İshal çok kronik bir durumda değilse, doğal yollarla tedavi edilebilmektedir.
İri bir ayva, iyice yıkandıktan sonra soyulmadan rendelenir. Bir buçuk su bardağı suyla beraber kaynatılır. Başka bir kaba süzülür, 1 çay bardağı şeker ilave edilerek, hafif ateş üzerinde kıvamlı hale gelene kadar karıştırılıp kaynatılır. Soğutulduktan sonra, üçer saat arayla 1 tatlı kaşığı yenilir.
1 tane siyah turp, kabukları soyulup rendelenir. 250 gr yoğurt ile karıştırılır ve tek seferde yenilir. Susadıkça da şekersiz yapılmış erik kompostosu içilir.
Dört bardak suya, 1 avuç ayva yaprağı konularak, 15 dakika kadar kaynatılıp süzülür. Günde 3 kez birer çay bardağı içilir.
Bir bardak suya bir tatlı kaşığı nişasta ilave edilir, karıştırılarak tek seferde içilir.
1 adet arpa ekmeği dilimlenerek kızartılır. Dört bardak su konulan bir kabın içine konulur, 10 dakika kadar bekletildikten sonra suyun tamamı içilir. Peşinden de sarı leblebi yenilir.
İshal bitinceye kadar, bol su ya da ayva kompostosu içilir. Gün boyunca da yine ishal kesilinceye kadar, çekirdekleri çıkarılmış elma, az pişmiş yumurta, bayat ekmek ve patates püresi yenilir.
Dört bardak su konulan bir kaba, bir tutam mersin yaprağı, iki çorba kaşığı adaçayı ve bir tatlı kaşığı kimyon eklenir ve kaynatılır. 30 dakika bekletildikten sonra süzülüp, günde üç çay bardağında şekersiz olarak tüketilir.