ERKEK VE KADINLARIN ORTAK SORUNU SAÇ DÖKÜLMESİ NEDEN OLUR?

Tags

İster kadın olun ister erkek saçlarımızın iyi görünmesi kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan temel unsurlardandır. Bu nedenle saçlarımızın dökülmesi hele ki bunun erken yaşlarda olması birçoğumuzu olumsuz etkilemektedir.

Birçok sebepten dökülen saçlarımızın önemli olan neden döküldüğünü bulmak çözüme ulaştırmak için yapılması gereken ilk şeydir. Uzmanlara göre insanların günde iki yüz tele kadar döktüğü sac normal olarak kabul edilmektedir. Bundan daha fazla dökülmesi ve zamanla kellik durumu oluşuyorsa bir sıkıntı vardır.
Çünkü uzmanlara göre saçın da aynı diğer canlılarda olduğu gibi oluşma, büyüme ve dökülme gibi bir süreci vardır. Yani bir saç çıktıktan sonra bir süre uzamaya devam eder. Bu uzaman aralığı iki yılla sekiz yıl arasında bir sürede değişiklik göstermektedir. Uzama dönemi bitince kendini dinlenmeye bırakan saç bir süre sonrada dökülmeye uğrar.

KADINLARDA VE ERKEKLERDE GÖRÜLEN SAÇ DÖKÜLMESİNİN NEDENLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ?

Fakat. Saçlarımızda aşırı bir şekilde dökülme ve kellik dediğimiz problem ortaya çıkarsa bunun neden oluştuğunu hangi sebepten ötürü aşırı dökülmenin gerçekleştiğini bulup, tedaviyi ona göre ayarlayıp yapmalıyız.

Gelelim saç dökülmesinin sebeplerine;

I.    Stresten kaynaklı saç dökülmesi: Çağımızın en büyük düşmanı olan stres birçok hastalığa sebebiyet verdiği gibi saçın büyüme aşamasında ki süreci de olumsuz etkileyerek saçın uzama dönemi denilen dönem aralığını kısaltıp direk dinlenme dönemine geçip dökülmesine ve saç uzamasının da azalmasına neden olmaktadır. Birde saçlarındaki bu durumu sorun haline getirmek kişide yaşanan bu olumsuz durumun daha da artmasına neden olmaktadır. O nedenle az stresin vücudumuzu saçımızdan tırnağımıza kadar olumlu etkilenmesini sağlayacak bir durum olduğunu unutmadan hareket edelim.

II.    Beslenme: Beslenme değince belki ne alaka saçlarımızda mı yemek yiyor esprileri dönebilir. Ama evet aslına bakarsanız aynen dediğiniz gibi saçlarımızda biz ne yersek onunla besleniyor. Bu nedenle uzmanlar sağlıksız saçların en büyük sebeplerinden beri yetersiz ve dengesiz beslenme olduğunu belirtiyorlar. Çünkü vücutta bu sebepten oluşan özellikle A vitamini ve demir eksikliği gibi sebepler saçlarda dökülme miktarını arttıran başlıca sebepler arasındadır.

III.    Travma: Kişinin yaşadığı ağır travmatik olaylar kişide bir anda saç dökülmesine ve saçların uzamamasına neden olabilmektedir. Bu durum kişiyi uzun yıllar olumsuz etkileyebilmektedir.

IV.    Hamilelik dönemi: Bu dönemde bazı kadınlarda östrojen dalgalanmaları çok fazla yaşanmaktadır. Buna bağlı olarak da saç dökülmeleri çok fazla yaşanabilmektedir. Ama bu durum geçici bir durumdur. Ve hamilelik sonrasında normale dönecektir.

V.    Kullanılan birtakım ilaçlara bağlı olarak: Ne yazık ki bu kullanılan saç döken ilaçların en başında kanserli kişilere uygulanan kemoterapi ilaçları gelmektedir. Bunun dışında akne için kullanılan ilaçlar, doğum kontrol için kullanılan ilaçlar, anabolik steroidler denilen vücut geliştirmek isteyen kişilerin kullandığı haplarda saç dökülmesine neden olmaktadır. Bununla birlikte uyuşturucu gibi zararlı maddelerde hem genel sağlığımızı hem de saç sağlığımızı etkileyen sebeplerdendir.

VI.    Erkek tipi saç dökülmesi: Saç dökülmesinin ne yazık ki en çok sıkıntı yaratan tipidir. Diğer sebeplerle bir şekilde beslenme alışkanlığının değiştirilmesi, ilaç takviyesi gibi sebeplerle ve sorun sonlandırılarak kısa sürede saç dökülmesinin de sonlanacağı bir durumu içermektedir. Fakat erkek tipi saç dökülmesi hem kadınlarda hem de erkeklerde kellik durumu ile karşı karşıya getirecek bir durumdur. Kişiyi psikolojik olarak olumsuz oldukça etkileyebilecek bir durum yaratan bu saç dökülmesinin uzun süren ve sabır gerektiren bir tedavisi bulunmaktadır.

Erkek tipi saç dökülmesine neden olan en büyük sebep DHT hormonudur, bununla birlikte testosteron ve bazı androjenlerde saç dökülmesinde etkin rol oynamaktadır.