Kızıl panda, tüylü bir ayı görünümünde sakin bir hayvandır. Buna karşın çok güçlü bir çenesi vardır. En sert bitkileri kemirip yer. Kızıl panda hakkında araştırma yapılmamıştır. Kendisiyle ilgili yeterli bilgi yoktur. Himalayala’rın uzak köşelerindeki ıssız ormanlarda yaşar. Bugün bile gizemini korumaya devam etmektedir.
Etkileyici
Küçük pandayla karşılaşmak ya da diğer canlılar gibi önünüze çıkmasını beklemek imkansızdır.
Gündüz bir ağacın dalında yan gelip uyur. Yiyeceğini aramak için gece olmasını bekler. Geniş, iri azı dişleri vardır. Bambu ve en sert bitkileri bu dişleriyle rahatça yer. Bu bitkileri de çok sever. Bambuyu çok sevdiği için hep bambu bulunan yerlerde dolaşır. Büyük panda da bambuyu çok sever.
Güçlü kaslara sahip çenesi, bambuyu kolayca kemirip öğütmesine yarar. Yüzünün bu kadar geniş, yuvarlak ilginç biçimi de çenelerinin yapısındandır.
Hintliler pandaya ‘ayı-kedi’, Çinliler de 'ateş tilkisi’ derler.
Hindistan, uzun yıllar İngiliz sömürgesi altında kaldı. İşte o yıllarda Hardwicke adlı İngiliz bir general dağlarda dolaşırken bir çift gözle karşılaştı. Bu gözler bir hayvana aitti. Hardwicke bu hayvanı ilk kez görüyordu. 1921 yılında karşılaştığı bu hayvanı o dönemde kimse tanımıyordu. Hayvan bilimciler yıllar sonra bu hayvanın kızıl panda olduğunu açıkladı.
Büyük ile küçük
Büyük panda ile kızıl panda birbirlerine benzemezler. Kızıl panda bir kediden biraz büyüktür. Ağırlığı, güzel ve bol tüylü kuyruğuyla birlikte 4 kg kadardır. İlginç azı dişleri bütün bilim adamlarını yanıltmıştır. Bu yüzden kızıl pandanın büyük panda ile aynı aileden olduğunu düşünmüşler. Adlarının aynı olması gibi.
Büyük pandanın ise kuyruğu yoktur. Ağırlığı 150 kg'ı bulur.
Son yıllarda hayvan bilimciler büyük pandayı ayılar sınıfına aldı.
Kızıl panda ise ailurus fulgens (ışıldayan kedi) ailesinden sayılır. Bu aileyi tek başına temsil eder.
Bilim adamları canlıları, aile ve cinse göre bölümlere ayırır. Bu bölümlere latince bir ad verilir. Hayvanlarda ise atalarının ortak özellikleri göz önüne alınarak bir sıralama yapılır.
Örnek olarak köpekgiller ailesine (canidae) adı verilir.
Bu sınıfa giren Kurt'a canis lupus denir.
Kedigiller ise (felidae) dır. Bu grupta yer alan saz kedisi ya da diğer adıyla (bataklık vaşağı)'nın adı (felis chaus)’ dır.
Ormanda çok iyi gizlenir
Himalayalar'daki ormanlarda yazlar sıcak ve nemlidir. Sürekli yağan yağmurlar, ormandaki bitkileri balta girmemiş ormanlara çevirir. Bu ormanın içinde dev bambular, kayın ağaçları, yosun ve likenler yer alır. İşte bu kalabalığın arasında kızıl panda yaşar.
Kızıl pandanın en korktuğu şey öldürücü sıcaklardır. Bu sıcaklar, muson rüzgârlarından önce nisan ile haziran ayları arasında olur. Bu dönemde bir ağacın kovuğuna girip, akşam serinliği çıkıncaya kadar yatar.
Zamanını geçirdiği ağaçlarda çok sivri tırnaklarıyla ağaç kabuklarına tutunarak durur.
Gözü hep yukarıda
Kızıl panda ilkbahar sonu ve yaz aylarında yükseklerdeki ormanlara çıkar. Bu mevsimde her yer nemli ve kaygandır. Eğimli toprak,ağaçlar,kayalar… Ama kızıl panda bu kaygan ortamda hiç kaymaz. Ayaklarının altında kısa kıllardan oluşan bir kürk parçası vardır.Bu kürk parçası kaymasını engeller. Ayrıca kendisini sıcak tutar.Bu özellikleriyle ormanda gözlerden uzak ve yalnız bir yaşam sürer.
Kışın bulunduğu bölgeler çok soğuk olur. Top gibi yuvarlak biçime döner,tüylerinin içinde soğuktan korunur.
Kızıl Panda öylesine güzeldir ki, 1485 yılında tahttaki Nepal kralı bu hayvanın korunmasını emretmiş.
Bugün Avrupa'nın çeşitli hayvanat bahçelerinde yaşamakta olan 110 civarında kızıl panda bulunmaktadır. Bunlar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarından, yaşamaları için başlatılan çalışmaların bir sonucu olarak Avrupa'ya getirilmişlerdir.
Dost ve düşman
Himalayala’rın üst taraflarında yaşamaya çalışan kızıl pandanın düşmanı çok azdır. Bu bölgede yaşayan kar panteri ile kartal onun en çok korktuğu canlılardır. Bu kadar az düşmanı olan bir canlının yine de nesli tehlike altındadır.Yıllardır kürk avcılarının hedefi olmuş, kürkü için avlanılmıştır.
Hindistan hükümeti 1960 yılında aldığı bir kararla kızıl pandayı korunması gereken doğa varlıkları arasına almıştır.
Uzun beden yapısı,kızıl postu, sivri yüzü,tüylü kuyruğu olan kızıl tilki ile kızıl panda arasında benzerlikler vardır.