GÖZDE ARPACIK NEDEN ÇIKAR? ARPACIK TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Tags

Arpacık mikrop kökenli bir enfeksiyonun sebep olduğu bir durumdur. Arpacık genel olarak göz kapağında  kirpik diplerindeki enfeksiyonun sebep olduğu, sivilce benzeri  bir şişlik şeklinde çıkmaktadır. İçerisi iltihap dolu bir apsedir. Arpacık çoğunlukla stafilokok olarak tanımlanan bakterinin yol açtığı göz enfeksiyonu sonucu oluşmaktadır. Arpacık genel olarak göz kapağının üstünde dışarıdan fark edilecek bir şekilde oluşur ama zaman zaman bazı kişilerde göz kapağının iç tarafında oluştuğu da görülmektedir. Arpacık oluşan gözde kaşıntı, batma, sulanma, kızarıklık ve gözde ağrı olmasına neden olur. Ayrıca gözde ışığa karşı duyarlılık durumu oluşabilir.
Arpacığa sebep olan enfeksiyona sebep olan mikrop dış faktörlerden oluşabileceği gibi vücudumuzun direncinin düşmesi sonucu vücut içinde bulunan bakterilerin baskın gelmesi sonucu da oluşabilmektedir. Eğer kişinin bağışıklık sistemi de düşükse bu bakteriler derhal harekete geçer.

Mesela, vücut direncimiz düşük olmakla birlikte birde üstüne  uykusuz kalıyorsa bu bakteriler göze hücum ederek arpacık çıkmasına neden olabilir. Temiz olmayan noktalarda arpacık oluşma olasılığı oldukça yüksektir. Fakat arpacığın asıl oluşma nedeni vücut direncimizin düşük olmasından kaynaklanmaktadır. Arpacık kalıtımsal bir durum değildir. Fakat çevremizdeki kişiler de grip ya da herhangi bir bağışıklık sistemi düşürücü bir hastalık olduğunda bu arpacığın oluşmasına sebep olabilir.

Arpacığın Oluşma Nedenleri

•    Göz kapağındaki yağ bezlerinde enfeksiyon: Yağ bezlerinin tıkanması enfeksiyona sebep olur. Ve bu enfeksiyon arpacığa neden olabilmektedir. Kanlarında yağ miktarı yüksek olan kişilerde yağ bezelerinin tıkanma oranı çok daha yüksektir.

•    Stafilokok bakteri: Stafilokok bakterisi başlıca arpacık nedenidir. Arpacıkların büyük bir kısmı bakteri sebebiyle oluşmaktadır. Genel olarak burunda bulunan bu bakteri kolaylıkla göze bulaşabilir. Bunun nedeni de  burun  silindiğinde  göz çevresine veya gözünüze dokunulması sonucu, istemeden bakterinin göze bulaşmasına sebep olur. Bu nedenle gözde enfeksiyona, kirpik diplerinde tıkanma ve iltihaplanma oluşumuna yol açmaktadır.

•    Göz kapakları iltihabı: Eğer kronik olarak göz kapağı iltihaplanması rahatsızlığınız varsa, göz kapağı bezlerinin bakteriler sebebiyle sık sık tıkanması, gözünüzde arpacık oluşması olasılığını arttırır.

•    Vitamin eksikliği: Güçlü bir bağışıklık sistemi koruması için mineral ve vitaminler etkili bir rol oynar. Vücudumuzda zaman zaman beslenme veya farklı bir sebep nedeniyle görülebilecek vitamin eksikliği yüzünden vücudumuzun direnci düşer. Bu durum gözlerin bakterilere karşı savunmasız kalmasına sebep olur. A, E ve C vitaminleri bu bakterilere karşı bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminlerdir. Bu nedenle gözünde sık bir şekilde arpacık çıkanlar bu vitaminleri sağlayacak besin tüketmeli veya doktora gidip dışardan ilaçla desteklemelidir.

•    Makyajın iyi silinememesi: Makyaj malzemesi paylaşımı veya da yapılan makyajın gözden iyi bir şekilde temizlenmemesi de gözde arpacık çıkmasının nedenleri arasındadır.

Arpacığın Oluşmasında Diğer Nedenleri

•    Fiziksel yatkınlık,
•    Bahar alerjisi,
•    Ergenlik dönemi,
•    Akne rozasea adlı, yağ bezlerini ilgilendiren cilt hastalığı,
•    Seboreik dermatit (cilt hastalığı),
•    Bağışıklık sistemini zayıflatan ilaç kullanımı,
•    Göz kozmetik ürünlerine alerji,
•    Göz temizliğine dikkat etmeme,
•    Yağlı beslenme,
•    Stres.

Arpacık Nasıl Geçer?

Arpacık önemsiz gibi görünse de aslında önemli bir durumdur. Kimi insanlar bu sebeple arpacığı geçirmek için evde tedavi olayı gitmektedir. Fakat bu durum arpacığı belki geçici olarak indirse de bölgedeki mikrop kaldığından tekrarı söz konusu olmaktadır. Bu nedenle muhakkak bir göz doktoruna gidilmeli ve doktorun size vereceği merhem, damla ve antibiyotik tarzı ilaçlar kullanılmalıdır.