Kabızlık Kabız Olanlar Hangi İlaçlar Kullanılır?

Tags

Kabızlığı Önlemek İçin Nasıl Önlemler Alınabilir?

Dışkılama ihtiya­cını uzun müddet ertelenmemek gerekir­­. Çoğu kişi yemekten  ve öncelikli olarak de kahvaltıdan yaklaşık 30 dakika sonra dışkılama ihtiya­cı hisseder­.

Düzenli bir şekilde egzersiz yapmak kalın bağırsak hareketleri­nin düzenli olmasın­da epey önemlidir­­.

Lifli besinlerin ve sıvı alımı­nın artırılışı, dışkı­nın yumuşak olması için ve dışkılama refleksi­nin daha ba­sit uyanma­sı yönün­den  epey önemlidir­­.


Kabızlık Tedavisinde Hangi İlaçlar Kullanılır?

Kabızlık çoğu kez alınan kolay tedbirlerle üstesin­den  gelinebilen  bir problemdir­­. Bazı hallerde ise laksatif olarak isimlendiri­len  ağız yoluyla alınan ilaçlar problemin çözümün­de oldukça faydalı ola­bilir­­.

Şu an­da eczanelerde laksatif olarak kullanıma sunulan oldukça fazla sayıda ilaç vardır­­. Bu ilaçları temel­de 2 gruba ayırmak mümkündür: uyarıcı laksatifler ve mekanik laksatifler­. Uyarıcı bulunanlar kalın bağırsağın hareketleri­ni uyarıp kabızlığı gideren  ilaçlardır­­. Bu ilaçlar kabızlık sorunu­nu çözme konusun­da oldukça tesirli olmalarına karşın belirli bir müddet sonun­da bağırsağı bu maddelere karşı bağımlı hale geti­rip “bağırsak tembelliğine” yol açabilecekleri için kısa süreli kullanılmaları gerekiyor­. Bu ilaçlar ayrıca bağırsak kramplarına ve fışkırır şekilde dışkılama gibi yan tesirlere de neden  ola­bilir­ler­.

Mekanik laksatifler ise kabızlık sorununu dışkı­nın nitelikleri­ni değiştirerek çözerler­. Bu ilaçlar kalın bağırsağın doğal hareketleri­ni etkilemedikleri için yan tesirleri daha azdır ve daha uzun süreli kullanıla­bilirler­.

Başka bir çözüm de lavman olarak isimlendiri­len  işlemlerdir­­. Makattan kalın bağırsak içerisi­ne verilip uygulanmakta olan bu ilaçlar doktor tavsiye­si ile belli aralıklarla uygulandıkların­da bilhassa uzun zaman­dan beri dışkılamanın gerçekleşemediği hallerde oldukça tesirli ola­bilirler­.

Kabızlık İçin Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

Kabızlık probleminin basit önlemlere ve ilaç tedavisine yanıt vermemesi durumunda.

Tuvalete gidildiğinde dışkıda kan görülmesi durumunda.

Dışkılamanın aşırı derecede acı verici olması durumunda.

Kabızlık ve ishal atakları­nın birbiri­ni takip etmesi durumunda.

Kabızlıkla bir­likte vücut­ta bir sorun olabileceği­ni düşündüren  başka belirti ve bulguların olması durumunda.

yukarıdaki hallerde bir İç Hastalıkları Uzmanının yapmış olduğu değerlendirmeden sonra direkt tedaviye başlaya­bilir, bir­takım ileri incelemelerin yapılmasını isteyebilir ya da sizi bir Genel Cerrahın ya da Gastroenteroloji Uzmanının muayenesi etmesini tavsiye edebilir­­.