Saçlarda Kepek Neden Olur? Kepeklenme Tedavisi

Kepek nedir? Kepek oluşumu nasıl önlenir?

Kepek, vücut derisinin ince ince ya da daha derin tabakalar halinde dökülmesidir. Kepek doğumdan itibaren görülebildiği gibi ileri yaşlarda da görülebilir. Yani kepek, yediden yetmişe her bireyin sorunudur.

Kepek genellikle saçlı deride oluşan bir durumdur ve kepekler kişinin omuzlarına dökülmeye başladığında görsel olarak rahatsız eden bir durumdur. Bunun yanı sıra bazı kepekli hastalıklar kaşıntıya neden olarak bireyin günlük yaşamını olumsuz yönde etkiler.

Kepek her yaş grubunda görülebilir. Doğum sonrası, konak adı altında bazı bebeklerde kepeklenme vardır. Bazen ve bazı bebeklerde de birkaç aylık olduktan sonra kepeklenme başlayabilir veya alerjik bünyeli bebeklerin yüzünde, saç derisinde kepekler görülebilir.

Bunların dışında seboreik egzama (dermatit) denilen rahatsızlığı belirtisi olarak bebek 1-2 yaşına girdikten sonra ortaya çıkabilir. Kepeklenme ergenlik çağında artabilir. Kepeklenme erişkinlerde de çok sık görülür. Kepek problemi olan kişilerin bu durumu bir dermatoloji uzmanı ile görüşmesi ve gerekiyor ise tedavi görmesi gerekebilir.
Saçlarda kepek neden olur?
Saçlarda kepek, çoğu zaman genetik yapının neden olduğu birtakım faktörlerin etkisi ile kendiliğinden ortaya çıkar ve bu durum erken yaşlardan itibaren başlar ve kişinin yaşamı boyunca devam eder. Bu durumda yapılacak çok fazla bir çözüm olmamakla birlikte, kullanılan deri tipine uygun şampuanlar ile kepeklenme kontrol altında tutulabilir.

Ayrıca bazı mantar hastalıkları da saçlı deriye yerleşerek kepeklenmeye sebep olabilir. Mantar hastalıklarının neden olduğu kepeklenme sorununda tedavi ile kepekten kurtulmak mümkün olabilir. Saçlarda kepek sorunu, kişilerde sosyal ortamlarda görüntü bozukluğu nedeni ile stres yapabileceği gibi bazen ve bazı kişilerde kepeklenme ileri derecede kaşıntıya da neden olur.

Saçların kepeklenmesi kişiyi nasıl etkiler?

Kepeğin sorun haline gelmesi genelde iki sebebe dayanır. Birinci sorun, görüntüsel olarak kişiyi rahatsız etmesidir. Saçlardan dökülen kepekler omuzlarda beyaz bir toz tabakası oluşturduğunda kişiyi özellikle sosyal ortamlarda rahatsız eder ve kişi bundan kurtulmak için ilk olarak şampuan değiştirir.

Kepeğin yarattığı ikinci sorun ise kaşıntı dır. Bu durum kişide hem fiziksel olarak hemde sosyal ortamlarda sürekli kaşınma nedeni ile sorun haline gelir. Kepeklenme sorunu varlığında şampuanlar yeterli olmuyor ise iyi bir dermatoloğa baş vurmak doğru bir seçim olur.

Ayrıca ani başlayan çok yoğun kepeklenmeler altta yatan başka bir soruna bağlı olabilir. Bu sorunlar genellikle bazı besin eksiklikleri, vitamin eksiklikleri, bazı nörolojik hastalıklar kepeklenme ile kendini gösterebilir. Dolayısı ile önceden kepek problemi olmayan bir bireyde aniden yoğun bir kepeklenme başlamış ise mutlaka doktora gitmek gerekir.
Saçlarda kepeklenme tedavi edilir mi?
Kepek sorununda şampuanlar bazen yetmeyebilir. Bu durumda birtakım dermatolojik tedavilerin uygulanması gerekebilir. Kepeklenme tedavisinde bazı kortizonlu ilaçlar, kaşıntıyı gideren antihistaminik grubu ilaçlar ve saçlı deriyi soyan solüsyonlar kullanılır.

Kepek sorunu her şeyden önce psikososyal bir sorundur. Kişinin kaşıntı ya da görüntü nedeni ile sosyal yaşamdan uzaklaşması önemli bir problemdir. Bu nedenle ciddi kepek sorununu kendi haline bırakmak yerine, bir uzmandan yardım alarak alınabilecek önlemleri almak, gerekli tedavileri uygulamak kişinin psikososyal sıkıntısını giderir.

Şampuanların ve dermatolojik tedavinin yetmediği durumlarda birtakım girişimsel (invaziv) işlemler denilen vitamin enjeksiyonları PRP tedavisi (Platelet Rich-Plasma) platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma tedavisi denilen başka uygulamalar ile kepek sorunu için kökten çözümler bulunabilir.

Kepek için uygun şampuanlar

Günümüzde kepekten kurtulma amaçlı çok çeşitli şampuanlar vardır. Genellikle ilk olarak özel şampuanların kullanımı önerilir. Bu şampuanlar çinko, sülfür, katran gibi doğal maddeler içerikli olmalıdır.

Bu şampuanlar bir yandan kepeklenmeye yol açan bazı bakterilerin oluşumunu engellemekte, bir yandan da deriyi ince ince soyarak ölü tabakaların uzaklaşmasına yardımcı olmaktadır. Kepek için şampuan alırken derinin tipine göre bir şampuan tercih edilmelidir.

Eğer derinin kuruluğundan kaynaklanan kepeklenme oluşuyor ise nemlendirici faktörü yoğun olan bir kepek şampuanı seçilmelidir. Buna karşılık seboreik egzama (dermatit) denilen yağlı bir kepeklenme söz konusu ise deriyi az oranda kurutucu şampuanlar daha uygun olur.

Platelet Rich Plasma (PRP) tedavisi nedir?

PRP (Platelet Rich Plasma) halk arasında kök hücre tedavisi, yani trombositten zengin plazma, saç sorunlarında son yıllarda geliştirilen bir tedavi yöntemidir. PRP tedavisi, vampir tedavisi gibi isimler ile de anılan ve kişinin kendi kanı ile yapılan otolog bir tedavi yöntemidir.

PRP tedavisi ile saç dökülmesini durdurmak, kepeklenmeyi önlemek, saçın kalitesini arttırmak ve yeni saçların çıkmasını kolaylaştırmak mümkün olabilmektedir.

PRP tedavisi için kişinin kendisinden yaklaşık 10-15 cc kan alınır ve özel bir kit içinde santrifüj ile pür PRP elde edilir. Bu trombositten zengin plazma, hücreleri tedavi etmekte etki gösteren büyüme faktörlerini, kök hücreleri ve proteinleri barındırır.

Elde edilen bu plazma saçlı deriye küçük iğneler ile yüzeysel enjeksiyon (napai) tekniği ile 1 sm'lik aralıklar ile uygulanır ve kalan miktar işlemin uygulandığı bölgeye püskürtme tekniği ile verilerek işlem bitirilir. PRP tedavisi 4-6 haftalık aralıklar ile 2 veya 6 seans uygulanır.