Diş Ağrısı Karanfil Yağı

Tags

Diş Ağrısı Geçirmede Karanfil Yağı
Diş Ağrısı




Dişler diş ağrısının tek nedeni değildir. Eğer dişlerinizin etrafındaki bağlar veya dişetleri tahriş olmuşsa bu durum size diş ağrısı olarak yansıyabilir. Bu tarz enflamasyonlar diş temizliği ve ideal düzeyde günlük ağız sağlığı ile azaltılabilir.



Diş ağrısının şiddeti dişte meydana gelen ve tedavisi ihmal edilmiş çürüklerin dişin pulpasına (sinirine) yakınlığı ile doğru orantılı olarak artmaktadır.Diş ağrısının dayanılmaz olduğu durumlar çürüğün pulpaya ulaşması ve dişin hissini veren sinirinin ağız ortamı ile ilişkide olmasıdır.




Diğer dayanılmaz ağrıların sebebi ise uzun süre tedavi edilmemiş çürüklerin dişin kökünde ve yumuşak dokuda oluşturduğu enfeksiyondan kaynaklanan apse nedeniyledir.Her iki durumda da zonklar tarzda kulaklara yansıyan uyuşukluk hissi veren sert ağrılardır. Tüm ağız içi problemlerde olduğu gibi diş ağrılarında da ilk adım zaman kaybetmeksizin Dişhekimine başvurulmasıdır.



Diş Ağrısı Tedavisi



Ağrıyan diş üzerinde ve dişlerin arasında bulunan gıda birikintileri, diş fırçası ve diş ipi kullanılarak temizlenmeli ve yarım su bardağına yarım çay kaşığı tuz ilave edilerek elde edilen tuzlu su ile ağız iyice çalkalanmalıdır.

Kesinlikle ağrıyan diş üzerine aspirin ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulanmamalıdır. Kimyasal yapıları nedeni ile bu gibi ilaçlar diş etinde ve çevre yumuşak dokularda tahrişlere neden olabilmektedir. Bu da diş ağrısının yanında ikinci bir ağrının oluşmasına neden olacaktır. Eğer iltihap nedeni ile yüzde şişlik oluşmuşsa o bölgeye soğuk kompres yapılmalıdır. Diş hekimine gitmeden önce bir ağrı kesici ilaç alınabilir.

Diş üzerinde çürük nedeni ile oyuk oluşmuşsa buraya çok az karanfil yağı (eugenol) emdirilmiş pamuk koyulabilir. Eugenol ağrının azalmasını sağlayacaktır; ancak, bu işlemi yaparken eugenol fazla kullanılarak diş etine sızmasına neden olunmamalıdır. Çünkü karanfil yağı da yumuşak dokuları tahrip edici özelliğe sahiptir.



Diş Ağrısı Gidermede Karanfil Yağı



Karanfil yağı anestezik ve antiseptik özelliklere sahiptir. Eugenol denilen güçlü bir madde içerir. Bakteri öldürmeye yarayan bu madde diş macunlarında da vardır. Kuru karanfil ağrıyan bölgeye konup bekletilirse o bölgeyi uyuşturarak ağrı hissini azaltır. Ayrıca antibakteriyel özelliğinden dolayı çürük dişin çevresindeki zararlı bakterilere etki eder.



Karanfil Yağının Faydaları



Diş ağrısında ağrıyan bölgeye hafifçe sürülürerek uygulandığında ağrıyı dindirir. Romatizma, aks ve eklem ağrılarında, düşük tansiyonda masaj ve banyo şeklinde uydulanır. Mikrop öldürücü (antiseptik) ve ağrı kesici (diş ağrılarında) kullanılır. Romatizma rahatsızlığında kullanılmaktadır.



Karanfil yağı şiddetli akne, cilt döküntüleri, kabarcık ve isiliklerde de etkilidir. Böcek sokmaları ve enfeksiyonlarda, uçuk tedavisinde kullanılabilir. Cilde uygulanacak karanfil yağı da E vitamini ya da zeytinyağı ile seyreltilmeli ve ilgili bölgeye pamukla uygulanmalıdır.Karanfil yağı çok güçlü bir yağ olduğundan seyreltilmesi tahrişi önlemesi açısından önemlidir



Özellikle diş ağrılarında bir parça pamuğa zeytinyağı ile seyreltilmiş karanfil yağı emdirilerek dişe kompres yapılır. Doğrudan dişe uygulanan bu yağ sayesinde ağrı giderilecek ve çevresine yerleşem bakteriler ortadan kalkacaktır.