Çocuklarda Saç Dökülmesi Neden Olur?

Tags

Çocuklarda saç dökülmesi belirtileri ve tedavisi

Çocuklarda saç dökülmesinin sebepleri genelde erişkinlerinkine benzer nedenlerden kaynaklanır. Fakat çocukluk çağında özellikle alopesi areata pelat adı verilen saç dökülmesi, beş yaşından küçük çocuklarda bile rastlanan saç dökülme şekli bir kaç santim yuvarlak para şeklindeki dökülmelerde bazen yüksek derecede ani saç dökülmesi meydana gelebilir.

Bu durum genelde çocuklarda psikolojik kökenli olur iken, bunun dışındaki nedenler erişkinler ile aynı olup, enfeksiyonel özellikle çocuklukta mantar enfeksiyonu saçlı deriyi tutarak saçların siyah minik noktalar halinde kırılma şeklinde görünümü ortaya çıkar ve bunun belirtisi saç derisi mantar enfeksiyonu olabilir.

Bu tip saç dökülmesi çocuklarda en fazla görülen saç dökülmesi nedenidir. Ayrıca, çocukluk çağında saç dökülmesine genetik hastalıkların sebep olduğu, saç dökülmesinin yanı sıra saç derisi bozukluğu, tırnak bozukluğu, hatta bazı çocuklarda içi su dolu deri döküntüleri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çocukluk döneminde saç dökülmeleri vitamin, mineral eksikliklerinden ve bazı kan hastalıklarından kaynaklanmıyor ise bu durumda saç dökülmesinin nedeni psikolojik veya saç derisi mantar hastalıklarından kaynaklanan saç dökülmeleri, bunun dışında ateşli hastalıklardaki yaygın saç dökülmeleri, yine psikolojik tirikotillomani diye adlandırılan çocuğun kendi saçlarını çekerek meydana getirdiği saç dökülmeleri ve çocuğun doğuştan olan saçın döküldüğü bölgede tümörlerin bulunması ve damar tümörleri gibi lokal saç dökülmeleri nadir görülse de bu tip saç dökülmeleri görülür
.
Çocuklarda saç dökülmesi tipleri ve belirtileri

Çocukluktaki saç dökülmesi tipleri iz bırakan veya hiç iz bırakmayan yani skaylı saç dökülmesi veya skaysız saç dökülmesi şeklinde ve lokalize yani belli bir bölgede veya saçlı deri kıllarının dökülmesi, hatta bütün vücuttaki bölge kıllarının, genital bölge kıllarının da dökülmesi, bazı hastalarda da kaşların kirpiklerin dökülmesi gibi yaygın kıl dökülmesi şeklinde saç dökülmelerine rastlanmaktadır.

Çocukluk dönemindeki saç dökülmesi tipleri ile erişkin çağdaki saç dökülmesi tipleri genelde aynıdır. Çocuklarda kimi zaman mevsimsel saç dökülmeleri, görülür iken, çekiştirmeye bağlı saç dökülmeleri geçici olarak görülen saç dökülmesi tipidir.
Çocuklarda saç dökülmesi ve beslenmenin önemi
Çocuklarda saç dökülmesinde beslenmenin etkisi oldukça önemli olan bir durum olarak bilinmekle beraber, özellikle çocukluk döneminde diyet yapmak veya aşırı beslenmek her ikisi de saç dökülmelerinde sorun olan bir durumdur. Şu şekilde özetlersek, özellikle büyüme döneminde çocuklarda çinko, demir eksikliği çocukluk döneminde daha fazla olduğundan, besinler ile almaları gereken değerler daha fazla olmalıdır.

Çinko ve demirin emilimi önemli olup, bunların emilimi için C vitamini ile birlikte daha fazla olmaktadır. Bu nedenle meyveler ile birlikte mutlaka sebzelerden de yemeleri ve bunların doğal olanının tercih edilmesi, yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllarında çocukların beslenmesinde önemli yeri olduğunu bilmek gerekmektedir.

Çocuklarda uzun dönem kilo verdirme amaçlı diyet uygulanması gerekir ise bunun uzman bir diyetisyen tarafından ayarlanması önemli olup, ailelerin bu konuda bilinçli olmaları çocuğun vitamin ve mineral dengesi için önemli bir durumdur.

Ayrıca çocukların kahvaltısında 10 adet civarı kuru yemiş türü besinler, mesela, fındık, fıstık, kuru üzüm, ceviz, susam veya tahin gibi besinler çinko açısından zengin besinler olduğundan, ve baklagiller, yeşil sebzeler, ayrıca demir içeriği zengin olanlarda hayvansal gıdalar, et, süt, yumurta, ciğer, dalak, peynir ve balık gibi besinlerinde çocuk beslenmesinde çok önemli yeri bulunduğundan çocukları bu besinleri daha küçük yaşlarda alıştırmak oldukça önemlidir.

Çocuklarda saç dökülmesi (alopesi) tedavisi

Saç dökülmesi tedavisi, yetişkinlerde ve çocuklarda öncelikle sebebe yönelik tanı ve tedavisi beraber olmaktadır. Eğer kozmetik nedenden dolayı yani saç bakımında kullanılan üründen kaynaklanan bir saç dökülmesi var ise tedavide kullanılan ürünün değiştirilmesi, medikal bir ürün kullanılması veya saç yıkama şeklinin değiştirilmesi, doktorun önerdiği şekilde yıkama yapılması gerekebilir.

Saç dökülme sebeplerinde öncelikle psikolojik nedenli olanların, yani alopesi areata pelat adı verilen rahatsızlıkların tedavisi, bunun dışında besinler ile alakalı besinlerdeki eksikliğe bağlı yani çinko, demir eksikliği gibi besinlerden kaynaklanan saç dökülmesinin tedavisi, ateşli hastalıklara bağlı olan saç dökülmesi tedavisi, saç derisinde mantar hastalığı var ise buna bağlı ağızdan tablet veya saç derisinden bazı kremler ya da losyonlar ile tedavi uygulanabilir.

Tedavi, altta yatan kanser ve lösemi gibi bir hastalığı var ise hem hastalığın toksik etkisi ile, hemde uygulanan tedavi nedeni ile mesela, kortizon tedavisi veya metabolik denilen, anti metabolik kanser karşıtı verilen, kemoterapi veya radyoterapinin etkisi ile olan saç dökülmeleri olduğu için bu durumda hastalığın tedavisi bittiğinde, çocuk iyileştiğinde saç dökülmesinin tedavisi yapılabilir. Bu gibi durumlarda saçın hasar görmüş olması söz konusu değil ise hasta iyileşmeye başladığında zaten saçlar yeniden çıkmaya başlar ve bunun için tedavi gerekmeyebilir.