Gebelikte Hamilelikte Tedavi Baş Dönmesi Nasıl Geçer?

Tags

Gebelikte Baş Dönmesi Ne Zaman Başlar?

Gebelikte baş dönmesi­nin en  fazla görüldüğü zaman ilk üç aylık dönemdir­­.

Gebeliğin sekizinci haftasın­dan başlayarak baş dönmeleri başlaya­bilir­­. Sekizinci haftadan on ikinci haftaya kadar, gebe kadınlar­da baş dönmeleri oldukça sık görülmekte­dir­­. Hemen  hemen  her 100 hamile kadın­dan 70 ya da 80'i baş dönme­si sıkıntısıyla gele­bilir­­. Baş dönmeleri­nin gerçek sebebi, gebe vücudunun uyum sürecine girmesiyle bir­likte yaşanan tansiyon düşmesidir ve korkulacak bir durum olmaz­.

Gebeliğin başka zamanların­da de yorgunluktan kaynaklı olan düşük tansiyon olasılı­ğı meydana gele­bilir­­. Şeker düşme­si gibi hal­ler gebe kadınlar­da genel­de görülür ve baş dönmesiyle sonuçlana­bilir­­.

Gebeliğin son üç ayın­da meydana gelen  özel durumda bebek ve rahim büyür­. Buna karşılık hamile kadı­nın sırt üstü yatışıyla rahim, arkadan geçen  aort damarına baskı yapar­. Kalbe giden  damarlar baskı altın­da olduğun­dan kalbe daha az kan gitmekte­dir­­. Bu şekil­de bir baş dönme­si meydana gele­bilir­­. Bu durumda yapılabilecek en  iyi şey, hamile kadı­nın hafif olarak sola dönme­si ve aort damarı üstündeki baskıyı azaltmasıdır­­.


Gebelikte Baş Dönmesi Nasıl Geçer?

Gebeliğin ilk üç ayın­da meydana gelen  ve genel­de yaşanmakta olan baş dönme­si fiziksel olarak kabul edi­lir­­.

Gebe kadınlar­da fiziksel olarak meydana gelen  baş dönmesi; dinlenilirse hafifleyecektir­­. Fakat bütünüy­le ortadan kalkma­sı ilk üç ay için olanaklı olmaz­.

Gebeliğin ikinci üç aylık sürecinde, fiziksel olarak tanımlanan baş dönmeleri kaybolmaktadır­­. Gebeliğin ilk üç aylık çağı­nın bitmiş olmasına rağmen, gebe kadınlar­da baş dönmeleri varsa, fiziksel sebeplerden  başka sebepler mevzu­bahis ola­bilir­­. Bu durumda, gebe kadınların doktora danışıp baş dönmesine sebep olan başka bir hastalık olup olmadığı­nın araştırılışı gereklidir­­.

Gebelik süreci boyunca görülmekte olan ve gebelerde baş dönmesine sebep olan şeker hastalığı, tansiyon düşmesi, kansızlık gibi hastalıklar basit tedaviler ile hekimler tarafın­dan tedavi edilebilmektedir­­. Bu hastalıklar ortadan kalktığın­da bu hastalıklar­dan kaynaklı bir şekil­de maruz kaldığınız baş dönmeleri de son bulacaktır­­.


Gebelikte baş dönmesi için evde ne yapabiliriz?

Gebelik sürecinde gebe kadınlar­da yaşanan baş dönme­si genel­de karşılaşı­lan bir haldir­­. Gebeliğin ilk üç ayın­da meydana gelen  baş dönmelerine fazlaca müdahale edilemez­. Bu süreçte anne adayı­nın vücudu hamileliğe alışmaya çalışır­­. Hamileliğe uyum süresince baş dönmeleri görülmeye devam eder ve bütünüy­le oradan kalkmaz­.

Anne vücudunun hamileliğe uyumu hari­cinde ilk üç ayda ortaya çıkabilecek baş dönmelerine evde müdahale etmenin farklı yolları mevcuttur­. Bunlar­dan ilki baş dönmesi­nin sebebine müdahale etmektir­­. Örnek verecek olursak baş dönme­si hamile kadı­nın hızlı pozisyon değiştirmesin­den  kaynaklanıyorsa ani hareketler yapmaktan uzak durmak, şeker düşüklüğünden kaynaklı olan bir baş dönmesiyse yiyecek desteği yapmak baş dönmesine karşı evde alabileceğimiz önlemlerdendir­­.

Gebelikte baş dönmesi­nin önüne geçebilmek amacı ile beslenmeden  kaynaklı olan sıkıntıları, gebelik boyunca sık aralıklarla ve dengeli beslenerek, öğünleri takip edip ve şeker düzeyimizi sabit tutmaya çalışarak çözebiliriz­.

Bilhassa hamileliğin son üç ayın­da meydana gelen  ve pozisyon­dan kaynaklı olan baş dönmelerinde, yatar konumda iken  rahim arkadan geçen  büyük damarlar üzerine baskı yaparak gebe kadınlar­da kalbe giden  damarları tıkar ve kalbe giden  kan miktarı azalır­­. Bu sebeple de gebe kadınlar­da baş dönme­si oluşa­bilir­­. Evde kolay bir pozisyon değişikliği ile bu durumun önüne geçile­bilir­­. Daha çok sola dönmek bu sorunu kolaylık­la çözebilir­­.


Hamilelikte Baş Dönmesi Neden Olabilir?

Hamile kadınların geçirmiş olduğu hamilelik süreci boyunca meydana gelen  baş dönmesi­nin farklı sebepleri ola­bilir­­. Bunlar arasında; tansiyon düşüklüğü, şeker düşüklüğü, oturup kalkarken  gebe kadınların yapmış olduğu ani bir takım hareketler sonucu oksijen  miktarı­nın düşme­si gösterile­bilir­­. Bu tür fiziksel sebeplerin tedavi edilmesine gerek yoktur, olağan hal­ler olarak bilinmektedirler­.

Hamilelik süresi boyunca baş dönme­si ile sonuçlanan ciddi sayılabilecek hastalıklar ola­bilir­­. Örnek verilecek olursa, kansızlık ya da anemi olarak bilinmekte olan durumlara, uygun tedavi yöntemleri ve uygun ilaçlarla müdahale edilişi zorunludur­. Demir formları kullanılarak hekimler gebe kadınlar için gerekli tedaviyi başlata­bilirler­.

Hamilelik sürecinde baş dönmesiyle kendisi­ni gösteren  bir başka hastalık da şeker düşüklüğüdür­­. Hamileliğin 6. ayın­dan itibaren, hamilelik durumu gebe kadınlar­da şeker hastalığına yatkınlık ortaya çıkara­bilir­­. Şeker hastalığına yatkınlık sebebiyle, gebe kadınlar aç kaldıkların­da şeker anormal düşer ve gebe kadınlar­da baş dönmesine sebep ola­bilir­­.

Hamile kadınlar­da hamileliğin hari­cinde başka bir hastalıktan kaynaklı olan baş dönmelerine tedavi ile yanıt verilmekte­dir­­. Lakin bunun dışın­da kalan hallerde gebe kadınlar­da görülmekte olan baş dönme­si olağan kabul edilmektedir ve herhangi bir tedaviye gerek görülmemektedir­­.