YARARLI VE ZARARLI MİKROORGANİZMALAR NELERDİR?

Tags

Bugün sizlere kısaca yararlı ve zararlı mikroorganizmalardan bahsedeceğim. Ama asıl konumuza geçmeden önce mikroorganizmanın ne olduğuna değinmek istiyorum.

Mikroorganizma, sadece mikroskopla görülebilecek kadar küçük olan organizmalara verilen addır. Çıplak gözle görülemeyen bu mikroorganizmalar daha bilinen adları ile mikroplara verilen genel ifadedir.
Mikroorganizmalar ya da bizim daha çok bildiğimiz adlarıyla mikroplar iki kısma ayrılmaktadırlar.

•    Hücresel yapıda olanlar: Mantarlar, bakteriler ve protestler olarak açıklanabilir.

•    Hücresel yapıda olmayanlar: Viroidler, Virüsler ve prionlar olarak belirtilebilir.

Mikroorganizmalar çoğunlukla tek hücreli canlılardır. Fakat bununla birlikte çok hücreli olanları da vardır. Ama asıl mikroorganizmalar küfler, mantarlar, bakteriler, mayalar, protozoa ve alglerdir. Bu tip mikroorganizmalar tek bir hücreden çıkıp koloni şeklinde çoğalırlar. Yoğurtta ve ekmek üstündeki küfler, reçellerimizin üstündeki mayalar, vücudumuzda oluşan çıbanlar ve iltihaplı sivilceler bu koloni yapıdaki mikroorganizmalardır.

GELELİM ASIL KONUMUZ OLAN YARARLI VE ZARARLI MİKROORGAMİZMALAR NELERDİR SORUSUNUN CEVABINA,

Aslına bakarsanız soluduğumuz havada, içtiğimiz suda, yediğimiz yemeklerde yani aklınıza gelen her yerde bu ancak mikroskopla görülebileceğini söylediğimiz organizmalar bulunmaktadır. Ama işte bu mikroorganizmaların bir kısmı bağırsaklarımızda B ve K vitamini oluşmasında rol oynayan ayran, yoğurt, sirke yapımın da ekmek mayasında kullanılan yararlı kabul edilenler olduğu gibi hasta olmamıza neden olan zararlı olarak tanımlanan mikroorganizmalar vardır.

Bu zararlı olarak kabul edilen mikroorganizmalar sağlığımızı ciddi anlamda tehdit derler. Hepatit A, Hepatit B, tifo, çocuk felci, AİDS, kolera, amipli dizanteri, verem, Kızamık, uçuk ve grip hastalıkların sebebi bu zararlı mikroorganizmalar yani başka bir deyişle mikroplardır.

Bugün pek çok ürünün elde edilmesinde yukarıda belirttiğimiz yararlı olan mikroorganizmalara başvurulmaktadır. Örnek vermek gerekirse, kefir, kımız, yoğurt, boza, sirke, tüm alkollü içecekler, ekmek mayası, süt ve süt ürünleri gibi ürünler bu mikroorganizmalar sayesinde elde ettiğimiz başlıca ürünler arasındandır. Ayrıca yine biyolojik gübreler de bu şekilde elde edilmektedirler.

Bugün sizlere kısaca mikroorganizma nedir? Yararlı ve zararlı mikroorganizmalar nelerdir? Konularını kısaca anlatmaya çalıştım. Dilerim yeterince faydalı olmuşumdur.