Damar Sertliği Nedir?
Yaş ilerlediği müddetçe atardamarların elastikiyeti azalır, damar duvarlarına kalsiyum tuzları ve yağlar yerleşmeye başlar. Sonunda damar sertliği hastalığı ortaya çıkmaktadır. Genelde 40 yaşın üstündeki kişilerde en fazla karşılaşılan ölüm nedeni, damar sertliğinden ötürü beyin veya kalbin yetersiz beslenmesidir. Damarların sertleşmesinde sigaranın ve kolesterolün rolü büyüktür.
Damar Sertliğinin Belirtileri: Hasta atardamarların desteklediği vücut kısmına göre farklılık göstermektedir. Atardamarların kanaması neticesi pıhtı oluşumu, damar tıkanması ve felç görülmektedir.
Damar Sertliği Nasıl Tedavi Edilir?
Genelde sebeplerin ortadan kaldırılışı amaçlıdır. Hastaya atardamarları genişletici ilaçlar kullanılır. Kolesterolü az yiyecekleri kapsayan bir diyet uygulanmaktadır.
Atardamarlar sağlıklı bir bünyede esnek bir yapıya bürünmüştür.Vücudun yapısına göre şekil almaktadır, bazı durumlarda genişler bazı durumlarda ise daralarak hareket eder,bu sayede damardan aktarılan kanın miktarı ayarlanmış olur. Çeşitli durumlardan dolayı atardamar duvarları zarar görebilir ya da farklı bir hal alabilir bu durumda kan akış miktarı azalır yada çoğalır.Damar duvarlarının sertleşmesine hastalığın adı yani damar sertliği adı verilmektedir.
Damar sertliği, diğer hastalıklara nazaran teşhisinde geç kalındığında kalıcı hasarlara ve hatta ölüme bile neden olabilmektedir…Kalp krizinin ve beyin kanaması gibi hastalıkların başlangıcı olarak bilinmektedir bu yüzden vücutta taşıdığı risk çok daha fazladır.Batılı ülkelerde hastalığın görülme oranı diğer bölgelere göre çok daha fazladır.
Hastalığın Nedenleri Nelerdir?
Hastalığın nedenleri kontrol edilemeyen sebeplere bağlıdır.Bu aileden gelen genetik yapı ile alakalıdır.Bu hastalıktan yaşlılar daha çok etkilenmektedir.Zayıf bünye onarım konusunda sıkıntı yaşamakta ve tedavi aşamasında da yetersiz kalmaktadır. Damar sertliği’nin neden olduğu rahatsızlıklar genel olarak orta yaş sonrası dönemde daha çok görülmektedir.Kalp krizi,40 yaş üstü insanlarda diğer yaşlara oranla çok daha fazladır.Eşit şartlarda ve bünyelerde erkek cinsinin damar sertliği hastalığına yakalanması daha sık görülür.Menopoz öncesi bayanlarda bu rahatsızlığın görülmesi nadirdir bu da hormonal bir olaydır.Menopoz sonrasında ise kadınlık hormonu östrojenin azalması sonucu kadınlarda bu hastalık meydana gelir ve tedavi aşamasında hormonal destek sağlanır.Bu hastalıkta tansiyon önemli bir yere sahiptir.Yüksek tansiyon görülen hastalarda tedavi süreci daha uzun sürmektedir ki zaten hastalığın başlangıç aşaması da yüksek tansiyondur…Sigara kullanan bir insanda damar sertliği ve kalp hastalıkları kaçınılmazdır.Aşırı tüketilen sigara bünyeye olumsuz bir şekilde etki etmektedir.Sigaralı ortam,beslenme düzensizliği ve düzenli yapılmayan spor hastalığın tetikleyicisidir…
Belirtileri Nelerdir?
Hastalık kendini ilk aşamada direkt olarak belli etmez kontroller sonrası damar kapaklarında görülen zedelenmeler hastalığın ilk aşamasıdır.Damar sertliği eğer kalpte başlarsa bu çok daha tehlikelidir buna bağlı olarak kalp kası düzenli olarak kasılıp gevşemekte zorluk çeker.Kalp ritmi bozuklukları ve göğüs sıkışması hastalığın en büyük belirtileridir.Göğüs sıkışmaları birçok insanda görülebilir fakat hastalık aşamasında bu sıkışmalar sürekli ve büyük ağrılar şeklinde yaşanır.
Bacaklarda görülen damar sertliği kasılmalara ve kramplara neden olur bunun için de düzenli egzersiz en büyük yardımcıdır,kalp için de aynı şey söylenebilir düzenli yapılan spor bu hastalığı sizden uzak tutacaktır…
Tedavisi Nasıl Yapılır?
Anjiyo denilen ultrason yöntemi ile damarlar kontrol altında incelenir ve tıkanıklık varsa ilk olarak bunun tespiti yapılır. Bazı hastalara efor testi uygulanır. Tedavi hastalığın boyutuna göre yani damarların durumuna göre belirlenir,eğer daralma çok fazla değilse hastaya ilaç tedavisi uygulanır ve tedavi bu şekilde sonuca ulaştırılır,daha ciddi durumlarda ise bypass ameliyatı gerçekleştirilir.Hastalıktan korunmak ya da tedavi sürecini hızlandırmak adına sigaralı ortamdan uzak durmak ve düzenli spor yapmak gibi programlar uygulanır. Yüksek tansiyonu kontrol altına almak ve beslenme listesi vermek de tedavi süreci içerisinde yer almaktadır.Daha önce kalp krizi geçirmiş hastalara farklı ilaç tedavisi uygulanmaktadır bu da yeni bir kalp krizi rahatsızlığını önlemek amaçlı uygulanır.
Damar Sertliği Nedir?
Kanın damar içindeki akış hızını ve miktarını düzenlemek için damarlar duruma göre daralır veya gevşer. Bu sayede hem tansiyon düzenlenir hem de vücutta bulunan kan dengeli bir şekilde dağıtılır. Ancak bazı nedenlerden dolayı damarlar esnekliğini kaybeder. Esnekliğini kaybettikten sonra ise gerektiği gibi daralıp gevşeyemez. Bu duruma damar sertliği denir. Damar sertliği direkt olarak ölümcül sonuçlar doğurabildiği gibi damar darlığı veya damar tıkanıklığı gibi problemlere de sebep olabilir.
Damar Sertliğinin Nedenleri
Kalp ve damar problemlerinin birçoğunda olduğu gibi damar sertliğinde de genetik faktörlerin etkisi vardır.
Alkol ve sigara kanın damar içindeki akışını ve damarın esneme özelliğini bozabilir. Bunun sonucunda ise ilk ortaya çıkacak problem damar sertliğidir.
Tereyağı, fazlaca kullanılan sıvı yağlar ve bunlar gibi damar içerisinde birikme yapabilecek gıdaların çok fazla tüketilmesi damar sertliğine sebep olabilir.
Hormonlar vücuttaki pek çok fonksiyon ve sistemin düzgün biçimde çalışmasını sağlar. Bunlardan bir tanesi de kalp ve damar sistemidir. Hormonal hastalıklar, menapoz, hamilelik gibi hormon düzenin değiştiği durumlar damar sertliğine sebep olabilir.
Damar Sertliği Belirtileri Nelerdir?
Damar sertliğinin ilk belirtisi çabuk yorulmadır.
Göğüs ağrısı ve nefes darlığı da damar sertliğinin tipik belirtileridir.
Bacaklarda uyuşma meydana gelir ve yürüme güçlüğü yaşanır.
Ayak tırnaklarında morarma ve kalınlaşma meydana gelir. Bu belirti genellikle kalp problemlerini düşündürmez ancak bilinçli olup vücuttaki değişiklikleri önemsemek gerekir.
El ve ayak parmaklarında üşüme de damar sertliğinin nadir görülen ancak ciddi bir belirtisidir.
Damar sertiliği nedeniyle kasların da yeterince beslenememesi durumu görülür. Bunun sonucunda da kaslar gerekli şekilde kasılıp gevşeyemez. Sonuç olarak kaslarda güçsüzlük ve kramplar meydana gelebilir.
Damar Sertliği En Çok Hangi Damarlarda Görülür?
Damar sertliği, damarlarda biriken maddelerden kaynaklandığı için en sık problem görülen damarlar en yoğun kan akışı olanlardır. En yoğun kan akışının olduğu damarlar ise; bacaklara temiz kan götüren ve kalbe kirli kan toplayan damarlardır.
Damar Sertliğinden Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Düzenli spor yapmak kalp ve damar sağlığını olumlu etkiler. Bunun neticesinde oluşabilecek hastalıklar ya engellenir ya da ileriki yaşlara ertelenir.
Sağlıklı beslenmek, alkol ve sigaradan uzak durmak damar sertliğini önler.
Düzenli uyku tüm vücut için gereklidir. Organların ve sistemlerin genç kalması için düzenli uyku şarttır.
Damar Sertliği Çocuklarda Görülür Mü?
Damar sertliği genellikle yılların birikimi ve damarların esnekliğini kaybetmesi ile gerçekleşir. Ancak bazı durumlarda damarlar doğumdan itibaren yeterli esnekliğe sahip değildir. Böyle doğan bebeklerin çocuk yaşlarda damar sertliğine yakalanma riski yüksektir.
Damar Sertliği Nasıl Tedavi Edilir?
Damar sertliğinin ilk aşamasında anjiyografi denilen tespit yöntemi uygulanır. Bu yöntemle damarın içerisindeki sertliğin veya varsa darlığın tam konumu belirlenir. Sonrasında basit bir problem varsa ilaç tedavisi ile kan akışının düzenlenmesi sağlanır. Ancak fiziki olarak düzeltilmesi gereken bir problem varsa cerrahi müdahaleye başvurulabilir. Bunun için anjiyoplasti veya bypass yöntemi kullanılır. Tedaviye ek olarak hastanın düzenli spor yapması ve zararlı alışkanlıklardan uzak durması gerekir.
Damar Sertliği Ölümcül Mü?
Damar sertliği, kan dolaşımının sağlıklı biçimde işlemesini engeller. Bu nedenle vücut dengesini sağlayan tansiyon ve nabız gibi değerler de olumsuz etkilenir. Vücut dengesinin bozulması bayılma, beyin kanaması, damar yırtılması gibi ölümcül olaylara yol açabilir. Yani damar sertliği ölüm tehlikesi olan bir rahatsızlıktır. O yüzden damar sertliği belirtisi gösteren kişilerin kardiyoloji uzmanına muayene olması ve tedavi edilmesi gerekir.
Damar Sertliği Belirtileri Nelerdir?
Tags