Çavdar Ekmeği Nedir? Çavdar Ekmeğinin Faydaları Nelerdir?

Tags

Sağlıklı ekmek deyince ilk olarak tam buğday ekmeği akla gelse de, çavdar ekmeğine de bir göz atmakta yarar var. Çünkü çavdar ekmeği leziz tadı ve birçok sağlık faydası ile tam tahıl ekmekleri arasında yapılabilecek en iyi seçimlerden biri.

Çavdar Ekmeği Nedir?

Çavdar ekmeği, çavdar tahılı unundan üretilen bir tür ekmektir. Son zamanlarda sağlıksal faydaları nedeniyle sıkça duyduğumuz çavdar ekmeğinin kökeni çok eski zamanlara dek uzanmaktadır. Koyu çavdar ekmeği Orta Çağ’a kadar insanların temel besin maddesi olmuştur.
Çavdar ekmeği çavdarın öğütülmesiyle oluşan un ve çeşitli oranlarda buğday unu eklenerek yapılmaktadır. Çavdarın buğday gibi kepek, ruşeym ve endosperm olarak ayrılması zor olduğu için, genellikle bütün olarak öğütülmektedir. Çavdar unu rafine beyaz una göre besleyici değerler açısından oldukça yüksektir.
Şimdi çavdar ekmeğinin faydalarına bakalım:

1. Çavdar Ekmeği Besin Değerleri Açısından Zengindir

Ruşeym ve kepek üretimi sırasında ayrılmadığı için, çavdar lif, protein, potasyum, kalsiym, demir, fosfor, magnezyum, mangan, B1 vitamini, folik asit, tiamin, niasin ve antioksidanlar açısından zengindir. Bu besin vitamin, mineral ve antioksidanlar kötü kolesterolü düşürmeye, kalp hastalıkları riskini azaltmaya, kanser ve diyabeti önlemeye fayda sağlar.

2. Çavdar Ekmeği Sindirimi ve Vücuttaki Yağ Dağılımını İyileştirir

Çavdar ekmeği lif açısından zengindir, böylece sindirim sağlığını iyileştirir. İşlenmiş tahıllarda (beyaz ekmek unu gibi) lifin büyük bir kısmı ayrılır. Çavdar ekmeğinde ise durum tersinedir. Bu sayede kolesterol riski ve yağın karın bölgesi etrafında yoğunlaşma riski azalır. “Journal of Nutrition” dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre çavdar ekmeği hazımsızlığı azaltmaya yardımcı olur. Zengin lif içeriği sayesinde bağırsak hareketlerinin iyileşmesini sağlar.

3. Çavdar Ekmeği Doygunluk Hissi Verir

Çavdar ekmeği içeriğindeki yüksek lif oranı sayesinde sizi uzun süre tok tutar. Yine “Journal of Nutrition” dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre kahvaltıda çavdar ekmeği tüketerek hem öğle yemeği öncesi hem de sonrasında çok daha az aç hissedersiniz. Bu araştırmaya katılan kişilerden beyaz ekmek yiyenler öğle vakti ile acıkırlarken kahvaltıda çavdar ekmeği yiyenler akşama kadar tok kalmışlar.

4. Çavdar Ekmeği Kan Şekeri Miktarını Sağlıklı Düzeyde Tutar

İşlenmiş tahıllarda lifin büyük kısmı ayrıldığı için, beyaz ekmek kan şekerinde hızlı bir yükselmeye yol açarak insülin düzeyini artırır ve vücudunuzu yağ depolatmak için uyarır. Daha az işlenmiş tahıl içeren çavdar ekmeği kan şekerinin daha iyi seviyede kalmasını ve vücudun daha az yağ depolamasını sağlar. Ayrıca tansiyonu düşürmede, enflamasyon riskini azaltmada da etkilidir.