kalmasını sağlar. Böylece kan şekeri kontrol altına alınır. Diyabet hastalarına doktorlar zeytinyağı kullanmalarını önermektedir.
4. Antienflamatuar Özellik Gösterir
Daha önce belirttiğim gibi, zeytinyağı antieflamatuar özellik gösterir. Böylece hücre zarı akışkan kalır; sağlıklı besin öğelerinin hücrenin içine, atık ürünlerin ise dışına taşınması sağlanır. Bu da eklem yangısı ve astım risklerini azaltır.
5. Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Büyük miktarda tekli doymamış yağ içeren zeytinyağı, doymuş yağ hiç içermez. Doymuş yağlar vücudunuzda sağlıksız yağ katmanlarının oluşmasına sebep olur. Diyetinize zeytinyağı ekleyerek kilo alımını engellemiş olursunuz. Aynı zamanda zeytinyağı daha uzun süre tok hissettirdiği için kilo vermeye de yardımcı olur.
6. Kemikleri Güçlendirir
Zeytinyağı kemik mineralizasyonu ve kalsifikasyonu sağlayan oleat bakımından zengindir. Düzenli zeytinyağı kullanımı daha güçlü kemikler ve kemik erimesi riskinin düşmesi anlamına geliyor.
7. Zihinsel Yetenekleri Artırır
Araştırmalar, zeyinyağının beyin gelişimini artırdığını gösteriyor. Zeytinyağını bol kullanan insanlarda bunama riski büyük oranda düşüyor.
8. Sindirime Yardım Eder
Zeytinyağı ülseri, kabızlığı ve sindirim sistemindeki enfeksiyonları tedavi etmede kullanılır. Ayrıca antienflamatuar özelliği sayesinde safra kesesi problemlerini ve üreme sisteminde ortaya çıkan enfeksiyonları iyileştirebilir.
9. Yaşlanmayı Yavaşlatır
Zeytinyağı E ve K vitamini gibi antioksidanlar bakımından zengindir. Ayrıca yaşlanma sürecini yavaşlatan polifenol içerir. İçeriğindeki yağ asitleri kan damarlarının akışkanlığını artırır, cildi daha parlak yapar. Bu yüzden güzellik yağı olarak anılır.
10. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Antienflamatuar özelliği sayesinde vücudu enfeksiyonlardan korur ve dokuların iyileşmesini sağlar. Düzenli olarak zeytinyağı kullananlar daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olurlar.