Botoks'un yan etkileri var mıdır

Botoks'un yan etkileri var mıdır?


Bilerek ve doğru uygulanması gerekir aksi takdirde bütün  ilaçlarda  olduğu üzere yan etkileri olabilir. Dozun aşılmaması , uzman bir kişinin  uygulamayı  yapması gerekir. Bazen istenmeyen yöne doğru  ilaç yayılımının gerçekleşmesi sorun yaratmaktadır. Belli noktalara yapıldığı için kurallara uygun hareket edildiğinde bu tür etkiler sık görülmez.. İstenmeyen sonuçlar dozun  fazla olduğu ve bizim istemediğimiz bir yayılım sonucu , özellikle yer çekimine bağlı olarak göz kapağını kaldıran kasa doğru yayıldığında geçici olarak göz kapağında düşüklükler olabilir. Bu etkiler geçicidir dördüncü aydan sonra gittikçe azalır ve altı ayda kaybolur, yani botoks etkisi geçici olduğu gibi buna bağlı sorunların da hepsi geçicidir.

İşlem sonrası Botoks ne zaman etki göstermeye başlar?


En erken ikinci günde etkisini göstermeye başlar. Dördüncü günde başlaması daha klasik bir sonuçtur. Kişiden kişiye reaksiyon değişlik gösteriyor. Genel olarak dördüncü günde başlar yedinci günde tamamlanır. On günde de etkisini daha iyi gösterir.

Botoks çeşitleri var mıdır?


Botulinum toksininin  piyasada birkaç çeşidi  var. Ama benim tavsiyem belli bir ilaca ve doza alışmış hekimin bunu değiştirmemesi çünkü ilacı değiştirdiğimiz zaman pratiğinizi de bir ölçüde kaybedersiniz.. Bilinmeyen, resmi ithal belgesi bulunmayan, Sağlık Bakanlığı’ndan onayı olmayan ilaçların kullanılmaması gerekiyor.

Botox güvenli bir yöntem midir?


Her ilaç gibi kurallara uygun olarak uygulandığında güvenlidir. Bunun için işlemin uygulanacağı bölgeyi çok iyi bilmek gerekiyor. Hastayı da iyi gözlemlemek gerekiyor. Aksi takdirde bu bir zehir ve yapılmaması gereken bir yere yapıldığında tabii  ki olumsuz sonuçlar yaratır ve güvenli değildir.

Botoks'un ileriye dönük yan etkileri olabilir mi?


Botoks çok uzun yıllardan beri kullanılan bir ilaç. Tedavi amacıyla daha yüksek dozlarda kullanılmaktadır. Bu hastalarda olumsuz sonuçlara rastlanılmamıştır. Kaldı ki baş ağrılarında, istenmeyen tiklerde, spazmdan gelen gerilim baş ağrılarına da etkili oluyor. Alnını sürekli kasan  hastalar  bu işlemden sonra  çizgilerinin düzelmesi dışında  spazmın çözülmesi  nedeniyle kendini daha huzurlu ve dingin hissettiğini söylüyor, ağrıları azalıyor.Bu amaçla farklı enjeksiyon yarleri de uygulanmakta. İlacın vücutta birikici etkisi de yok, bugüne kadar  herhangi bir organa gidip de hasar oluşturduğu bildirilmemiştir..

Botoks maddesi nasıl elde ediliyor?


Botulinum Toksin tip A nın yüksek düzeyde saflaştırılmış, steril ve vakumla kurutularak şişelenmiş halidir. Yani doğal şartlarda oluşturulmuş bir konserve zehiri değildir.

Botoks nasıl bir işlemdir? Nasıl uygulanmaktadır?


İlaç boş bir şişe gibidir, görünen bir madde yoktur , içine belli oranda serum fizyolojik ilave edilerek   taze olarak kullanılmaktadır. Bu  çözelti belli kaslara, belli bölgelerde ve belli dozlarda enjekte edilir.Burada önemli olan yüz kaslarının anatomisini ve çalışma yönlerini   iyi bilmek, plastik cerrahlar  bu açıdan daha avantajlı. Öte yandan bu işi yapanlar kendi pratiklerini oluşturuyorlar. Dermatologlar, göz hekimleri, medikal estetik uzmanları da yapabilmektedir. Enjeksiyon öncesi hastanın yüz ifadesinin, sık kullandığı mimiklerin, konuşma özelliklerinin çok iyi analiz edilmesi gerekiyor. Hastanın nelerden, hangi mimiklerinden şikâyet ettiği ve konuşurken istemsiz hareketler yaptığının farkında olup olmadığı belirlenmeli. Yani olay sadece yüz gençleştirme değil yüz  kaslarının daha güzel ve daha dingin kullanımıdır. Sohbet sırasında ağırlıkla hangi kaslara yapacağımızı tespit ediyoruz. Bu bölgeleri lokal anestezi kremiyle uyuşturarak 20 dakika bekledikten sonra  işlem uygulanıyor.. Kişinin yüz özelliklerine göre bir tedavi planı çıkartılarak bu plan doğrultusunda uygulama yapılır. Bu anlamda ,  yaşa bağlı olarak (antiaging) göz çevresinde alında ve kaş çatmayla oluşmuş çizgileri düzelten ve standart önerilen dozlar ve enjeksiyon noktaları var. Bazı asimetrik kaş , asimetrik alın ve kaş çatma gibi durumlarda yöntem biraz daha farklı uygulanabilir.


Botox (botoks) nedir?


Botoks diye bilinen ilacın içeriği   aslında Botulinum Toksinidir. Bu bir çeşit konserve zehiridir. Bu zehir clostridium botilinum isimli bakteri tarafından üretilir. Bu bakteri aslında doğada bulunan bir bakteridir. Oluşturduğu bu zehirin saflaştırılıp sterilize edilerek ilaç haline getirilmesi aslında   hanımların güzelliği için değildir. Nöroloji , fizik tedavi gibi branşlarda  diskinezi, spastik felç dediğimiz durumlarda, yani  çocuklarda ve yetişkinlerde kol ve bacakların spazmlı  felçlerinde   bu spazmı çözmek için uzun yıllardır kullanılan bir ilaçtır.İstenmeyen hareketleri yok eder. Bu ilacın estetik amaçlı kullanımı bir göz hekiminin göz çevresindeki spazmı tedavi  için   uygulama yapması sırasında  hastanın göz çevresinin gençleştiğini , çizgilerin azaldığını  azaldığını  fark etmesiyle ortaya çıkmıştır. Ve böylelikle bu ilacın kullanımında yeni bir alan keşfedilmiş ve kozmetik anlamda  kullanılmaya başlanmıştır. Botoks kesinlikle dolgu maddesi değildir. Yüzü şişmiş denilen kişiler botoksdan dolayı şişmezler , gerçekte  dolgu  maddeleri verildiğinden dolayı şişerler. Botoks yüzde şişlikden çok ifade değişikliği yapar.Dolgu maddeleri farklı maddelerdir , zaten bir boşluğu doldurmak amacıyla kullanılır ve verildiği hacim kadar yüzde şişlik yaparlar.




Botoks'un yan etkileri var mıdır,Botoks çeşitleri var mıdır,Botoks'un ileriye dönük yan etkileri olabilir mi,Botoks maddesi nasıl elde ediliyor,Botoks nasıl bir işlemdir? Nasıl uygulanmaktadır?