RUH SAĞLIĞI İÇİN OMEGA-3

                                                    
Kendinizi Mutlu Hissetmek için Omega-3
Yani, diyetinize herhangi bir yan etkisi olmayan bir besini ekleyerek iyileşebilecekken, sizi intihar düşüncelerine sürükleyen bir ilaç kullanmaya teşvik ediyorlar sizi.
Depresyona karşı etkili besinlerin içinde en önemlilerden biri omega-3 besin takviyeleridir. Klinik araştırmalar, farklı ilaç tedavilerine rağmen semptomları hafiflemeyen hastalarda bile depresyona karşı omega-3 takviyesi kullanmanın son derece olumlu etkileri olduğunu gösteriyor.
Omega-3 yağ asitleri sinir hücrelerinin sağlıklı bir hücre zarına sahip olmasını sağlar. Hücre zarının başlıca bileşenlerinden birinin omega-3 olduğu düşünülecek olursa bu hiç de şaşırtıcı değil. Bu önemli maddenin bağırsaklarda meydana gelen enflamasyonu gidermek, bağırsak geçirgenliğini düzenlenmek gibi faydaları da var. Tabii ki sağlıklı hücre zarı ve sağlıklı bağırsaklar, sağlıklı ruhsal durum anlamına geliyor -ki bu da depresyona karşı omega-3 besin takviyelerinin önemini artırıyor.

Ruh Sağlığı için Omega-3
Harvard Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından 2015 yılında gerçekleştirilen ve bir araştırmaya majör depresyon teşhisi konmuş 155 hasta katıldı. Çalışma başlar başlamaz hastaların bir kısmına omega-3 takviyesi, geri kalanlarına ise plasebo verildi. Ve sekiz hafta sonunda depresyona karşı omega-3 takviyesi verilen grubun ruhsal durumlarında önemli oranda iyileşme olduğu gözlendi.
Dr. Barry Sears omega-3 üstüne yaptığı kapsamlı klinik araştırmalarla tanınıyor. Sears, The Omega Zone adlı kitabında, omega-3 yağ asitleri açısından son derece zengin bir kaynak olan soğuk su balıklarını bol miktarda tüketen Eskimolar arasında depresyon vakasına neredeyse hiç rastlanmadığını yazıyor. Hem de depresyon belirtilerini tetiklediği bilinen güneş ışığının azlığına rağmen! Aynı zamanda son yüz yılda giderek azalan omega-3 tüketimi ile psikolojik hastalıkların artışı arasında belirgin bir ilişki olduğuna da dikkat çekiyor.
Peki depresyona karşı omega-3 takviyesi almaya başladıktan ne kadar süre sonra depresyon belirtilerinde bir azalma görebilirsiniz? Depresyondan Alzheimer’a kadar birçok hastalığın tedavisinde yüksek konsantrasyonlarda omega-3 takviyesi kullanan Sears, bu süre her hastada farklı olsa da, yaklaşık üç hafta sonra olumlu etkilerin gözlenmeye başladığını belirtiyor.

Anksiyete Bozukluğuna Karşı Omega-3
Modern çağın önemli problemlerinden biri de anksiyete bozukluğudur. En az depresyon kadar sık rastlanan bu duygu durum bozukluğu sık sık görmezden gelinir. Bunun en önemli nedeni kaygılanmanın, endişelenmenin normal yaşamın bir parçası olarak algılanmasıdır. Ancak bazı durumlarda normal, mutlu bir hayat sürmeyi imkânsız hale getiren durumlarda artık bir anksiyete bozukluğundan söz etmenin zamanı gelmiştir. Klinik araştırmalar depresyona karşı omega-3 takviyesi almanın anksiyete bozukluğunda da etkili olduğunu gösteriyor.
Depresyona karşı omega-3 besin takviyesi kullanmanın ciddi ruhsal hastalıklarda bile işe yaradığını gösteren önemli bilimsel araştırmalardan biri ise geçtiğimiz yıl Nature Communications’da yayınlanan çalışma. Bu çalışmanın hedef grubu, şizofreni gibi ciddi hastalıklardan muzdarip olan ve ilaç tedavisinin ciddi yan etkilerinin görüldüğü gençlerdi. Hepsi risk grubunda bulunan 13-25 yaşları arasındaki 81 kişiyi kapsayan araştırma için bir gruba omega-3 yağ asidi takviyesi, diğer gruba ise plasebo verildi. On iki ay devam eden araştırma sonunda omega-3 takviyesinin sorunu önemli oranda kontrol altına aldığı gözlemlendi.
Uzun lafın kısası, ruhsal sağlığınızı korumanın en kolay ve daha da önemlisi en güvenli yollarından biri depresyona karşı Omega-3 besin takviyeleri almaktan geçiyor.

Doğada her derdin devası var. Yeter ki siz nasıl kullanacağınızı bilin…

Dr Ümit AKTAŞ