Dişlerin korunmasında ve çürümesinin önlenmesinde diş etlerinin payı büyüktür. Diş etleri, yemek artıkları ve bakterilerin dişlerin kök kısmına, aralarına kaçmasını engeller. Böylelikle fırçalama esnasında daha kolay ve daha verimli bir temizlik sağlanır. Ancak farklı nedenlerden dolayı zaman zaman diş etleri, olması gerekenden daha aşağıda olabilir. Bu duruma diş eti çekilmesi denilir.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti çekilmesi tedavisi olan bir hastalıktır. Zaman içinde farklı nedenler ile ortaya çıkan diş eti çekilmesinin ilk belirtilerini hastalar kendileri de tespit edebilir. Genel olarak diş eti çekilmesinin ilk belirtileri; diş köklerinde sızlama, iki diş arasında besin birikmesi, diş köklerinde çürüme başlaması ve diş etlerindeki cep oluşumlarının derinleşmesidir. Bu belirtiler sizde de var olmaya başladıysa vakit kaybetmeden bir diş doktoruna başvurmanız gerekir.
Diş eti çekilmesi tedavisinde soruna göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır. Diş eti çekilmesi tedavi aşamaları olarak ise genelde aşağıdaki adımlar takip edilir.
Diş eti çekilmesi tedavisi için ilk olarak hastaların bilinçlendirilmesi gerekir. Çekilmeye neden olan faktörler hakkında hastanın bilgilendirilmesi ve bu etkenleri ortadan kaldırmak için yapılması gerekenleri uygulaması konusunda destek verilmelidir. Bu tedavi sırasında etkili olduğu gibi tedavi sonrasında da yeniden aynı sağlık sorununun ortaya çıkmasını engelleyecektir.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Dişlerde eğer dolgu varsa ve bu dolguda sorun varsa düzeltilir. Yeniden, içi temizlenen dolgu, sağlam bir şekilde yapılır.
Diş eti üzerinde çekilmeden dolayı oluşan taşlar temizlenir. Yenilenen diş yüzeylerinde her hangi bir pürüz varsa onlar da giderilir ve tamamen temiz bir diş hazırlanır.
Diş eti hizasının altında, çekilmeden dolayı ortaya çıkan diş bölümlerinde yer alan diş taşları ya da pürüzler de temizlenir.
Bazı ilerlemiş diş eti çekilmelerinde, çekilme hizası fazladır. Bu tür durumlarda yumuşak doku greftleri kullanılabilir. Uzun ve zorlayıcı bir tedavi süreci olan bu uygulama tüm diş eti çekilmelerinde yapılmaz.
Diş eti çekilmesi nasıl tedavi edilir video anlatımları ile yapılan işlemler ve aşamaları daha detaylı şekilde görüp bilgi sahibi olabilirsiniz.
Diş eti çekilmesi ile ilgili uygulanan tedavi yöntemleri arasında bitkisel yöntemler de önemli yer tutuyor. Özellikle İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen kekik kürü, diş etlerinin tedavisi için olumlu etkilere sahiptir.
Kekik kürü için gereken malzemeler; sadece bir bardak su ve 1 tutam kekiktir. Su ile kekiği bir cezve içine alın. Cezvedeki karışımı 5-6 dakika kaynatın. Daha sonra karışımın ılımasını bekleyin. Ardından suyu güzelce süzün. Kürü uygulamadan önce dişlerinizi fırçalayın. Temizlediğiniz ağzınıza bu sudan bir miktar alıp çalkayın. Temiz diş fırçanız ile dişlerinizi fırçalayın. Bu uygulamayı günde 1 ya da 2 kere dişlerinizi fırçaladıktan sonra yapabilirsiniz.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti çekilmesi için kekik kürünün yanında susam yağı da kullanılabilir. Susam yağını hafifçe ısıtıp diş etleri için kullanabilirsiniz. Gargara yapıp ağzınızda bir süre susam yağını tutabilirsiniz. Bu şekilde tüm diş etine ve dişe etki eder. Aynı şekilde yeşil çay da demleyip gargara yapabilirsiniz. Her iki uygulamayı da yemeklerden sonra dişlerinizi fırçaladıktan sonra yapabilirsiniz.
Bitkisel karışımlar ile gargara yapmanın yanında doğal diş macunu olarak da bazı bitkilerden yararlanılabilir. Örneğin hindistan cevizi yağı ve aloe verayı diş macunu gibi fırça üzerine sürüp dişlerinizi fırçalayabilirsiniz. Normal diş macunu ile dişlerinizi günde kaç defa fırçalıyorsanız aynı şekilde doğal yağlar ya da maddeler ile de fırçalayabilirsiniz.
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Tags