Karpuzun Ve Karpuz Çekirdeğinin Faydaları

Karpuz nedir? Karpuz kilo aldırır mı?

Karpuz, tek yıllık bir bitki olup kolları toprak yüzeyinde 3-4 m kadar uzayabilir. Susuz tarım şartlarında kökler oldukça derine inse de sulu tarım şartlarında saçak kökler daha çok 40-50 cm derinlikte yoğunlaşır.

İri top şeklindeki meyveleri tatlı ve suludur. Karpuz tarımı, dünyada ve Türkiye'de oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Dünya geneli karpuz üretiminin % 20'si Türkiye'de yapılmaktadır. Karpuz sıcak ve ılıman iklimde yetişir. Soğuklardan çok etkilenen bir sebze olduğu için yetiştirme sürecinde don tehlikesi olmamalı, toprağın sıcaklığı 12 derecenin üzerinde olmalı ve nem oranı çok yoğun olmamalıdır.

Karpuzun faydaları

Yaz mevsimi ve karpuz birbirinden ayrılmayan ikilidir. Karpuz güçlü bir antioksidan olup vücuda zindelik ve serinlik verir. Likopenden zengin olduğu için prostat kanserine karşı koruyucu etkisi vardır. Karpuz iyi bir lif kaynağıdır ve astım ataklarının azalmasında fayda sağlar.

Karpuzun % 92'si su % 6'sı şekerdir. Karpuz C ve A vitamini, betakarotenler açısından zengindir. 150 gram karpuz günlük C vitamini ihtiyacının % 24.3'ünü, A vitamini ihtiyacının % 11'ini karşılamada fayda sağlar. Karpuz enerji kaynağı olan B, B 1, B 6 vitaminleri, magnezyum, potasyum içeriği olan bir besindir. Yüksek oranda su içerdiği için kalori değeri, 200 gram karpuzda 50 gram civarıdır. 

Karpuz kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolün düşmesine yardımcı olur ve kalp hastalıklarının en önemli nedeni olan kolesterol seviyesinin korunmasında etkilidir. Düzenli olarak karpuz ve karpuz suyu tüketenlerin kötü kolesterolü, tüketmeyenlere oranla daha azdır. Ağır egzersizler sonrası karpuz suyu tüketenlerde daha az kas ağrılarının olduğu bilimsel olarak tespit edilmiştir.

Karpuz çekirdeğinin faydaları

Uzmanlara göre karpuzun en kıymetli kısmı çekirdekleridir. Karpuzun çekirdeklerini dişler ile kırarak tüketmek daha etkilidir. Karpuz, çekirdekleri ile birlikte tüketildiğinde içindeki likopen maddesi kalp krizinden korunmada yararlıdır.

Karpuz çekirdekleri vücudun ihtiyaç duyduğu amino asitlerin karşılanmasında etkilidir. Günlük 100 gram karpuz çekirdeği tüketimi magnezyum ihtiyacını karşılamada fada sağlar. Karpuz çekirdekleri kap damar hastalıklarına ve hipertansiyona iyi gelir. Karpuz çekirdekleri cilt sağlığında faydalıdır.

Karpuz çekirdekleri B vitamini açısından zengindir. Karpuzu çekirdeği ile yemek diyabet hastalarında da faydalıdır. Karpuz çekirdekleri hafızanın kuvvetlenmesinde, cildin sivilce sorununda, cildin yumuşamasında, saç dökülmesinde, saç kırılmalarında olumlu etkiye sahiptir.

Karpuz ve karpuz çekirdekleri güçlü antioksidan içeriği ile yaşlanmayı önlemede ve kanser türlerinden korunmada etkilidir. Karpuz çekirdekleri bağırsak hareketlerini düzenlemede ve bağırsak kanserini önlemede faydalıdır. Karpuz çekirdeklerinin içindeki curcurbocitrin etken maddesi kan basıncının düşmesine ve böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesine yardımcı olur.

Karpuz kilo aldırır mı?

Sağlıklı zayıflamanın en kolay yolu dengeli beslenme ve düzenli olarak hareket etmedir. Dengeli beslenmek, bütün besin gruplarından azar azar yemek demektir. Bu nedenle tüm gün sadece karpuz peynir yenildiğinde demir, çinko, magnezyum omega 3, folik asit ve vitamin ve daha birçok besin öğesi yetersiz alınmış olur. 

Karpuz su oranı çok yüksek olduğu için mideyi şişirir, serinletir ve düşük kalorilidir. Karpuz tok tutarak zayıflamada yardımcı gibi görünse de, aşırı tüketimi şeker içerdiği için doğru değildir. Sağlıklı bir bireyin günlük 3-4 porsiyon meyve tüketmesi önerilir. 

Bu meyve seçiminin tamamı karpuz olacak ise, günde çok büyük olmayan 3 dilim karpuz yeterlidir. Günlük tüketilmesi önerilen meyve miktarı sadece karpuz ile aşılır ise kilo almaya neden olur. Bu nedenle karpuz yerken yeterli porsiyon ve mümkün olduğunca ara öğün olarak yemeye özen göstermek önemlidir.

Karpuzun çok azda olsa zararları da vardır. Çok fazla karpuz peynir yenildiğinde bu ikili kilo almaya neden olur. Ayrıca çok beklemiş karpuz bağırsak faaliyetlerini bozarak mide bulantısına neden olabilir. Bu nedenle karpuz seçimi önemlidir. Karpuz yemeklerden sonra ve hemen önce yenmemelidir. Karpuz yemek öğünlerinden bir saat önce veya bir saat sonra ya da ara öğün şeklinde yenmelidir.

Zayıflama diyetinde karpuz yenir mi?

Karpuz zayıflama diyetinde porsiyon ve ara öğün olarak yenebilir. Diyet yapanlar için şekerin düştüğü ve bu nedenle midenin kazındığı anlarda ince bir ay dilimi karpuz yenmesi iyi bir atıştırmalık olabilir. 

Karpuz zayıflama diyetinde ara öğün olarak tüketilir ise hem susuzluğu gidermede hemde hazmın kolaylaşmasında yardımcıdır. Karpuza kırmızı rengini veren likopen maddenin, kalp hastalıklarına ve ciltte yaşlanmanın neden olduğu yıpranmalara kadar pek çok faydası vardır. 

Fakat gereğinden fazla karpuz yemek likopen maddenin aşılmasına ve mide sorunlarına sebebiyet verebilir. Şişlik, mide bulantısı ve gaz sorunları gibi mide sorunları fazla karpuz yiyenlerde görülen problemlerdir. Hiç yağ ve kolesterol içermeyen karpuz bazı vitaminler bakımından da zengindir. Özellikle şeker hastaları karpuz tüketimi konusunda ölçülü ve dikkatli olmalıdır.   


Karpuzun Ve Karpuz Çekirdeğinin Faydaları , karpuzun faydaları , karpuz çekirdeğinin yararları , karpuzun yararları .