MİLADİ TAKVİM NEDİR? KİM BAŞLATMIŞTIR?

Miladi takvim günümüzde en çok ve en yaygın olarak kullanılan takvim sistemidir. Miladi takvim birçoğunuzun da bildiği gibi 1 yıl on iki ay ve üç yüz altmış beş günden oluşmaktadır. Dört senede birde şubatın yirmi dokuz gün çekmesi dolayısı ile üç yüz altmışaltı gün olarak değişiklik göstermektedir.

MİLADİ TAKVİM NEDİR? VE KİM BAŞLATMIŞTIR?

Miladi takvim daha önceki takvimlerin aksine güneş yılını esas almaktadır. Yani dünyanın güneşin etrafında döndüğü süreyi temel almaktadır. Miladi takvimin bu kadar çok yaygın olarak kullanılmasının sebebi bir ekinoks yılına nedeyse tamı tamına eşit olarak yaklaşmasıdır. Bir yıl üzerinden değerlendirdiğinizde 10,8 saniyelik bir hata payı bulunmaktadır. Bu hata da neredeyse sıfır düzeyinde kabul edilmektedir.

Miladi takvim ilk olarak zaten birçok şeyin neredeyse öncüsü olan Eski Mısır uygarlığında kullanılmaya başlamıştır. Daha sonra bu takvim iyonlular tarafından geliştirilerek kullanılmaya başlanmıştır. Sonrasında üzerinde biraz daha değişiklik yaparak Yunanlılar kullanmaya başlamıştır. Miladi takvime bugün ki halini veren ise Papa XIII. Gregory dir. Bu nedenle Miladi Takvim aynı zamanda Gregoryen takvimi olarak da anılmaktadır.

Gregoryen takvimi hazırlanırken daha önce kullanılan  Jülyen takvimine on gün eklenerek hesaplanmış ve 4 Ekim 1582 yılında resmen kabul edilmiştir. İlk uygulandığı tarih olan 5 EKİM 1582 Günü 15 Ekim olarak kabul edilip yürürlüğe geçmiştir.1583 yılında takvimi kabul eden ülkeler ise on bir gün ekleyerek takvimi uygulamaya almışlardır.

Gregoryen takvimine geçilmesinin temel sebeplerinden biride ekinoks tarihine gelen 21 Mart tarihine mümkün olduğunca denk getirmektir. Bu sayede Paskalya bayramı 21 Mart tarihinde ve hemen sonrasında kutlanabilecek hale gelmiştir.

Gregoryen takvimi ilk olarak Avrupa’da daha sonra da diğer ülkeler tarafından kabul edilmeye başlamıştır. Ülkemizde ise o zamanlar Osmanlı İmparatorluğunda ilk olarak Hicri Takvim daha sonra 1 Mart tarihini yılbaşı olarak kabul edilen mali takvimi kullanmaktaydı. Cumhuriyetin ilanından sonra iki ayrı takvim kanunu ile 1 Ocak 1926 yılında Miladi takvim ya da diğer adıyla Gregoryen takvimi kabul edilmiştir. Bu sayede 12 saat gündüz saati 12 saat gece saati olan uygulamada kaldırılmış gün yirmi dört saat olarak kabul edilmiştir.