BEL FITIĞI NEDENLERİ, BELİRTİLERİ VE KORUNMA YOLLARI

Tags

Vücudumuzun en büyük ağırlığını taşıyan omurgamız bel kısmı disk ve beş adet omurdan oluşmaktadır. Ve yaptığımız herhangi bir zorlama sonucu burada bulunan diski koruyan çekirdeğin ve diskin yırtılmasına neden olur. Bu yırtılan çekirdek doku eğer arka tarafta bulunan kanala doğru ilerleyip fıtıklaştırırsa sinirlere baskı yaparak bel fıtığı oluşmasına neden olur.

İnsanların hayatları boyunca baş ağrısından sonra en çok yaşadıkları sağlık sorunlarından birisi bel ağrılarıdır. Bel ağrılarının yaşanmasının en büyük nedeni bel fıtığı olarak görülse de bunun dışında jinekolojik sorunlar, birtakım enfeksiyona bağlı oluşan hastalıklar, romatizmal sorunlar, iç organlarda ve karın bölgesindeki rahatsızlıklar da bel ağrıları yaşanmasına neden olabilmektedir.
Bugün birçok yetişkinde kadın erkek fark etmeksizin bel fıtığı sorunu yaşanabilmektedir. Ama şunu belirtmek de fayda var ki her bel fıtığı sorunu yaşayan kişinin illaki ağrı çekeceği söz konusu değildir.

Bel fıtığının oluşmasına neden olan birkaç etken vardır. Ama bunlardan en önemlisi aşırı kilodur. Hatta öyle ki hamilelik nedeniyle aşırı kilo alan kişilerde de bel fıtığı görülme durumu çok yüksektir. Kilo sonucu vücuda binen aşırı yük omurgada bulunan disklerin zorlanmasına neden olarak diskin fıtıklaşmasına neden olmaktadır.  Yine bunun dışında bilinçsizce yapılan ani hareketlerde sinirlerin sıkışıp diskin zarar görmesine ve bel fıtığı yaşanmasına neden olabilmektedir.

Bel fıtığının belirtileri

Bel fıtığının en büyük belirtisi oluşan bacak ağrılarıdır. Bacak ağrısı dışında bacaklarda yaşanan kuvvetsizlik ve adalelerde incelme diğer belirtiler arasındadır. Bunların dışında büyük tuvaletini hatta idrarını bile yapmakta zorlanma ve bu konuda hissizlik gibi durumlar yaşanmasına neden olabilmektedir.

Ama bu konuda tabi ki asıl tespit tabi ki doktor muayenesinden geçtikten sonra tespit edilmektedir. Yapılan inceleme sırasında sinirlerin geçtiği adalenin gücüne bakılır. Yapılan muayene sonrasında sinirlerin bal bölgesine baskı yaptığı gözlemlenirse bilgisayarlı tomografi, grafi, myelografi gibi görüntüleme yöntemlerine başvurularak hastada bel fıtığı olup olmadığı kesin olarak tespit edilir.

Hastalığın tespit edildiği kişilerin büyük çoğunluğu ameliyat edilmeden hastalıktan kurtulabiliyor.  İyileşme sürecinde kişiye ilk olarak yatak istirahati verilmektedir. Öyle ki hastanın tuvalet dışında on beş gün süreyle yataktan kalkmaması çok önemlidir. Bunun dışında ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlarla oluşan ağrı giderilmeye çalışılır. Bunlardan sonra eğer hasta kendini iyi hissediyorsa egzersiz programlarına alınarak tedaviye devam edilir.

Hastalığın tedavi edilmemesi çok ciddi sıkıntılara sebep olacağından bu konuda şikayetleriniz varsa mutlaka bir doktora görünüp tedavi olmanızda fayda vardır.

Bel fıtığından korunmak için yapılması gerekenler

•    Öncelikle hastalığın en büyük nedenlerinden birinin kilo olduğunu söylemiştik. Bu nedenle ilk yapılması gerekenlerden biri fazla kiloların verilmesidir.

•    Karın ve bel adalelerinin güçlü olmasını sağlayacak egzersizler yaparak belinizi güçlendirerek korunma sağlayın.

•    Güçlü bel ve karın yapısı sağlayarak belinize binen ağırlığı azaltın.

•    Bir eşya almak veya ayakkabı bağlama hareketleri esnasında eğilmeye ve dizlerinizi kırarak hareket etmek çok önemlidir.

Yukarıda belirttiğim önemlere özen göstermek hastalığa neden olabilecek sorunların önüne geçmenize ve hastalığa yakalanma riskini azaltmanıza neden olacaktır.