İFTARDA VE SAHURDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Tags

Ramazan ayı içerisinde olduğumuz şu günlerde dinimiz gereği yapmamız gereken ibadetimiz olan orucumuzu sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmek için uzmanlar birtakım şeylere dikkat etmemiz gerektiğinin altını önemle çiziyorlar.

Bizde bu nedenle bugün ki yazımızda en çok yapılan hatalardan yola çıkarak yapılması gerekenlere kısaca değinmek istedik. Orucumuzu tutarken vücudumuzu açlıktan ziyade susuzluk zorlamaktadır. Özellikle bu uzun yaz günlerinde vücudun susuzluğa olan direnci daha da düşmektedir. Oruç nedeniyle beslenme şeklimizde saatlerimizde değişiklik olacağı içinde sahura kalktığımız süre ile iftar arasındaki süre arasında vücudun susuzluğa karşı dayanabilmesi için kurulacak dengenin önemi hayati derecededir.
Bu nedenle orucumuzu açtıktan sonra yediklerimize özen göstermeli gazlı, kafeinli içeceklerden ve yüksek şeker ihtiva eden ürünlerden mümkün mertebe uzak durulmalıdır. Bunlar yerine su içilmeli ardından bitki çayları, maden suyu, kefir, ayran, açık çay, hoşaf ve komposto tarzı içecekler tercih edilmelidir.

Su içmekte zorlanan kişiler suyun içine tarçın, nane ya da çilek gibi meyvelerden birkaç tane atarak suyu biraz daha cazip hale getirebilirler.

Bunların dışında iftarda dikkat edilmesi gerekenler,

Orucumuzu açarken yukarıda da bahsettiğimiz gibi kaybettiğimiz su miktarını dengelemek için ilk olarak ılık bir suyla orucumuzu açalım. Ardından zeytin, peynir ve çavdar ya da tam buğday ekmeği ile devam etmeniz düşmüş olan kan şekerinin yükselip dengelenmesini sağlayacaktır.

Üstelik bu şekilde ufak atıştırmalık gün boyu aç kalan midenizin de sindirim işine daha rahat geçişini sağlayacaktır. Bunlardan sonra tüketeceğiniz ana yemeğin havalarında sıcak olması nedeniyle zeytinyağlı sebze yemeği ya da fırında veya ızgara da yapılmış yağsız ya da az yağlı et yemeklerinden olabilir. Kuru baklagillerde yine oruç sonrası için uygun bir yemek listesi oluşturacaktır.

Bunların dışında yine vücudumuzun temel yapı taşlarından protein ve kalsiyuma olan ihtiyacını karşılamak için içerinde yoğurt barındıran haydari, cacık, ayran veya yoğurtlu bir salata bu ihtiyacımızı karşılamamıza yardımcı olacaktır.

Ama tüm bunları yaparken su içmeyi atlamayalım. Su gözümüzün önünde olsun.

Sahurda dikkat etmemiz gerekenler,

Bir kere öncelikle şunu belirtelim sahura kalkmak vücudun aç ve susuz kalacağı süreyi kısaltacağından oruç süresince mutlaka sahura kalkalım.

Sahurda yemek tercihini kahvaltılık yaparak ya da yemek yiyerek yapabilirsiniz. Eğer kahvaltı tarzı bir sahur yapacaksanız lor, az yağlı peynir, yumurta gibi ürünler tercih ederlerse bu onların oruç süresince su ve protein ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlayacaktır. Yemek tercihinde bulunanlar ise zeytinyağlı yemekleri, ızgarada pişirilen et ürünlerini tercih edebilirler.

Yine bunların yanında mevsim meyveleri de uygun tercihler arasında kabul edilmektedir. Bol sıvı özellikle su tüketimi de çok önemlidir.

Atlanmaması gereken diğer önemli noktada zaten genel olarak dikkat edilmesi gereken bir durum olan yemek sonrası hemen yatılmaması ve araya zaman koyulması belli süre geçtikten sonra yatılmasıdır. Bu süre sindirim için çok önemlidir.

Kısaca verdiğimiz bu bilgilerin yararınıza olmasını diliyorum. Hayırlı ramazanlar.