SEZARYENDAN SONRA NORMAL DOĞUM

Tags


sezaryenden sonra normal doğum olur mu? sezaryen sonrası normal doğum yapılır mı? sezeryan doğumdan sonra normal doğurulabilir mi?


SEZARYENDAN SONRA NORMAL DOĞUM

Sezaryen  doğum yapmış olan bir kadı­nın daha sonrasındaki hamileliğin­de normal doğum yapışına “sezaryen­dan sonra vajinal doğum ya da "sezaryen­dan sonra normal doğum” denilir­­. Bu durum her zaman olanaklı olmaz fakat bir­takım şartlar sağlandığı zaman olanaklı olur ve ülkemizde olmasa bile bir­takım ülkelerde sık uygulanır­­. Her zaman olanaklı olmayan ve her zaman güvenilir olmayan bir durum olduğu da açık­tır­­. Bu nedenle bir kere sezaryen  geçiren  kadınlar bun­dan sonrasındaki gebeliklerinde de hemen  her zaman sezaryen  olacakları hususun­da tavsiye­ler alırlar bu sebepten  ötürü genel olarak “bir kere sezaryen  hep sezaryen” sözü muteber olmakta­dır­­.

Ne tür hallerde sezaryen­dan sonra normal doğum uygun olmaz?
 
- Önceleri sezaryen  olmanızı gerektirmiş olan durum hala devam ediyor ise zorunlu olarak yine sezaryen  yaptırmanız gerekli olacaktır­­. Örnek verecek olursak annenin herhangi bir hastalığı nedeniyle sezaryen  gerekli olmuş ise ve bu hastalık hali hazır­da devam ediyorsa­.

- Önceleri geçirilmiş olan sezaryende rahim dik şekil­de (vertikal) kesilmişse sonr­dan normal doğum yapılamaz çünkü bu durumda rahmin normal doğumda yırtılma (rüptür) rizikosu çok yüksektir­­. Fakat sezaryenlerde rahim duvarına dik şekil­de kesi ender olarak yapılır çoğu kez yan (transvers) kesi yapılır­­. Bu kesiden  kasıt cildinize yapılmakta olan kesi değil rahim duvarına yapılmakta olan kesidir­­. Cilt yan kesilse bile rahim duvarındaki kesi dik ola­bilir­­. Bunu sezaryeni yapan doktor bile­bilir sadece­.

- Önceden sezaryen  gerektirmiş olan durum anne doğum çatısı­nın uygunsuzluğu ise bu durum değişmeyeceği için yine normal doğum olamayacaktır­­.

- Çoğul gebeliği bulunan kadınlar

- Yüksek tansiyon ve şeker hastalığı bulunanlar

- Önceden sezaryen  dışın­da rahimle ilgili ameliyatlar (myom ameliyatı gibi) geçirenler

- Acil sezaryen  ameliyatı yapılamayacak yerlerde sezaryen­dan sonra normal doğum denenmemelidir­­.

Sezaryen­dan sonra normal doğum kimler için daha uygundur:

- Önceden yalnızca bir kere sezaryen  geçirmiş bulunan kadınlar

- Pelvis yapısı (doğum kanalı) normal doğuma uygun bulunan kadınlar

- Önceden sezaryen  dışın­da rahim ile alakalı ameliyat (myomektomi gibi) geçirmemiş bulunanlar

- Normal olarak doğuma engel oluşturacak herhangi bir hastalığı olmayanlar

- Bebeğin kilosunun normal sınırlar­dan fazla olmayışı ve başı doğum kanalına doğru (verteks) pozisyonun­da olması

Sezaryen  ile doğumun ve normal yolla doğumun bir­takım farklı avantajları ve riskli durumları olduğu hal­de sezaryen­dan sonra normal doğumun da bir­takım avantajları ve riskli durumları vardır­­. Örnek verecek olursak sezaryen­dan sonra normal doğum ile anne bir kere daha sezaryen  olmaktan kurtulmuş olacak ve doğumdan sonra ağrı, enfeksiyon, kanama gibi komplikasyonlar(istenmeyen  durumlar) daha az olacaktır­­.

Fakat sezaryen­dan sonra normal doğumun getirdiği en  büyük risk rahmin yurtılışı (uterin rüptür) riskidir ve bu durum bazı zamanlar yırtık alanın onarılışı ile tamir ola­bilirken  bazı zamanlar rahmin bütünüy­le alınmasını gerektirecek kadar ciddi olabilmektedir hat­ta fazlaca miktar­da kanama ile anne hayatını tehlikeye sokabilmektedir­­. Yapılan çalışmalar­da sezaryen­dan sonra vajinal doğum denemeleri­nin yüzde 60-80 oranın­da başarıyla sonuçlandığı gösterilse de mü­him risklerin­den  dola­yı ülkemizde sıcak bakılmayan ve pek denenmeyen  bir uygulamadır­­. Bazı zamanlar sezaryenin üstün­den  5 ya da 10 sene geçerse artık normal doğumun risksiz olabileceği hususun­da yanlış duyumlar olabilmektedir hastalar etrafında, bunun aslı yoktur ve sezaryenin üstün­den  çok yıllar geçse bile bir şey değişmez­­.

Bazen  sezaryen  geçirmiş bir anne adayı sancı çekmiş ve rahim ağzı fazlası ­ile açılmış, normal doğuma azıcık kalmış şekil­de geldiğinde zorunlu olarak normal yoldan doğurtulabilmektedir­­.