Home
Bilgi
Bebeklerde Balgamlı Öksürük Nedenleri Ve Tedavisi
Bebeklerde Balgamlı Öksürük Nedenleri Ve Tedavisi
Bebeklerde balgam neden olur?
Solunum sisteminin, ağızdan ve burundan başlayıp akciğerdeki hava keseciklerine kadar havayı ileten kısmının sürekli olarak nemli kalması gereklidir. Solunum sisteminin iç çepherini döşeyen epitel dokusu denilen doku, bu nemi sağlayabilmek için salgı fonksiyonunu gerçekleştirir ve bu salgılara balgam adı verilir. Bu fonksiyon normal bir insanda ve normal bir çocukta solunum yollarını nemli tutacak kadar salgılanır. Bu salgıların burundan gelen kısmına sümük, akciğerden öksürük ile gelen salgıya da balgam adı verilir.
Balgam bebeklerde de olur ve bazı bebekler yutma fonksiyonlarını daha yavaş çalıştırdıkları için ağızlarından dışarıya tükürükleri akabilir. Fakat bu durum bazen bebeğin genizine kaçar ve bebeğin dolu bir şekilde öksürmesine sebep olur. Bu durum bebekte balgam çıkıyor görüntüsüne yol açar. Sağlıklı görülen, neşesi yerinde olan, beslenmesi dengeli olan, ateşi olmayan bir bebekte ara sıra balgam çıkarma görülebilir.
Bebeklerde balgam çıkarmaya neden olan hastalıklar
Bebeklerde balgam çıkarmaya neden olan hastalıkların başında viral enfeksiyonlar ve basit soğuk algınlıkları gelir. Bebeklerde balgam oluşmasının diğer bir nedeni ise bebeğin sigara dumanına maruz kalmasıdır. Kış aylarında bebeğin yaşadığı yerde hava kirliliği var ise bu durumda da bebeklerde öksürük, balgam çıkarma şikayetleri görülür.
Bebekte balgam nasıl anlaşılır?
Genellikle üç aydan daha küçük bebeklerin akciğerlerinde yüksek oranda balgam oluşması bebeklerde ciddi solunum güçlüğüne yol açabilir. Solunum güçlüğü olan bebekte sürekli ağlama, huzursuzluk, beslenmede bozukluk ve hırıltı gibi şikayetler görülür. Balgamı olan bebekler enerjilerini daha çok nefes almayı harcadıkları için beslenmek için enerji sarf edemezler. Bu durumda anne bebeğine zorla beslemeye çalışır ise bebek kusar ve akciğerleri zarar görebilir. Bu nedenle emmek istemeyen bir bebeği zorlayarak beslememek önemlidir.
Bebekte balgam nasıl anlaşılır?
Bebeklerde herhangi bir hastalık nedeni ile balgam artışı var ise bu durumun hastalık olup olmadığı bebeğin nefesindeki hırıltı ile anlaşılabilir. Bebeğin kucağa alınması ve avuç içinde tutulması halinde nefes alıp verirken ele, titreşim ve bebeğin göğsünden hırıltı hissi gelir. Bebeğin öksürüğünün tonunda değişim ve dolu dolu bir öksürük oluşur. Bazı durumlarda bu belirtilerin yanı sıra bebeğin göğsünden hışıltı veya ıslık sesi gibi sesler ve bebeğin beslenmesinde bozulma, bebeğin keyifsiz olması, bebeğin ateşinin yükselmesi gibi ek belirtiler ortaya çıkabilir.
Bebeklerde balgam çıkarma tedavi edilir mi?
Bebeklerde balgam oluşumunu önlemenin en iyi yollarından biri bebeğin virüs enfeksiyonlarına yakalanmasını önlemektir. Fakat bu her zaman mümkün olmayabilir. Özellikle kış aylarında ve bebeğin okula giden bir kardeşi var ise bu durumu önlemek daha zordur. Bu gibi durumlarda bebeğin doktoruna gösterilmesi önemlidir. Balgam problemi için bebeğin doktoru balgam söktürücü ilaçlar verebilir. Fakat bu balgam söktürücü ilaçların özellikle bir yaşın altındaki bebeklerde yan etkileri mevcuttur. Bu nedenle bebekte öksürük var diyerek, doktora danışmadan herhangi bir öksürük ya da balgam söktürücü ilaç verilmesi doğru değildir.