HAYVAN HÜCRE MODELİ YAPIMI BİYOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ

Bugün siz sevgili öğrenciler için biyoloji ödeviniz olan hayvan hücre modeli yapımı için nasıl yapacağınızı kısaca anlatmaya çalışacağım. Eminim ki anlatacaklarımdan yola çıkarak bu ödevi kolayca yapacaksınız. Şimdi gelelim bu ödevi nasıl yapacağınıza. Bunun için öncelikle birtakım malzemeler ihtiyacımız var.
İhtiyacımız olan malzemeler,

•    Strafor
•    Maket bıçağı
•    Derz dolgu malzemesi
•    Silikon
•    Sticker
•    Guaj boya
•    Lehim makinesi
•    Kürdan
•    Fırça

Bütün bu malzemeleri herhangi bir hırdavatçıdan ve kırtasiyeden kolaylıkla bulabilirsiniz.

Şimdi gelelim nasıl yapacağınıza,

İlk başta aldığımız straforları maket bıçağını kullanarak yuvarlak bir biçimde keserek hücremizin boyutuna göre üst üste koyarak yerleştiriyoruz. İyi bir hücre boyutu için yedi veya sekiz kat yeterli olacaktır. Ardından kestiğimiz straforları silikon yardımıyla güzelce yapıştırıyoruz. Straforları yapıştırırken silikonu fazla sürüp taşırmamaya özen göstermenizde fayda vardır.

Straforlar yapıştığından emin olduktan sonra hayvan hücre modelini straforun üzerine güzelce çiziyoruz. Dilerseniz bunun için daha önce bir fon kağıdına çizip onun üstünden geçerek strafora geçmesini sağlayabilirsiniz. Daha sonra bu çizdiğiniz hücre resmini maket bıçağı yardımıyla yuvarlak bir top ya da bir küre olacak biçimde şekil vererek dikkatlice kesiyoruz. Yuvarlak olan kesmek zor olabilir. Bu nedenle aldığımız lehim makinesini kullanıp eriterek yaparsanız çok daha iyi görünmesini sağlayabilirsiniz.

Ardından çizdiğiniz hayvan hücre yapısının resimlerinde göreceğiniz hücre yapısının içini daha iyi gösterebilmek için yatay ve dikey bir kesit olarak kesip çıkan parçayı atıyoruz. Daha sonra artan strafor parçalarını kullanarak hücre organalleri olarak adlandırılan yapıları yapıp silikonu kullanarak hücrenin içine güzelce ve çıkmayacak şekilde yapıştırıyoruz.

Bu işlemler bittikten sonra aldığımız derz dolgu malzemesini derin bir kap içerisinde su yardımı ile karıştırıyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken hazırladığımız karışım çok cıvık olamayacak. Çünkü, cıvık olduğu takdirde sürmemiz zorlaşacaktır. Hazırladığımız dolgu maddesini strafordan hazırladığımız hücre yapısı modeli üzerine adeta boyama yapar gibi sürüp kuruması için bırakıyoruz. Kurumasını beklerken aldığınız stickerların üzerine hücrenin organellerinin adlarını yazarak kürdanların üzerine yapıştırabilirsiniz. Bu arada zamandan da tasarruf etmiş olursunuz.

Hazırladığımız hayvan hücre modeli kuruduktan sonra adeta alçı ile sıvanmış bir hal alıp sert bir yapıya bürünmüş olacaktır. Bu şekilde kuruduktan sonra aldığınız guaj boyaların yardımıyla bu tabi ki tamamen size kalmış ama kalırsa boyamanız hayvan hücre modelini daha iyi göstereceğini düşündüğümüz için boyamanızı tavsiye ediyorum. Boyayanlar boyama işlemi bitip boya kuruduktan sonra daha önce kürdanların üzerine takarak hazırladığınız stickerlerı hücre organellerinin üzerine takarak hayvan hücre modelini anlatan maketinizi tamamlamış olursunuz.

Maketi hazırlarken kuruma işlemlerinin bitmesini bekleyip bir sonraki işleme ondan sonra geçmenizde yarar vardır.