SİSAL BİTKİSİ HAKKINDA BİLGİ

Bu bitki Amerika kıtasının soğuk rüzgar, sert verimsiz toprak ve sıcak güneşinde yetişen bir bitkidir. Yaprakları elyaflı olduğu için dokuma sanayisinde kullanılır. Elyafın kıymeti nedeniyle bu bitki daha verimli topraklarda yetiştirilmeye çalışılır. Bitki yetişir ve büyükçe yaprakları çıkar. Fakat, yaprakların içinde elyaf yok. Sonra anlaşılır ki bitkinin kötü toprak, soğuk rüzgar, sıcak güneşle mücadelesi onun lifli yapısının nedenidir. Yani içindeki cevheri geliştiren bu zorlu koşullardır.
Sisal lifleri ile yapılan masaj; ciltteki sivilceler, egzama, varis, sedef, selülit gibi cilt hastalıklarına çok faydalıdır. Sağlıklı ciltler için de çok etikili peeLing görevi yapar, böylelikle cildi temizler.

SİSAL KULLANIMI
Sıcak suya tutulduktan sonra banyo sabunu(jel) ile süngerin(lif) tercihen yüzeyinde köpürtülerek uygulanır.
Su ile temasında çabucak yumuşar.
Esneyen özelliği sayesinde cildi tahriş etmez.
Yüz temizliğinde rahatça kullanılabilir.
Banyo işleminden sonra bol su ile durulanıp nemli kalmaması için kurutulmalıdır. 


 Yapraktan elde edilen lif sınıfında en fazla Sisal'den lif üretilir. Sisal bitkisi Amerika kıtasında, soğuk rüzgar, sert verimsiz toprak ve sıcak güneşte yetişen bir bitkidir. Yaprakları çok elyaflı, dokumada kullanılır. Elyafının kıymeti nedeniyle, bu bitkiyi daha verimli topraklarda yetiştirilmektedir. Brezilya, Afrika ve Endonezya'da yetiştirilen Sisal bitkisi, 7–8 yaşına geldiğinde lif üretimi için kullanılabilir. Uzun, etli ve kın şeklindeki yaprakların % 80-85'i sudur. Taze yapraktan çürütme yöntemi ile % 3–4 kadar lif elde edilebilir. Bir bitkiden 15–20 yıl boyunca ürün alınabilir. Sisal lifleri birbirleri ile yapışık halde bulunan hücre demetleri şeklindedir. Liflerin boyu 100 cm'e kadar ulaşır. Rengi beyazdan sarı, kahveye kadar gider. Yapısı % 65–72 selüloz içerir. Lifte küçük gözenekler olduğundan nem çekme özelliği fazladır. Sağlamlığı ve tuzlu suya karşı dayanıklılığı oldukça fazladır. Aynı zamanda diğer kaba liflere göre esnekliği iyidir. Bu nedenle; örme işlerinde, gemi halatlarında, tarımda ve denizcilikte bağlama malzemesi olarak da kullanılır.